Η Σκιάθος τίμησε την πολιούχο της Παναγία "Εικονίστρια"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 05/07/2011

Με την πρέπουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα έλαβε χώρα το Σάββατο 2 και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 η Πανήγυρη της επετείου ευρέσεως της Ιεράς Εικόνος της πολιούχου της Σκιάθου Παναγίας «Εικονιστρίας», η οποία απεκαλύφθη το 1665 μ.Χ. στον γέροντα ασκητή Συμεών κατά θαυμαστό τρόπο και στις ημέρες μας φυλάσσεται με ευλάβεια στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Σκιάθου.     

Εφέτος, στον εορτασμό συμμετείχε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεντέλης, προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, οι οποίοι έφτασαν στη Σκιάθο το μεσημέρι του Σαββάτου 2 Ιουλίου και έγιναν δεκτοί από τους Ιερείς της Νήσου και ευσεβείς χριστιανούς, οι οποίοι μετέβησαν στο Λιμάνι για να τους υποδεχθούν.    

  Το απόγευμα του Σαββάτου στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου (Παναγία Λιμνιά) Σκιάθου τελέσθηκε Μικρά Αγρυπνία (Μέγας Εσπερινός και μέρος της Ακολουθίας του Όρθρου, μέχρι το Εωθινό Ευαγγέλιο) για την Εορτή της Παναγίας Εικονιστρίας, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Θερμοπυλών κ. Ιωάννου, με τη συμμετοχή και του Ποιμενάρχου μας και των Κληρικών της Μητροπόλεώς μας και επισκεπτών. Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Επίσκοπος κ. Ιωάννης αναφέρθηκε στην τιμή των ορθοδόξων προς τα ιερά Εικονίσματα, όπως διαμορφώθηκε μέσα από την ιστορική πορεία της Εκκλησίας και την Θεολογία των Πατέρων Της.

Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Κυριακή 3 Ιουλίου 2011, σύμφωνα με τοπικό έθιμο που θέλει να λειτουργούν και οι δύο Ενοριακοί Ναοί της χώρας, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος κ. Ιωάννης λειτούργησε και κήρυξε τον θείο λόγο στον Ι. Ν. Γενεθλίου της Θεοτόκου, ενώ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος λειτούργησε και κήρυξε το θείο λόγο στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό των Τριών Ιεραρχών.

Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος στους δρόμους του Νησιού, την οποία ακολούθησαν πολλοί Σκιαθίτες αλλά και αρκετοί ξένοι και μάλιστα από την αλλοδαπή και η οποία κατέληξε στον Μητροπολιτικό Ι. Ν. των Τριών Ιεραρχών. Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας οι Ιερείς και οι Ψάλτες, σύμφωνα με την προβλεπόμενη τάξη του εορτασμού, έψαλλαν τον Μεγάλο Παρακλητικό Κανόνα της Παναγίας μας.

   Το απόγευμα της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος κατευόδωσε τον προσκεκλημένο Επίσκοπο κ. Ιωάννη, ο οποίος αναχώρησε από την Σκιάθο και εκείνος επισκέφθηκε την ιστορική Ιερά Μονή της Ευαγγελιστρίας Σκιάθου, την οποίαν ανήγειραν οι Κολλυβάδες Πατέρες τον 18οαιώνα μ.Χ.   Στα πλαίσια του παραπάνω εορτασμού της Παναγίας της Εικονίστριας και με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του μεγάλου Σκιαθίτη Λογοτέχνη Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος διοργάνωσε, με μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή 3 Ιουλίου 2011 και ώρα 7:30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών Σκιάθου, Ημερίδα προς τιμήν του αξίου αυτού γόνου της Σκιάθου. Παράλληλα με την Ημερίδα, έγιναν και τα Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής «Δώδεκα Διηγήματα-Δώδεκα Εικόνες» του Σκιαθίτη αγιογράφου κ. Κωνσταντίνου Κουτούμπα, ο οποίος με τα έργα του επιχείρησε μια εικονογραφική παρέμβαση στην πνευματικότητα του Σκιαθίτη λογοτέχνη. Η Έκθεση θα λειτουργεί στο Πνευματικό Κέντρο μέχρι και τις 10 Ιουλίου, κάθε βράδυ 19.00 με 22.00.

Την γενική ευθύνη οργάνωσης της Εκδήλωσης, την οποία προλόγισε και παρουσίασε, είχε ο Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως.