Αναδημοσίευση από εφημερίδα Καθημερινή - του Ηλία Μπέλλου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διελκυστίνδα μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης για την αξιοποίηση εκτάσεων συνολικού εμβαδού 400 στρεμμάτων στη Βουλιαγμένη. Σήμερα η αντιπαράθεση έχει εντοπιστεί σε ένα συγκεκριμένο οικόπεδο-φιλέτο 45 στρεμμάτων στο Μεγάλο Καβούρι, που η Εκκλησία και συγκεκριμένα η μονή Πετράκη επιχειρεί να αξιοποιήσει.
Πρόκειται για έκταση σε εξαιρετικά προνομιακή θέση απέναντι από τον Αστέρα Βουλιαγμένης, που γειτνιάζει από τη μια πλευρά του με επαύλεις και κατοικίες και από την άλλη με το δημοφιλές μπιτς ρεστοράν Krabo.
Ωστόσο, το συγκεκριμένο ακίνητο είναι πολεοδομικά ατακτοποίητo και έτσι δεν διαθέτει ούτε οικοδομικές γραμμές ούτε χρήσεις γης ούτε όρους δόμησης. Ούτε καν είναι γνωστό αν θα αποκτήσει ποτέ, τουλάχιστον χωρίς να επέλθει συμφωνία μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας, βάσει της οποίας το συγκεκριμένο ακίνητο –όπως και οι άλλες της ιδιοκτησίες στη Βουλιαγμένη–θα μπορέσει να πολεοδομηθεί.
Ο Δήμος ζητεί την παραχώρηση περίπου του 35% αυτών των εκτάσεων προκειμένου να διατηρηθούν ως χώροι πρασίνου, επικαλούμενος την αποφασιστικότητά του να διατηρήσει τον χαρακτήρα του προαστίου. Λόγος για τον οποίον άλλωστε ανέστειλε προ δεκαημέρου και την έκδοση οικοδομικών αδειών που κάνουν χρήση των ευεργετημάτων του νέου οικοδομικού κανονισμού, με τα οποία μπορούν να χτιστούν μεγαλύτεροι όγκοι με μεγαλύτερο ύψος. Παράλληλα ο Δήμος ολοκληρώνει αυτό το διάστημα μελέτη για την έκδοση νέου τοπικού πολεοδομικού σχεδίου στο οποίο δεν προτίθεται να περιλάβει τα πολεοδομικά ατακτοποίητα ακίνητα της Εκκλησίας, αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιώσεις του.
Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο
Για το ζήτημα αυτό η Εκκλησία έχει προσφύγει κατά του Δημοσίου μέχρι και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας αποζημίωση, η οποία όμως τελικά δεν της επιδικάστηκε, ενώ κατά της προσφυγής της αντιδίκησε ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναγνώρισε όντως τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα της Εκκλησίας στις συγκεκριμένες εκτάσεις, ωστόσο παρέπεμψε στις αρμόδιες εθνικές αρχές για τον προσδιορισμό των δυνατοτήτων αξιοποίησής τους, σύμφωνα με όσα εξηγεί στην «Καθημερινή» ο δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος.
Κατόπιν αυτών η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, κατά ορισμένες πληροφορίες και υπό την παραίνεση συμφερόντων που ενδιαφέρονται για τις συγκεκριμένες εκτάσεις, αποφάσισε να προχωρήσει στην εκμίσθωση ορισμένων εκ των ακινήτων της ως έχουν, ξεκαθαρίζοντας προς τους δυνητικά υποψήφιους μισθωτές πως αναλαμβάνουν το βάρος της πολεοδομικής τους ωρίμανσης και προειδοποιώντας τους για το πλήθος των εκκρεμοτήτων που βαρύνουν τις συγκεκριμένες εκτάσεις.
Αυτό έκανε και με τον διαγωνισμό για το ακίνητο στο Μεγάλο Καβούρι με την «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την Αξιοποίηση Εκκλησιαστικής – Μοναστηριακής Εκτάσεως Πολεοδομικώς Ατακτοποίητης», που δημοσίευσε στις 19 Μαρτίου. Πρόκειται για το γνωστό στους περιοίκους οικοδομικό τετράγωνο 100-101 του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Βουλιαγμένης.
Η διάρκεια της μίσθωσης προσδιορίζεται για 99 χρόνια. Παρά το πλήθος των εκκρεμοτήτων, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και τη δεδηλωμένη πρόθεση του Δήμου να μην επιτρέψει από δω και στο εξής παρά μόνο ήπια ανάπτυξη στο σύνολο της περιοχής δικαιοδοσίας του, η πρόσκληση αναφέρει ότι αν το επενδυτικό πλάνο του μισθωτή προβλέπει την ανέγερση και λειτουργία επιχειρηματικής μονάδας, όπως ξενοδοχείου, ο επενδυτής θα πρέπει να καταβάλει πέραν του μισθώματος και επιπλέον ποσό που θα υπολογίζεται επί του τζίρου εργασιών της επιχείρησης, που θα ξεκινάει από ένα ελάχιστο ποσό και θα βαίνει αυξανόμενο όταν ο τζίρος ξεπερνάει ορισμένα επίπεδα.
Πρόκειται για όρο που κτηματομεσιτικές πηγές εκτιμούν πως αποκαλύπτει τις προθέσεις όσων έχουν παροτρύνει την εκκίνηση της συγκεκριμένης διαγωνιστικής διαδικασίας. Αναφέρουν δε χαρακτηριστικά αυτές οι πηγές ότι το επικρατέστερο σενάριο για τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα είναι «κάποια άτυπη διαβούλευση που έχει προηγηθεί με συγκεκριμένο υποψήφιο επενδυτή, που ο ίδιος προφανώς πιστεύει πως μπορεί να αντιπαρέλθει τα εμπόδια πολεοδόμησής του και να το ωριμάσει μόνος του». Προσθέτουν δε ότι η συμφωνία μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας ήταν έτοιμη να υπογραφεί προ έτους, αλλά τελευταία στιγμή η Εκκλησία υπαναχώρησε από τη συγκεκριμένη συμφωνία, χωρίς να είναι ακόμη γνωστό γιατί συνέβη αυτό.
Αυτό επιβεβαιώνει και o δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος. Επιπλέον, κύκλοι της αγοράς υπογραμμίζουν ότι αφού το ακίνητο βγαίνει με τα «ελαττώματα» που προαναφέρθηκαν, το τίμημα που θα λάβει η Εκκλησία θα είναι σαφώς χαμηλότερο από το δυνητικό, ειδικά καθώς στη συγκεκριμένη περιοχή καταγράφονται ιδιαίτερα υψηλές αξίες. Καθώς τη διαδικασία «τρέχει» η ίδια η Εκκλησία, εγείρονται από την αγορά και ζητήματα αδιαφάνειας, καθώς, όπως αναφέρει η προκήρυξη, η ιερά μονή Ασωμάτων Πετράκη, που είναι ο φορέας της Εκκλησίας που έχει την ιδιοκτησία, «δεν δεσμεύεται ώστε να αποδεχθεί τις υποβληθείσες προτάσεις των επενδυτών, τις αξιολογεί ελευθέρως και απροθέσμως και κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια», ενώ «η απόρριψη των προτάσεων δεν απαιτείται να είναι αιτιολογημένη ούτε υποχρεούται η ιερά μονή να την κοινοποιήσει στον επενδυτή». Ως προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει προσδιοριστεί η Παρασκευή 31 Μαΐου.
Το ορφανοτροφείο
Εν τω μεταξύ, ένα χρόνο νωρίτερα, στις αρχές του 2023, και αφού απομακρυνόταν το ενδεχόμενο υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ Δήμου και Εκκλησίας, η τελευταία προχώρησε στην εκμίσθωση τμήματος της έκτασης των 97 στρεμμάτων του εκκλησιαστικού ορφανοτροφείου στον Λαιμό Βουλιαγμένης, για 99 χρόνια σε σχήμα συμφερόντων Ελληνα εφοπλιστή, χωρίς ωστόσο να έχει προχωρήσει μέχρι σήμερα κάποιο ορατό σχέδιο αξιοποίησης, δεδομένων και των πολεοδομικών προβλημάτων που –όπως και τα 45 στρέμματα στο Μεγάλο Καβούρι– έχει. Αλλωστε ο δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, ισχυρίζεται πως στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να επιτραπεί καμιά άλλη χρήση πλην κοινωφελούς σκοπού.
πηγή https://www.kathimerini.gr/economy/562956541/i-machi-gia-to-iero-fileto-tis-ekklisias-sto-kavoyri/