"Συγγνώμη": Μια πολύ δύσκολη λέξη...

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/02/2023

Μέσα σε κλίμα κατάνυξης τελέσθηκε η Ακολουθία του Α’ Κατανυκτικού Εσπερινού το απόγευμα της Κυριακής της Τυρινής, 26 Φεβρουαρίου 2023 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας, Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Συμμετείχε το σύνολο των Κληρικών της πόλεως και της ευρύτερης περιοχής του Αγρινίου και πλήθος πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος αφού ευχήθηκε σε όλους να διέλθουν με υγεία, αλλά και πνεύμα ταπεινώσεως, περισυλλογής και αγωνιστικό φρόνημα την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που αποτελεί την κατανυκτικότερη περίοδο του εκκλησιαστικού έτους και να αξιωθούν να φτάσουν να προσκυνήσουν τα Πάθη και την Ανάσταση του Κυρίου, μίλησε με θέμα: «Συνοδοιπόροι στο Θείο Πάθος».

Αναφέρθηκε στα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν πριν το Πάθος του Χριστού και συγκεκριμένα περιέγραψε τις δύο πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος. Αναφέρθηκε στην Ανάσταση του Λαζάρου και στη θριαμβευτική είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα. Ιδιαίτερα στάθηκε στον όμορφο χαρακτηρισμό που αποδίδει ο Χριστός στον Λάζαρο αποκαλώντας τον φίλο του και ευχήθηκε όλοι μας να αξιωθούμε να γίνουμε φίλοι του Χριστού. Να αγαπήσουμε το Χριστό με όλη τη δύναμη της ψυχής μας για να αξιωθούμε να μας αγαπήσει και Εκείνος.

Περιέγραψε, μέσα από τα Ευαγγελικά Αναγνώσματα των ημερών αυτών τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν κατά τις ημέρες αυτές. Ανέλυσε τους διαλόγους του Χριστού με τους Γραμματείς, τους Φαρισαίους, τους Ηρωδιανούς και τους Σαδδουκαίους. Αναφέρθηκε στην υποκριτική στάση όλων αυτών και στις αποστομωτικές απαντήσεις που έλαβαν από τον Χριστό. Επίσης ανέλυσε τις παραβολές που περιλαμβάνονται στα Ευαγγελικά κείμενα.

Κατά την απόλυση ο Σεβασμιώτατος αντάλλαξε με τους κληρικούς τον ασπασμό της συγγνώμης δίδοντας και λαμβάνοντας συγχώρεση ο ένας από τον άλλον και ακολούθησε όλος ο λαός, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, λαμβάνοντας την ευχή του Επισκόπου και ευχόμενοι ο ένας στον άλλο καλή Σαρακοστή και καλή δύναμη στον πνευματικό αγώνα αυτής της ευλογημένης περιόδου.

Η Ακολουθία του Κατανυκτικού Εσπερινού τελέσθηκε στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Καραγεώργο, Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ἐλθὲ ὁ μόνος πρὸς μόνον».

Εφέτος, για πρώτη φορά, με μέριμνα του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού, η Ακολουθία των Κατανυκτικών Εσπερινών θα τελείται και στις έδρες των Δήμων της Ιεράς Μητροπόλεως.

Ο Εσπερινός της Συγγνώμη τελέσθηκε: στην Αμφιλοχία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αθανασίου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Παύλο Ντανά και θέμα: «Το κατά Θεόν πένθος»∙ στον Αστακό, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο π. Γεώργιο Φλώρο και θέμα: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»∙ στην Βόνιτσα, στον Ιερό Ναό Αγίου Σπυρίδωνος, με ομιλητή τον αιδεσιμολογιώτατο πρωτοπρ. Χρήστο Βέττα και θέμα: «Ἐγκρατείᾳ τὴν σάρκα, ταπεινῶσαι πάντες σπουδάσωμεν, τὸ θεῖον ὑπερχόμενοι στάδιον, τῆς ἀμώμου Νηστείας» και στο Θέρμο, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με ομιλητή τον πανοσιολογιώτατο αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη και θέμα: «Συγγνώμη. Μια πολύ δύσκολη λέξη».