"Μητέρα" της ενορίας η πρεσβυτέρα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 08/06/2011

Στην φιλόξενη ενορία του Διαβατού και συγκεκριμένα στον νεόδμητο ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Ιουνίου, η ετήσια σύναξη πρεσβυτερών, εκδήλωση που εντάσσεται στα πλαίσια των ΙΖ΄ Παυλείων.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε η τέλεση της θείας Λειτουργίας, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονος, ενώ έψαλλε με βυζαντινή κατάνυξη, ο χορός της μοναστικής αδελφότητας, της Παναγίας Μικροκάστρου, της Ιεράς Μητρόπολης Σισσανίου και Σιατίστης.

Κατά την έναρξη της σύναξης πρεσβυτερών, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, αναφέρθηκε στα τρία βασικά στοιχεία που πρέπει να κοσμούν την κάθε μητέρα, αλλά ιδιαίτερα την πρεσβυτέρα. Αυτά τα στοιχεία είναι η απόλυτη και απεριόριστη αγάπη προς όλους, η προσπάθεια για την διατήρηση της συνοχής της οικογένειας και των μελών της ενορίας, αλλά και η μεσολάβηση της προς τον πατέρα όταν κάποιο πρόβλημα απασχολεί τα μέλη της οικογένειας- ενορίας.

Η πρεσβυτέρα τόνισε ο ποιμενάρχης μας, είναι η μητέρα της ενορίας και οι σχέσεις που αναπτύσσει, είναι σχέσεις αγάπης και μέριμνας. 

Πρέπει λοιπόν να ασχολείται με λεπτότητα και διάκριση και όχι με διάθεση αναμίξεως στα προβλήματα των τρίτων. Είναι η πρεσβυτέρα ο άνθρωπος που ψάχνουν οι πονεμένοι για να μιλήσουν, είναι το πρότυπο της ενορίας με χριστιανική ζωή, στάση αλλά και λόγο. Θα πρέπει δε να μην ξεχνά πως η θέση της δεν είναι να υπερβαίνει αυτή του συζύγου της. Κάποιες δε φορές μπορεί η συμβολή της να είναι καταλυτική και σωτήρια στους ανθρώπους που περιμένουν μια κουβέντα της. Αυτός ο ιδιαίτερος ρόλος είναι τιμητικός για την γυναίκα και προσπάθεια της διαρκή είναι η σωστή πορεία που δεν θα υποβιβάζει την θέση που της εμπιστεύτηκε η εκκλησία δίπλα στον ιερέα σύζυγό της, κατέληξε ο Σεβασμιώτατος

Στη συνέχεια της ημερίδας, η οσιολογιοτάτη καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Παναγίας Μικροκάστρου, αδελφή Θεολογία, αναφέρθηκε στον πολλαπλό ρόλο της πρεσβυτέρας, που ενεργεί στο στίβο της ζωής με την χάρη που της εξασφαλίζει ο ιερέας σύζυγος της. Μετά το μυστήριο του γάμου, η ενότητα ψυχής είναι αδιάλειπτη και στόχο έχει την συνεχή ένωση δια της μυστηριακής ζωής, ταυτιζόμενη μετέχει δε η πρεσβυτέρα στο μυστήριο της κένωσης. Δέχεται και αντανακλά τη θεία χάρη, που αντανακλάται από το άρωμα της ιεροσύνης του συζύγου της και από τις αγιαστικές πράξεις του ιερέα. Αυτή η ύψιστη λειτουργική ζωή ανακαλύπτεται από την πρεσβυτέρα που αγιάζει ακόμη και αν ο ιερέας είναι ανάξιος.

Πως όμως η πρεσβυτέρα ανταποκρίνεται στην αποστολή της; Την απάντηση εύγλωττα έδωσε η αδελφή Θεολογία, τονίζοντας πως η ισορροπία στις σχέσεις είναι λεπτή. Όλα όμως ξεκινούν και απορρέουν από την εκλογή της υποψήφιας πρεσβυτέρας που πρέπει να γίνει πολύ προσεκτικά, να μην είναι βιαστική, ενώ θύμισε και τον λόγο του Ιωάννου του Χρυσοστόμου: «ουδέν ισχυρότερο, γυναικός ευλαβούς».

Στη συνέχεια της ημερίδας μίλησε η πρεσβυτέρα κ. Αικατερίνα Πενιρτζή – Ζαχαράκη από την ιερά Μητρόπολη Κοζάνης με θέμα «το μητρικό χάρισμα της γυναίκας»

Ακολούθησε συζήτηση επί των θεμάτων που αναπτύχθηκαν και τέλος παρετέθη γεύμα στην αίθουσα της ενορίας.