Στα βήματα του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 18/08/2014

Στο χωριό που πέρασε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, την Τσούκα της Δυτικής Φθιώτιδος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Αυγούστου το απόγευμα εκδήλωση προς τιμήν του, με την ευκαιρία της συμπληρώσεως 300 ετών από τη γέννηση του. 

Η εκδήλωση ξεκίνησε από το σημείο «Σταυρός» που κατά την παράδοση ο Άγιος εκήρυξε τον λόγο του Θεού στους κατοίκους της Τσούκας. Στο σημείο αυτό οι κάτοικοι του χωριού εις ανάμνησιν της διελεύσεως του Αγίου ανέγειραν εικονοστάσιο το οποίο εγκαινίασε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος με την παρουσία των Αρχιερατικών Επιτρόπων Λαμίας Πρωτοπρ. π. Παναγιώτου Σερέτη, Σπερχειάδος Πρωτοπρ. π. Δημητρίου Κυρίτση και άλλων ιερέων και ευλαβών χριστιανών της περιοχής, της Βουλευτού Φθιώτιδος κας Ελένης Μακρή, του προέδρου της Τοπικής Κοινότητος κ. Ευάγγελου Πολύμερου, του προέδρου του πολιτιστικού Συλλόγου της Τσούκας και του πρωτεργάτη της εκδηλώσεως Στρατιωτικού κ. Γεωργίου Καρανίκα.

Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι εν πομπή με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο μετέβησαν στο Πνευματικό Κέντρου του χωριού, όπου στο προαύλιο πραγματοποιήθηκε ομιλία σχετική με τη ζωή του Αγίου, τα σωτηριώδη μηνύματά του και την διέλευσή του από την περιοχή της Δυτικής Φθιώτιδος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές της ωραίας αυτής εκδηλώσεως προς τιμήν του Αγίου Κοσμά και προέτρεψε όλους να κρατήσουν ζωντανό στην καρδιά τους το μήνυμα του Αγίου για Χριστό και Ελλάδα. Ιδιαίτερα σήμερα που ο Χριστός πολεμείται και η πατρίδα μας περνά μία πολυμέτωπη κρίση η οποία απειλή τη συνοχή του Έθνους και την συνέχιση της πορείας του ας το ακούσουμε καλά «αδέλφια μου, δύο πράγματα χρειαζόμαστε Χριστό και Ελλάδα».  

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με παραδοσιακούς χορούς, που απέδωσαν τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου της Τσούκας και την παράθεση δεξιώσεως προς όλους. Ι.Μ.Φθιώτιδος