Τρεις Μητροπολίτες κάποιας άλλης εποχής

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 08/07/2011

Αν και οι τρεις μητροπολίτες ποιμένουν τις μητροπόλεις τους περισσότερο από τριάντα χρόνια, εν τούτοις δεν είναι ευρέως γνωστοί, αφού οι ίδιοι έχουν επιλέξει να είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,μακριά από την κοσμική ζωή και να ζουν ως καλόγηροι. Ο ένας χειροτονήθηκε με δανεική μίτρα και άμφια, ο άλλος δεν έχει φάει ποτέ αστακό και ο τρίτος λειτουργεί με άμφια που δεν διαφέρουν από αυτά του ιερέως. Και οι τρείς είναι αξιαγάπητοι από το ποίμνιό τους στις μητροπολιτικές τους επαρχίες και προσφέρουν, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Ο λόγος για τους μητροπολίτες Παραμυθίας Τίτο, Γρεβενών Σέργιο και Καρπενησίου Νικόλαο. Τρεις μητροπολίτες κάποιας άλλης εποχής...

Μητροπολίτης Παραμυθίας Τίτος

Γεννήθηκε το 1931 στον Πειραιά και χειροτονήθηκε μητροπολίτης Παραμυθίας, Φιλιατών Γηρομερίου και Πάργας στις 17 Ιουλίου 1974. Χειροτονήθηκε δεσπότης με δανεική μίτρα και άμφια και σήμερα διαθέτει τρείς αρχιερατικές στολές των 1000 ευρώ η καθεμία.

 Από τις έξι το πρωί που αρχίζει η ημέρα του, φροντίζει για όλα στη μητρόπολη αλλά και για το σπίτι του, όπου μέχρι πριν από λίγα χρόνια έπλενε και σιδέρωνε μόνος του. Με θητεία δίπλα στον μακαριστό Σεραφείμ, ο κ. Τίτος έχει σκληραγωγηθεί. Με ένα παλιό αυτοκίνητο επισκέπτεται τα χωριά της επαρχίας του γιατί θέλει να είναι πάντα κοντά στο ποίμνιό του. 

 Μητροπολίτης Γρεβενών Σέργιος

Γεννήθηκε το 1934 στον Πειραιά και στις 15 Αυγούστου 1976 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Γρεβενών. Στην ενθρόνιση πήγε μόνος του με ένα μικρό αυτοκινητάκι που διέθετε και οι Γρεβενιώτες κατάλαβαν ότι έχουν να κάνουν με ένα απλοΐκό δεσπότη. Λένε ότι δεν έχει φάει ποτέ αστακό και ότι ποτέ δεν έχει φύγει για διακοπές.

Ως Μητρόπολη Γρεβενών, ο Σέργιος τονίζει ότι περιορίζεται στο «πλούσια τα ελέη του Θεού», αφού ακίνητα ή άλλα έσοδα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν μόνο στη Θεσσαλονίκη μια γκαρσονιέρα, την οποία νοικιάζει η Μητρόπολη, και ένα κατάστημα 20 τετραγωνικών, το οποίο επίσης νοικιάζει. Τα έσοδα από τα δύο δεν ξεπερνούν τα 600 ευρώ μηνιαίως. Παρά τα πενιχρά έσοδα της μητροπόλεως ο κ. Σέργιος βοηθά όσους έχουν ανάγκη. Δεν έχει αγοράσει άμφια που το κόστος τους να ξεπερνά τα 1.000 ευρώ. 

Μητροπολίτης Καρπενησίου Νικόλαος

Γεννήθηκε στη  Θήρα το 1929 και στις 28 Ιανουαρίου 1979 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Καρπενησίου. Σπάνια λειτουργεί με μίτρα, ενώ τα άμφιά του δεν διαφέρουν από αυτά του ιερέως. Ζει ως καλόγηρος. Στη φτωχή μητρόπολη Καρπενησίου έχει προσφέρει έργο. "Τη Μητρόπολη την έστησε μόνος του από το μηδέν", λένε οι Καρπενησιώτες.