Τα ονομαστήρια του μητροπολίτη Αλεξάνδρου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 31/08/2014

π.Ιωάννης Σουρλίγκας-Το  Σαββάτο 30η Αυγούστου 2014, ανήμερα της Εορτής του Αγίου Αλεξάνδρου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως, στον Ιερό  Ναό Αγίου Νικολάου Πάπαρι Μαντινείας, τελέσθηκε πολυαρχιερατικό συλλείτουργο, προεξάρχοντος του εορτάζοντος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Πατρών κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ, Μεσσηνίας κ.κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ Ιερισσού κ.κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΥ και Αργολίδος κ. κ. ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ.

Στη γενέτειρα του Σεβ. Μητροπολίτου μας προσήλθε από πρωίας προκειμένου να ευχηθεί και να συμπροσευχηθεί στον εορτάζοντα Μητροπολίτη, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και  Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, γεγονός που αποτελεί ξεχωριστεί τιμή τόσο για τον Επίσκοπό μας, όσο και για ολόκληρη την Ιερά μας Μητρόπολη.

Συμπροσευχήθηκαν συν τοις άλλοις, εν τω Ιερό Βήμα, οι  Μητροπολίτες, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, Σύρου κ.κ. ΔΩΡΟΘΕΟΣ, Ιλιού κ.κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ και ο Θεοφιλεστάτος Επίσκοπος Διαυλείας κ.κ. ΓΑΒΡΙΗΛ.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Επιδαύρου τέλεσε την Θεία λειτουργία στον εορτάζοντα Ιερό Ναό Αγίου Αλεξάνδρου Κάτω Ασσέας.

Παρέστησαν επίσης στην Εορτή  Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτες, Ιερείς, Διάκονοι, άρχοντες της Περιφερείας, της Τριπόλεως και του Νομού, κάτοικοι της Ενορίας και των πέριξ χωρίων, αλλά και πλήθος φιλόχριστου λαού εκ της Τριπόλεως, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία, την μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου και ευχήθηκαν τα δέοντα στον Σεβ. Μητροπολίτη μας.

  Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας προέβει στην απονομή τιμητικής διακρίσεως με τον  ΧΡΥΣΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟΝ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΛΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ σε δύο ξεχωριστά πρόσωπα τα οποία πρόσφεραν και προσφέρουν στην τοπική Εκκλησία και Κοινωνία.

Πρόκειται για τον Συγγραφέα, Εκκλησιαστικό επίτροπο, Ιστοριοδίφη  και Ληξίαρχο της Τριπόλεως κ. Γεώργιο Ζαχαρόπουλο ο οποίος τα δύο τελευταία χρόνια προέβη στην συγγραφή των βιβλίων: «Αίνος και Δοξολογία των Νεομαρτύρων της Αρκαδίας» και τον τόμο για τα 30 χρόνια Αρχιερατείας του Σεβασμιωτάτου μας κ.κ. Αλεξάνδρου με τίτλο: «Αλέξανδρος Παπαδόπουλος τριάντα χρόνια αρχιερατείας μια ζωή διακονίας».

Τιμήθηκε επίσης ο γραφίστας και εκδότης κ. Ευάγγελος Κασσαβέτης ο οποίος έχει καταρρίψει  το στερεότυπο που θέλει «την επαρχία από πρωτόγονη έως γραφική». Ο κ. Κασσαβέτης έχει δημιουργικό γραφείο με έδρα του την Τρίπολη που ίδρυσε το 1991. Μέσα σε αυτά τα χρόνια έχει καταφέρει να διαθέτει ένα πελατολόγιο που επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. Ειδικεύεται στην τυπογραφική και καλλιτεχνική επιμέλεια εκδόσεων, την οινική συσκευασία, την επιχειρηματική ταυτότητα και την επικοινωνία του πολιτισμού.

Ο Μακαριώτατος Αθηνών και πάσης Ελλάδος προσφώνησε επίσης τους τιμηθέντες επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι: «…η Εκκλησία στηρίζεται στον λαό της και ότι ούτε ο Αρχιερεύς, ούτε ο Ιερεύς μπορεί να τελέσει Θεία Λειτουργία χωρίς της συμμετοχή των λαϊκών. Αναδεικνύεται έτσι ο ρόλος των λαϊκών στην Εκκλησία, ότι δηλαδή μπορούν και αυτοί ανάλογα με τα χαρίσματα που τους έδωσε ο Θεός, να στηρίζουν το έργο της Εκκλησίας. Οι δύο λοιπόν τιμώμενοι ανάλογα με τα χαρίσματά τους  που τους έδωσε ο Θεός, ήρθαν κοντά σας στον Επίσκοπο δηλαδή στο πρόσωπο στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα ενδιαφέροντα, η αγάπη όλων αυτών των ανθρώπων που συνδέονται με τον Θεό. Και όταν μιλάει ο Κύριός μας για τα τάλαντα, που έχει ο καθένας από εμάς, και όλοι έχουμε τάλαντα, άλλος ένα, άλλος δύο, άλλος περισσότερα, επιμένει ο Κύριός μας να λέει ότι έχουμε υποχρέωση να τα αυξήσουμε, να αγωνιστούμε να γίνουν περισσότερα τα τάλαντα. Αλλά με μία προϋπόθεση: να μην τα κρατάει κανείς μόνο για τον εαυτό του πρέπει να γίνονται πολλά τα τάλαντα αλλά να μοιράζονται στους ανθρώπους, να δίνονται στους ανθρώπους. Έτσι λοιπόν δώσατε αυτό το παράδειγμα ο καθένας με το χάρισμά του, το τάλαντό του, έδειξε ότι είναι κοντά στην Εκκλησία και ετόνισε αυτό το σημείο της ευαγγελικής διδασκαλίας του Κυρίου μας ότι αυτά τα χαρίσματα που μας έδωσε ο Θεός ανήκουν σε όλους. Σας συγχαίρουμε μέσα από την καρδιά μας και ευχόμαστε σε ότι σας ζητήσουνε και ότι θελήσετε να συνεχίσετε.…»

Τέλος οι κάτοικοι του χωρίου Πάπαρι,  ο Εφημέριος   και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, με δική τους πρωτοβουλία, φρόντισαν στον προαύλιο χώρο του Ναού να κεράσουν τους συνεορταστάς και παρευρισκόμενους χριστιανούς,  προσφέροντάς τους ένα γλύκισμα και ένα αναψυκτικό ως ελάχιστη ανταπόδοση της μεγίστης προσφοράς του εορτάζοντος συγχωριανού μας Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ τόσον στην Μητρόπολή μας, όσον και στο Χωριό μας.

 

  Ο Σεβασμιώτατος φιλοξένησε τον Αρχιεπίσκοπο και τους λοιπούς Μητροπολίτες στο πατρικό του σπίτι όπου τους πρόσφερε καφέ, γλυκίσματα  και αναψυκτικά.