Σήμερα στις 9.00, ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και οι Συνοδικοί μητροπολίτες συναντώνται στην έδρα της Ιεράς Συνόδου (Μονή Πετράκη) με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος αμέσως μετά τη συνάντηση αναχωρεί για το Βερολίνο.
Αντικείμενο της συνάντησης, σύμφωνα με το χθεσινό δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, «είναι τα θέματα σχέσεων κράτους και εκκλησίας, από πλευράς του Υπουργείου Οικονομικών και κυρίως η αναζήτηση τρόπων για την ενεργό συμμετοχή της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης».
«Μα καλά μέχρι και σήμερα η Εκκλησία δεν έχει ενεργό συμμετοχή στην αντιμετώπιση της κρίσης;», αναρωτήθηκε ιεράρχης που απόρησε με τη σχετική διατύπωση του δελτίου Τύπου του ΥΠΟΙΚ.
Η συνάντηση είναι διερευνητική των προθέσεων και των δύο πλευρών και η ανακοίνωση που θα εκδοθεί από την Ιερά Σύνοδο θα είναι λιτή και αμιγώς «υπηρεσιακή». Η Εκκλησία απλά σήμερα θα λάβει μια πρώτη γεύση των προθέσεων της Πολιτείας, η οποία δεν πρόκειται να δεσμευτεί σε κάτι.
Επιπλέον, θεωρείται απίθανο να υπάρξει έκτακτη σύγκληση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος αφού σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Οικονομικών και η ΔΙΣ θα συμφωνήσουν σε νέα συνάντηση.
Πάντως η σημερινή συνάντηση ξεκινά με καλούς οιωνούς αφού η Εκκλησία πέτυχε την αναστολή της απόφασης της Τραπέζης της Ελλάδος, που ζητούσε την εφαρμογή του N. 1611/1950, όπου προβλεπόταν ότι όλα τα ΝΠΔΔ όφειλαν να καταθέτουν τα χρηματικά τους διαθέσιμα σε ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ, προκειμένου η ίδια να έχει τη δυνατότητα της αποκλειστικής διαχείρισής τους. Το Κράτος παρέχει πλέον τη δυνατότητα στην Εκκλησία της Ελλάδος να καταθέτει τα χρήματά της σε όποιο πιστωτικό ίδρυμα επιθυμεί.
Στην Εκκλησία έχει δημιουργηθεί αναστάτωση εξαιτίας του άρθρου 10 του Μεσοπρόθεσμου.
Το άρθρο αναφέρει: «Με τις διατάξεις του παρόντος Κεφαλαίου ρυθμίζεται η διαδικασία πολεοδομικής ωρίμανσης των δημοσίων ακινήτων και η απόδοση σε αυτά βιώσιμης επενδυτικής ταυτότητας, με σκοπό την αξιοποίησή τους που συνιστά λόγο εντόνου δημοσίου συμφέροντος. Ως δημόσια ακίνητα, για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος Κεφαλαίου, νοούνται τα ακίνητα που ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου ή Ν.Π.Δ.Δ. ή Ο.Τ.Α. ή σε εταιρεία της οποίας το μετοχικό κεφάλαιο ανήκει εξ ολοκλήρου, άμεσα ή έμμεσα στο Δημόσιο ή σε Ν.Π.Δ.Δ. ή σε Ο.Τ.Α..»
Η Εκκλησία, οι μητροπόλεις και οι ναοί, είναι ΝΠΔΔ που σημαίνει ότι το κράτος θα μπορεί να θεωρεί την περιουσία τους δημόσια και να μπορεί να την «αξιοποιήσει»,εκχωρώντας την σε ένα Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
«Έτσι δεν αποκλείεται να δούμε κάποια στιγμή τα ακίνητα της Εκκλησίας να βγαίνουν στο σφυρί για να πληρωθεί το χρέος της χώρας!», τονίζει ιεράρχης και συνεχίζει : «το κράτος πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να βάλει χέρι στην εναπομείνασα περιουσία της Εκκλησίας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μεγάλο οικονομικό πρόβλημα για την Εκκλησία»
Να σημειωθεί ότι στο Μεσοπρόθεσμο υπάρχει μία διάταξη που αναφέρει ότι αμφισβητούμενη περιουσία Nομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου μπορεί να εκποιηθεί.Η ΔΙΣ στη σημερινή της συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο θα επιδιώξει να υπάρξει δέσμευση από την πλευρά του ότι «η εναπομείνασα Εκκλησιαστική περιουσία θα παραμείνει ως έχει», αλλά είναι δύσκολο να γίνει δεκτό το αίτημα της Εκκλησίας και για την περιουσία εκείνη για την οποία δεν υπάρχουν καθαροί τίτλοι. Όμως δέσμευση από κυβερνητικής πλευράς δεν φαίνεται να υπάρξει.
Τέλος να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα με την καταβολή της μισθοδοσίας των κληρικών και κατά συνέπεια τέτοιο θέμα δεν πρόκειται να τεθεί.