Η πρόσφατη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Άγιο Όρος συζητήθηκε επί μακρόν - πριν, αλλά και μετά την πραγματοποίησή της, τόσο από πολιτικούς, όσο και από ιεράρχες. Τώρα αναδεικνύεται μια άλλη πτυχή των σκέψεων του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με τον Βηματοδότη, ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να καταργήσει το άβατο στο Άγιο Όρος, έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο και από γυναίκες. Δηλωτική των προθέσεών του (σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ) είναι η στιχομυθία που είχε με τη βουλευτή Καστοριάς της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Αντωνίου, μέσα στο αεροπλάνο που τον μετέφερε στην Αθωνική Πολιτεία.
Γράφει συγκεκριμένα ο Βηματοδότης:
«Τι έταξε ο Αλ. Τσίπρας να κάνει μόλις γίνει κυβέρνηση σε μια γαλάζια βουλευτή, την οποία τυχαίως συνάντησε μέσα σε αεροπλάνο; Πτήση της Aegean για Θεσσαλονίκη πριν από λίγες ημέρες, τότε που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήγαινε να επισκεφθεί το Άγιον Όρος. Κάθεται στην οικονομική θέση (θέση 7Α) μαζί με τους συνεργάτες του. Σε λίγο φθάνει στο αεροσκάφος η γαλάζια βουλευτής της Καστοριάς, Μαρία Αντωνίου, η οποία πήγαινε στη Χαλκιδική, για τη συνάντηση των G4. Η βουλευτής κάθεται στη θέση 9Α, βλέπει κάποια στιγμή τον κ. Τσίπρα και κρίνει σκόπιμο να τον χαιρετήσει. Πολιτικός πολιτισμός, βλέπετε... Και ακολούθησε ο παρακάτω σπαρταριστός διάλογος, όπως τον περιέγραψαν επιβάτες-αυτήκοοι μάρτυρες:
"Καλημέρα σας, κύριε Τσίπρα, δεν νομίζω ότι με γνωρίζετε, αλλά είμαι η Μαρία Αντωνίου, βουλευτής της ΝΔ στην Καστοριά. Εγώ χαίρομαι πάντως που σας γνωρίζω έστω και στο αεροπλάνο, αφού δεν έτυχε στη Βουλή" του είπε, τείνοντας μάλιστα το χέρι της για χειραψία. Ο κ. Τσίπρας δεν έχασε την ευκαιρία: "Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Σαμαράς σάς γνωρίζει αφού είστε βουλευτής της ΝΔ" της είπε χαμογελώντας. Και αφού τελείωσαν με αυτόν τον τρόπο οι συστάσεις, η Μαρία Αντωνίου φάνηκε ότι ήθελε κουβέντα με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
"Ακουσα ότι πάτε στο Άγιο Όρος. Αληθεύει; Μα γιατί πάτε;" ρώτησε τον κ. Τσίπρα. Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς ούτε λεπτό να εγκαταλείπει το χαμόγελο από τα χείλη του, της είπε: "Ναι, όντως πάω στο Άγιο Όρος. Και ξέρετε γιατί πάω; Για να μπορείτε να πηγαίνετε και εσείς όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση". Σαν βόμβα έσκασαν στο αεροπλάνο τα λεγόμενα του κ. Τσίπρα περί... "αβάτου". Η γαλάζια βουλευτής, αντί άλλης απαντήσεως, έβγαλε έναν παρατεταμένο αναστεναγμό λέγοντας: "Δηλαδή, κύριε Τσίπρα μου, ποτέ. Ποτέ δεν θα μπορέσω να πάω έτσι όπως μου τα λέτε στο Άγιο Ορος". Ο κ. Τσίπρας όμως ήθελε να τελειώνει αυτή η συζήτηση και της είπε: "Αφού είστε από την Καστοριά, θα σας ζητήσω να μου προσέχετε τον Διαμαντόπουλο" (σ.σ.: είναι ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει αυτοχαρακτηριστεί αντιεξουσιαστής). Τότε ήταν η σειρά της κυρίας Αντωνίου να ξεσπάσει: "Εγώ να τον προσέχω; Γιατί δεν τον προσέχετε εσείς;"».
Οι γυναίκες που "έσπασαν" το άβατο του Αγίου Όρους
“Ουκ εισελεύσεται δε γυνή παντελώς εις ανδρικόν μοναστήριον, ούτε ανήρ εις γυναικείον”, πρόσταζε ρητά η Νεαρά του 539 μ.Χ., η οποία καθιέρωσε το άβατο, ή αλλιώς την απαγόρευση εισόδου γυναικών, στην πολιτεία του Αγίου Όρους, με σκοπό όχι την υποτίμηση του γυναικείου φύλου, αλλά την προστασία και το σεβασμό του μοναχισμού από τους πειρασμούς.
Ωστόσο, δεν ήταν λίγες οι φορές, που γυναίκες, παραβίασαν το άβατο, που σέβονταν έως και οι Τούρκοι αγάδες και εισήλθαν στον “απαγορευμένο” κόσμο των μοναχών του Αγίου Όρους.
Όπως αναφέρει η “Real News” (17/04), κατά τα θρυλούμενα, η πρώτη παραβίαση του αβάτου χρονολογείται ήδη από το 1346, και “ένοχη” ήταν η Ελένη, σύζυγος του ηγεμόνα των Σέρβων, Στέφανου Δουσάν, η οποία ωστόσο δεν έφτασε μέχρι τη σερβική μονή Χιλανδαρίου.
Το 1850, η σύζυγος του Άγγλου πρεσβευτή στην Κωνσταντινούπολη, Στράτφορντ Κάνινγκ, κατ' εξαίρεση και κατόπιν προηγούμενης άδειας, επισκέφθηκε το Άγιο Όρος, ωστόσο, ο Πατριάρχης Άνθιμος, παρότι έδειξε σε επιστολή του να “κατανοεί” τους λόγους της επίσκεψης, σύστησε αυστηρά να μην επαναληφθεί ανάλογη... εξαίρεση.
Το 1930, η Μις Ευρώπη, Αλίκη Διπλαράκου, φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό εφοπλιστή, με τη βοήθεια μοναχού, έπιασε λιμάνι.
Μία Γαλλίδα δημοσιογράφος όμως, η Μαρίζ Σουαζί, το 1929, λέγεται πως μπήκε ντυμένη άνδρας στο Άγιο Όρος και παρέμεινε εκεί για ένα μήνα.
Επιστρέφοντας, έγραψε στο βιβλίο της με τίτλο “Ένας μήνας με τους άνδρες του Αγίου Όρους” για τις εμπειρίες της, τον “βιτσιόζο” καλόγερο και τη συνεχή επιθυμία του για έρωτα, πειρασμούς και ένοχες συνειδήσεις.
“Είναι φαντασιόπληκτη. Θα είδε το Άγιον Όρος μόνο από το βαπόρι”, ήταν η απάντηση εκ μέρους της Μοναστικής Πολιτείας.
Η περίπτωση της Πόντιας από τη Θεσσαλονίκη, Μαρίας Ποιμενίδου, ήταν όμως η πιο ενδιαφέρουσα, αφού στάθηκε αιτία, δύο μήνες μετά το εγχείρημά της, να ψηφιστεί το Νομοθετικό Διάταγμα 2623/1953, που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους για ανάλογες περιπτώσεις.
Η 22χρονη τότε Μαρία, 17 Απριλίου του 1953, ντυμένη αντρικά, “τρύπωσε” στα άδυτα του Αγίου Όρους και παρέμεινε εκεί έως και τις 19 του ίδιου μήνα.
Δημοσίευμα της εφημερίδας της εποχής “Εμπρός”, επιβεβαίωνε το τολμηρό εγχείρημα της “νεαράς , που είχεν, όπως εδήλωσεν, από πολλού χρόνου σχεδιάσει την 'καταπάτησην του Αγίου Όρους', φλεγόμενη υπό της επιθυμίας της, να ίδη αυτοπροσώπως, κατά ποίον τρόπον διάγουν τον βίον οι μοναχοί”.
Σημειώνεται, ότι η Πολιτεία του Αγίου Όρους, το Αυτοδιοίκητο και Αυτόνομο Τμήμα του ελληνικού κράτους, ανήκει πολιτικά στο υπουργείο Εξωτερικών και θρησκευτικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.