Δεν υπάρχει θέμα ούτε με τη μισθοδοσία κληρικών ούτε με την Εκκλησιαστική περιουσία

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/07/2011

Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει θέμα με την μισθοδοσία των κληρικών, η Εκκλησιαστική Περιουσία δεν θα περιληφθεί στο Ταμείο Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας   και μέχρι τον Σεπτέμβριο στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα μελετηθεί η φορολογία που θα πρέπει να πληρώνουν τα Εκκλησιαστικά Ιδρύματα που παρέχουν κοινωνικό έργο (νοσοκομεία, γηροκομεία κ.α). 

Αυτά είναι τα τρία σημαντικά σημεία της συνάντησης του Αρχιεπισκόπου και Συνοδικών μητροπολιτών με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και το θετικό της αποτέλεσμα  είναι απόρροια των χειρισμών  πρωτίστως του αρχιεπισκόπου και δευτερευόντως των Συνοδικών μητροπολιτών και των συνεργατών του. «Δεν χρειάζεται τελικά να  ανησυχεί ο κλήρος για τη μισθοδοσία του και η Εκκλησία για την περιουσία της η οποία αξιοποιείται υπέρ του λαού», δήλωσε ιεράρχης.  

  «Η Εκκλησία συμβάλει ήδη αποφασιστικά και είναι έτοιμη να συμβάλει ακόμη περισσότερο στην αντιμετώπιση και την υπέρβαση της κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική είναι και κοινωνική είναι και ηθική. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική μας ενότητα και την κοινωνική μας συνοχή άρα και ο λόγος και η πράξη της Εκκλησίας είναι καθοριστικής σημασίας. Χάρη στην πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος είχα σήμερα την ευκαιρία να συναντηθώ με τον ίδιο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, να ανταλλάξουμε απόψεις. Είχα την ευκαιρία να δώσω απαντήσεις σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα και νομίζω ότι διαμορφώθηκε ένα κλίμα συναντίληψης και συστράτευσης» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως.

«Η Εκκλησία πάντοτε σε αυτόν τον τόπο στάθηκε πλάι, αγωνίστηκε και έδωσε ό,τι μπορούσε. Και σε αυτήν την κρίσιμη ώρα δεν μπορεί να κάνει διαφορετικά αλλά θα συνεχίσει την ίδια πορεία. Όμως κάτω από ορισμένους όρους, όπως συζητήσαμε, όπως τα θελήσαμε και όπως θα το δούμε στην πράξη καθώς ο καιρός θα περνά» τόνισε ο αρχιεπίσκοπος κ.Ιερώνυμος. (φωτο Χρ. Μπόνης)