Κουρά νέας μοναχής στην ιερά μονή Αγίων Πάντων Βεργίνας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 19/07/2011

Την Τρίτη 19 Ιουλίου, εορτή της αγίας Μακρίνης, ο σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων λειτούργησε στην ιερά μονή Αγίων Πάντων Βεργίνας.

Κατά τη θεία Λειτουργία τέλεσε την κουρά (ρασοευχή) της δόκιμης Γενοβέβας, η οποία έλαβε ως μοναχικό το όνομα της εορταζομένης αγίας Μακρίνας. Ο σεβασμιώτατος επίσης χάρισε προς ευλογία και αγιασμό των μοναζουσών και των προσκυνητών της ιεράς μονής ένα μικρό τεμάχιο ιερου λειψάνου της οσίας.

Κατά την ομιλία του ο σεβασμιώτατος τόνισε: «Ζωήν γαρ την ισάγγελον επί γης πεπολίτευσαι και Θεώ ευηρέστησας δια βίου λαμπρότητος».

Σε αυτήν τη φράση συνοψίζει ο ιερός υμνογράφος τη ζωή της εορταζομένης σήμερα οσίας Μακρίνης. Και αν η σύνοψη αυτή δεν είναι αρκετή για να περιγράψει την αρετή και την αγιότητα της τιμωμένης οσίας, ας ακούσωμε πώς την χαρακτηρίζει ένας από τους αδελφούς της, ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης. «Μεθόριος ήν της τε ανθρωπίνης και της ασωμάτου φύσεως», γράφει ο ιερός πατήρ.

Τέκνο ευσεβών γονέων η οσία Μακρίνα διδάχθηκε εκ βρέφους την αγιότητα μέσα σε μία οικογένεια, η οποία επλούτισε την Εκκλησία μας με αγίους. Και στον καλό αγώνα της εν Χριστώ ζωής η οσία Μακρίνα όχι μόνο δεν υστέρησε καθόλου συγκρινόμενη με τους αδελφούς της, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο Νύσσης, τον Πέτρο Σεβαστείας και τον Ναυκράτιο, αλλά παρά την ασθένεια της γυναικείας φύσεως αναδείχθηκε όχι απλώς συνοδοιπόρος τους στην αρετή, αλλά και στήριγμα στους δικούς τους αγώνες με τη δική της ισάγγελη πολιτεία.

Γι αυτό και δικαιολογημένα ψάλλει σήμερα ο ιερός υμνογράφος: «ζωήν την ισάγγελον επί γης πεπολίτευσαι και Θεώ ευηρέστησας δια βίου λαμπρότητος».

Μπορεί, αδελφοί μου, τα λόγια αυτά να ηχούν παράδοξα στα αυτιά των ανθρώπων της εποχής μας, γιατί οι περισσότεροι δυσκολεύονται να πιστεύσουν ότι η αγγεική ζωή μπορεί να πραγματωθεί επάνω στη γη, η οσία όμως Μακρίνα απέδειξε την αλήθεια αυτού του φαινομενικά παραδόξου με την αφοσίωσή της στο Θεό, με την υπακοή της στο θέλημά Του και με την καθαρότητα της ζωής της.

Γιατί τι άλλο είναι η ισάγγελη πολιτεία, παρά η ζωή που έχει τα χαρακτηριστικά της ζωής των αγγέλων, την αφοσίωση δηλαδή στον Θεό, την υπακοή στο θέλημά Του και την καθαρότητα της ζωής και της υπάρξεως.

Και αν η οσία Μακρίνα απέδειξε ότι η αγάπη του ανθρώπου προς τον Θεό και ο έρωτας της ψυχής προς τον νυμφίο Χριστό μπορεί να μεταποιήσει την επίγεια ζωή ενός ανθρώπου, ενός χοϊκού πλάσματος, σε ισάγγελη πολιτεία, μία άλλη ύπαρξη σήμερα επέλεξε ενώπιον του Θεού και των αγίων αγγέλων Του να βαδίσει αυτόν ακριβώς τον δρόμο της αγγελικής ζωής, αφιερώνοντας τον εαυτό της στην υπακοή και την τήρηση των εντολών του Θεού και διατηρώντας τον αγνόν από του κόσμου.

Είναι η αδελφή Μακρίνα, η οποία έλαβε προ ολίγου το μοναχικό σχήμα και συγκαταριθμήθη επισήμως στην ιερά αυτή αδελφότητα της μονής των Αγίων Πάντων, προκειμένου να ζήσει και αυτή με τον τρόπο με τον οποίο έζησε η ομώνυμή της οσία Μακρίνα.

Ασφαλώς η απόφασή σου, αδελφή Μακρίνα, είναι αποτέλεσμα της ευσεβούς ανατροφής την οποία έλαβες, αλλά και της προσωπικής αποδοχής και κλήσεως και της δωρεάς του Θεού, διότι, όπως τονίζει και ο πρωτοκορυφαίος απόστολος Παύλος, «ού πάντες χωρούσιν, αλλ’ οίς δέδοται».

Και σε σένα δόθηκε η κλήση και η δωρεά και τα αποδέχθηκες. Και ιδού σήμερα, ενώπιον του θυσιαστηρίου, έδωσες τη δική σου απάντηση, ανάλογη με αυτή της από σήμερα προστάτιδός σου, σε όσους αμφισβητούν ότι μπορεί ο άνθρωπος να βιώσει την ισάγγελη πολιτεία.

Η μέχρι σήμερα ζωή σου ήταν, άλλωστε, ζωή αφοσιωμένη στον Θεό, ζωή σύμφωνη με τις εντολές Του, ζωή καθαρή και αγνή. Και αυτή τη ζωή καλείσαι να συνεχίσεις με περισσότερο ζήλο, με μεγαλύτερη προσπάθεια, με μεγαλύτερη ακόμη αφοσίωση στο πρόσωπο του Χριστού, στον οποίο αφιέρωσες την ύπαρξή σου, γιατί αυτός θα αποτελεί πλεόν για σένα την ακρότητα των εφετών, αυτός θα αποτελεί για σένα τον συγκοιταζόμενο και συνανιστάμενο, αυτός θα αποτελεί για σένα τον γλυκαίνοντα και ευφράινοντα την ζωή σου.

Μη λησμονείς ότι η αφοσίωση στο Χριστό, τον οποίο επέλεξες ως νυμφίο της ψυχής σου, δεν νοείται χωρίς απόλυτη υπακοή στο θέλημά Του×και απόλυτη υπακοή στο θέλημα του Θεού δεν νοείται για τον μοναχό παρά μόνο ως υπακοή στην καθηγουμένη της ιεράς αυτής αδελφότητος και στον πνευματικό σου πατέρα, γιατί αυτοί είναι που μεριμνούν για την ψυχή σου «ως λόγον αποδώσοντες».

Μη λησμονείς ότι αφοσίωση στο Χριστό δεν νοείται παρά μόνο ως απόλυτη καθαρότητα ψυχής, λογισμών και σώματος, διότι μόνο στούς καθαρούς και στους αγωνιζομένους για την καθαρότητα ενοικεί η χάρη του Θεού και κατοικεί ο πάσης επέκεινα καθαρότητος Χριστός.

Και μη λησμονείς, τέλος, ότι η καθαρότητα επιτυγχάνεται μόνο δια της απολύτου υπακοής στο θέλημα του Θεού και δια του προσωπικού πνευματικού αγώνος.

Η χάρη του Θεού θέλησε από την αγιοτόκο και μαρτυρική Κύπρο να σε μεταφυτεύσει στο πνευματικό αυτο γεώργιο του ιερού Κοινοβίου των Αγίων Πάντων, εδώ στην ηρωϊκή Μακεδονίας μας, για να αγωνισθείς για την ισάγγελη πολιτεία την οποία επέλεξες ως τον δρόμο της ζωής σου.

Βάδισε αυτόν τον δρόμο στο εξής με την καθοδήγηση και την στήριξη της γερόντισσάς σου και του πνευματικού σου πατρός×βάδισέ τον με την συμπαράσταση και την αγάπη των αδελφών σου και τις ευχές και τις προσευχές του επισκόπου σου και όλων των συμπαρισταμένων κληρικών και λαϊκών, των πνευματικων σου αδελφών από την Κύπρο και την Ελλάδα, και εύχομαι δια πρεσβειών της Κυρίας Θεοτόκου, των Αγίων Πάντων και της προσωπικής σου προστάτιδος, της οσίας Μακρίνης, της οποίας θα έχει από σήμερα η ιερά μονή όχι μόνο την πνευματική αλλά και τη σωματική παρουσία δια του ιερού της λειψάνου, να αξιωθείς να ζήσεις την ισάγγελο πολιτεία και να ευαρεστήσεις τον Θεό δια της λαμπρότητος του βίουσου, όπως τον ευαρέστησε και εκείνη για να απολαμβάνει εις τους αιώνες την μακαρία ζωή της βασιλείας των ουρανών». Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως