Μητροπολίτης Λαγκαδά: Η γη της Μακεδονίας είναι Ελληνική

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/06/2011

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια,  και παρουσία πλήθους πιστών τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός στο χώρο του Ιερού Προσκυνήματος του Αποστόλου Παύλου. Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννής, συγχοροστατούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Θεουπόλεως κ.κ. Παντελεήμονα και Θερμών κ.κ. Δημήτριο. Στον πανηγυρικό Εσπερινό παραβρισκόταν οι ηγούμενοι των Ιερών Μονών της περιοχής μας, σύσσωμος ο ιερός κλήρος , καθώς και οι τοπικές αρχές με επικεφαλής τον Δήμαρχο Λαγκαδά κ. Ιωάννη Αναστασιάδη.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας υπογράμμισε την ανάγκη της βιώσεως των ευαγγελικών αληθειών που ο Απόστολος Παύλος κήρυξε. Είναι σημαντικό  να ενθυμούμαστε το όραμα της Τρωάδος «το διαβάς εις Μακεδονίαν βοήθησον ήμιν» που έφερε την ευλογημένη παρουσία του  στην γη της Μακεδονίας η οποία είναι γη Ελληνική, όπως τεκμηριώνεται από τα κείμενα των Θεόπνευστων επιστολών «προς Φιλιππισίους» και «προς Θεσσαλονικείς» οι οποίες είναι  γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, γλώσσα όπου ο ίδιος μίλησε και δίδαξε και αποτελούν τεκμήρια της ελληνικότητας της Μακεδονίας. Μάλιστα οι δύο επιστολές «προς Θεσσαλονικείς» είναι τα αρχαιότερα κείμενα στην Καινή Διαθήκη. 

Ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της μαρτυρίας της πίστεως μέσα από τα έργα της αγάπης που πρέπει να χαρακτηρίζει την συμπεριφορά μας, ιδιαίτερα σήμερα που η πατρίδα μας περνά τις δοκιμασίες της οικονομικής και ηθικής κρίσης.

Μετά τον εσπερινό ακολούθησαν πολιτιστικές εκδηλώσεις τις οποίες παρουσίασε η χορωδία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου - Λαγυνών