Εορτασμός της Αγίας Κυριακής στη Λέρο

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 08/07/2014

-Φωτογραφίες Γεώργιος Ι. Χρυσούλης, Γραμματεύς Ιεράς Μητροπόλεως Με λαμπρότητα και φέτος εορτάσθηκε, στο ομώνυμο νησάκι, η μνήμη της Αγίας Κυριακής στη Λέρο, καθώς και στα υπόλοιπα παρεκκλήσια του νησιού.

 

Το απόγευμα της παραμονής, Κυριακή 6 Ιουλίου, με πλοιάριο, ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Νικόδημος Φωκάς, συνοδευόμενος από τον αρχιμ. Στέφανο Κατέ, ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως, τα μέλη της Επιτροπής Ανεγέρσεως του Ναϋδρίου, τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχ. Κόλια και πλήθος πιστών, μετέβησαν στο νησάκι της Αγίας Κυριακής, όπου ετελέσθη πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Αν και τις προηγούμενες ημέρες η θάλασσα ήταν αρκετά «αγριεμένη», με 7-8 μποφόρ, την ημέρα του εορτασμού ήταν γαλήνια κι έτσι περισσότεροι από 350 προσκυνητές έσπευσαν να τιμήσουν την μνήμη της Αγίας, στο γραφικό νησάκι της Λέρου, απέναντι από τον όρμο του Παντελίου.

 

Ο πανηγυρικός Εσπερινός έγινε με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη και ο ευσεβής λαός είδε το ναΐδριο της Αγίας Κυριακής σχεδόν ολοκληρωμένο και το όνειρο των απανταχού Λερίων να πραγματοποιείται εις μνημόσυνον αιώνιον. Ο Αρχιερατικός Επίτροπος πρωτ. Νικόδημος Φωκάς στην σύντομη ομιλία του μετέφερε στους πιστούς τις ευχές του εις Κωνσταντινούπολη απουσιάζοντος Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ.Παϊσίου, του εμπνευστού και καθοδηγητού του όλου έργου, συνεχάρη την Επιτροπή Ανεγέρσεως για το συνεχές ενδιαφέρον και την συνέχιση των εργασιών για την ολοκλήρωση του Ι.Ναού της Αγίας Κυριακής. Ευχαρίστησε όλους τους επώνυμους και ανώνυμους δωρητές, για την υλική και ηθική συμπαράστασή τους. 

Ιδιαιτέρως απηύθυνε θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στον κ. Γεώργιο Παυλή, πρέσβη της Λέρου στην Αυστραλία, τον μεγάλο χορηγό των οικοδομικών εργασιών για την διαμόρφωση και ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου, το συνεργείο των οικοδόμων του κ. Αντώνη Νταλλαρή, τους κ.κ. Γιώργο Κουμπάρο και Γιάννη Ρεμπούλη, για την διάθεση του σκάφους τους για ότι και όποτε χρειαζόταν, για την μεταφορά ανθρώπων και υλικών, την ιχθυοκαλλιέργεια του κ. Σταματίου για την δωρεάν παραχώρηση της «παντόφλας» για την μεταφορά οικοδομικών υλικών και τον χειριστή κ. Νεκτάριο και τους συνεργάτες του, τον ξυλουργό κ. Οδυσσέα Κουρεβέλλη για την δωρεάν κατασκευή του εξοπλισμού της κουζίνας (ντουλάπια, κλπ), την κα Εμίρη Καλλιόπη για την δωρεά καρεκλών και ενός ξυλόγλυπτου τραπεζιού για τους άρτους, και τέλος τις κυρίες που με μεγάλο μόχθο καθάρισαν και ευπρέπισαν τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους της Εκκλησίας για τον εορτασμό της Αγίας.

Επίσης ανεκοίνωσε την απόφαση του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ.κ. Παϊσίου για τον εγκαινιασμό του παρεκκλησίου που, Θεού και καιρού θέλοντος όπως είπε, θα τελεσθεί το Σάββατο 13 προσεχούς Σεπτεμβρίου. Την παραμονή Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου θα γίνει η μεταφορά των Αγίων Λειψάνων και ο Εσπερινός, και το πρωί του Σαββάτου 13 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια και η πρώτη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία. Ζήτησε δε από τον Δήμαρχο Λέρου κ. Μιχ. Κόλια και το Δημοτικό μας Συμβούλιο να συνδράμουν στην κατασκευή μιας μικρής προβλήτας – σκάλας, για την ασφαλή αποβίβαση και επιβίβαση των προσκυνητών. Ευχήθηκε δε αυτές οι εργασίες να έχουν ολοκληρωθεί πριν τα εγκαίνια.

 

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε Ιερά Παράκληση, ενώ μέχρι αργά το βράδυ, γινόταν η επιστροφή και των τελευταίων προσκυνητών.

Το πρωί της Δευτέρας,  7  Ιουλίου, ο π. Νικόδημος Φωκάς και ο π. Σέργιος Γουρλάς ετέλεσαν την Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Αγίας Κυριακής.