H πρώτη Αρχιερατική Λειτουργία από κτίσεως του ναού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2011

Στην πεντάκλιτη αχειροποίητη Παραπορτιανή στο Κάστρο της Μυκόνου, δίπλα στη μικρή Βενετία  τελέσθηκε σήμερα,  1η  Ιουλίου Αρχιερατική Θ. Λειτουργία, Ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σύρου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’, για την ιερά μνήμη των θαυματουργών Αγίων Αναργύρων και Ιατρών Κοσμά και Δαμιανού.
Να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη Αρχιερατική Λειτουργία που τελείται στο Μεταβυζαντινό αυτό Εκκλησιαστικό μνημείο του 14ου -15ου αιώνα, από κτίσεώς του. 
Ο Μητροπολίτης Δωρόθεος στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην, δια των ασθενειών πολλές φορές, παιδαγωγία του ανθρώπου για την ενεργοποίηση της πίστεως και την προσέγγιση του με τον Θεό όταν, όπως αναφέρει ο ιερός Χρυσόστομος καθώς χαρακτηριστικά είπε:  «…η ψυχή μας υποφέρει και εμείς παραμένουμε αναίσθητοι, ενώ όταν το σώμα πάθει έστω και μία μικρή βλάβη, καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να θεραπεύσουμε την αρρώστια… Γι’ αυτό πολλές φορές ταλαιπωρείται το σώμα για τα αμαρτήματα της ψυχής,  ώστε με την ασθένεια του σώματος να τύχει μιας θεραπείας και η ψυχή μας». 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε λιτάνευση της Θαυματουργής εικόνας των Αγίων, που φέρει ημερομηνία επαργύρωσης 1768  και αναπέμφθηκε δέηση για τους εν ασθενεία.