Ανακούφιση για τους υπέργηρους μητροπολίτες

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 03/09/2014

από τον Κώστα Ζαφειρίου

 

Δεν αποκλείεται για το παρόν Εκκλησιαστικό έτος που ξεκίνησε την 1η Σεπτεμβρίου, να «παγώσει» το άρθρο 34 παράγραφος 3 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος (πρόκειται για τον νόμο 590/1977).

 

Το άρθρο αυτό, έχει γίνει από πέρυσι τον Νοέμβριο, ο φόβος και ο τρόμος εκείνων των μητροπολιτών που ο Θεός τους δίνει χρόνια. Γράφει το άρθρο 34, παρ. 3:

« Μητροπολίτης καταστὰς ἀνίκανος πρὸς ἐκπλήρωσιν τῶν καθηκόντων του καὶ μὴ ὑποβαλὼν παραίτησιν ἀπαλλάσσεται τούτων κατόπιν ἀποφάσεως εἰδικῆς Ἐπιτροπῆς, ἀποτελουμένης ἐκ τοῦ Προέδρου τοῦ Συμβουλίου τῆς Ἐπικρατείας, ἢ τοῦ νομίμου ἀναπληρωτοῦ αὐτοῦ, ὡς Προέδρου καὶ δύο καθηγητῶν τῆς Ἰατρικῆς Σχολῆς τῶν Πανεπιστημίων τῆς Χώρας».

 

Το άρθρο ενεργοποιήθηκε ξαφνικά τον Νοέμβριο του 2013 από τα μέλη της ΔΙΣ και απομακρύνθηκε από το θρόνο της Μητρόπολης Κίτρους ο κ. Αγαθόνικος που βρισκόταν σε κώμα. Το Μάρτιο του 2014 υπό το φόβο της επιτροπής παραιτήθηκε ο μητροπολίτης Φωκίδος κ. Αθηναγόρας, ενώ το ίδιο έπραξε προχθές ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας κ. Κωνσταντίνος. Την βάσανο της τριμελούς επιτροπής πέρασε και μητροπολίτης πρώην Θεσσαλιώτιδος κ. Κύριλλος, ο οποίος τελικά εκρίθη αδύναμος να διοικήσει τη μητρόπολή του.

 

Πως και γιατί εκτιμάται όμως ότι θα «παγώσει» από την παρούσα Διαρκή Ιερά Σύνοδο η ενεργοποίηση του άρθρου 34; Το σκεπτικό, σύμφωνα με μητροπολίτη, είναι απλό: στην σύνθεση της παρούσας ΔΙΣ, υπάρχουν αρκετοί υπέργηροι μητροπολίτες όπως ο Κεφαλληνίας Σπυρίδων που είναι 88 ετών, ο Καρπενησίου Νικόλαος που είναι 85 ετών, ο Σταγών κ. Σεραφείμ που είναι 82 ετών, ο μητροπολίτης Περιστερίου Χρυσόστομος 79 ετών κ.α. «Είναι δυνατόν οι ιεράρχες της παρούσας Συνοδικής Περιόδου να συμφωνήσουν για την ενεργοποίηση του άρθρου που θα ελέγξει αν κάποιος υπέργηρος μητροπολίτης μπορεί να εκτελέσει επαρκώς τα μητροπολιτικά του καθήκοντα;», αναρωτιέται με νόημα συνοδικός μητροπολίτης της περασμένης περιόδου και απαντά: «Σίγουρα όχι!»

 

Για την ιστορία: σήμερα στο σώμα της Ιεραρχίας, 15 ιεράρχες είναι πάνω από 80 ετών και περίπου 50 είναι μεταξύ 40 και 70 ετών και οι υπόλοιποι από 70 μέχρι 80 ετών.