Ο Μητροπολίτης Μεξικού στον Παναμά

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 27/03/2024

O Σεβ. Μητροπολίτης Μεξικού και Έξαρχος Κεντρικής Αμερικής και Νήσων Καραϊβικής κ. Ιάκωβος πραγματοποίησε την πρώτη, από της ενθρονίσεως και αναλήψεως των καθηκόντων του, ποιμαντορική επίσκεψή του στη Δημοκρατία του Παναμά. Αφιχθείς στην Πόλη του Παναμά το απόγευμα της Πέμπτης, 21 Μαρτίου 2024, οΣεβασμιώτατος ξεκίνησε την επίσκεψή τουαπό την ιστορική και παγκοσμίουφήμης Διώρυγα του Παναμά, όπου και ευχήθηκε να τον αξιώσει ο Θεός να τελέσει την ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων κατά τη μεγάλη εορτή των Θεοφανείων στις 6 Ιανουαρίου 2025.

Το Σάββατο, 23 Μαρτίου 2024,ο Μητροπολίτης Μεξικού επισκέφθηκε νωρίς το πρωί την Κλινική του Παναμά,όπου, στο ευρισκόμενο εντός αυτής Ελληνορθόδοξο Παρεκκλήσι, έψαλε τρισάγιοεις μνήμην της ιδρύτριας και ευεργέτιδοςαυτής AliciadeKonstantinou. Εν συνεχεία, ο κ. Ιάκωβοςτέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Πόλη του Παναμά και το τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο από τηςεκδημίας του αειμνήστου Αθανασίου Μαυροκορδάτου, επιχειρηματία. Μετά το πέρας τηςΘείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος συναντήθηκε μετο διδακτικό προσωπικό καιτους μαθητές του Κοινοτικού Ελληνικού Σχολείου, καθώς και με μέλη της Φιλοπτώχου Αδελφότητος και με το προσωπικό των γραφείων της Ελληνικής Κοινότητας.

Το ίδιο βράδυ, ο Μητροπολίτης Ιάκωβος επισκέφθηκε τον Σεβ. Ρωμαιοκαθολικό Αρχιεπίσκοπο στον Παναμά κ.UlloaMendieta,επί τη ευκαιρία της αφιερωμένης στην έναρξη της ΡωμαιοκαθολικήςΜ. Εβδομάδοςακολουθίας και, εν συνεχεία, μετέβη σε πέντε Ναούς στο ιστορικό τμήμα της Πόλης του Παναμά, όπου και προσκύνησε την εικόνα της SantaMariaLaAntigua. Συνομιλώντας με μέλη της τοπικής Κοινότητας, υποσχέθηκε να επισκεφθεί τηζούγκλαDarién τον προσεχή Ιούλιο, προκειμένου να ενημερωθεί επί τόπου, ώστε και η Ελληνορθόδοξη Κοινότητα Παναμά να παράσχει βοήθεια σε μετανάστες και πρόσφυγες που προσπαθούν να διασχίσουν τη ζούγκλα.

Την επόμενη ημέρα, Κυριακή της Ορθοδοξίας, 24 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου τη Θεία Λειτουργία μαζί με τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Κοινότητος Αιδεσιμ. Πρεσβύτερο κ. Νικόλαο Αγόρη. Στο κήρυγμά του, ο Μητροπολίτης Ιάκωβοςαναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπήτης κλήσεως του Αποστόλου Φιλίππου: «Όπως ο Χριστός είδε τον Φίλιππο κάτω από τη συκή, έτσι και ο Χριστός βλέπει τον κάθε ένα από εμάς όχι μόνο στις στιγμές της προσευχής μας, αλλά σε κάθε κίνηση της καρδιάς μας». Μετά το πέρας τηςΘείας Λειτουργίας,τελέστηκεη καθιερωμένη Δοξολογία επί τη επετείω τηςΕθνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδας, κατά την οποία παρέστησαν τοπικοί αξιωματούχοι και στελέχη της Κυβερνήσεως του Παναμά, ο Έλληνας Πρέσβυς στη Δημοκρατία του ΠαναμάΕξοχ. κ. Ευθύμιος Ευθυμιάδηςκαι ο Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Πόλη του Παναμά Εντιμ. κ. Σπύρος Σκληρός. Συμμετείχαν πολλοίνέοι της περιοχής, ντυμένοι με παραδοσιακές ελληνικέςστολές.Στη σύντομη προσλαλιά του, ο Μητροπολίτης Ιάκωβος είπε στους νέους: «Είθε η Ελλάδα να είναι πάντα η Πατρίδα σας, αλλά ποτέ να μην ξεχνάτε τις ευλογίες της χώρας σας, του Παναμά».

Τη Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2024, ο Σεβασμιώτατος προέστη της Θείας Λειτουργίας στονπανηγυρίζονταΙερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου της Πόλης του Παναμά. Επόμενος σταθμός του ήταν το τοπικό κοιμητήριο, όπου ενταφιάζονται και τα μέλη της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας του Παναμά, μεταξύ των οποίων και ο, ελληνικής καταγωγής, αείμνηστος Δημήτριος Β. Λάκας, ο οποίος διετέλεσε Πρόεδρος της Δημοκρατίας του Παναμά. Παρουσία της οικογένειας Λάκα και της Ευγεν. Γενικής Προξένου του Παναμάστη Φιλαδέλφεια κ. Γεωργίας Αθανασοπούλου, ο κ. Ιάκωβος έψαλε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του διακεκριμένου αυτού μέλους της ελληνικής ομογένειας στον Παναμά.

Αναχωρώντας από τη χώρα, την Τρίτη, 26 Μαρτίου 2024, ο Μητροπολίτης Μεξικού ζήτησε τις προσευχές του ποιμνίου του στον Παναμά, καθώς συνεχίζει την ποιμαντορικήεπίσκεψή του προς τα νότια της Επαρχίας του, στις χώρες της Κολομβίας και της Βενεζουέλας.