Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Κύπρου: "Η Τουρκοκρατία δεν φεύγει με ευχολόγια"

Αυτοκέφαλες Εκκλησίες | Δημοσίευση: 08/01/2023
"Η Τουρκοκρατία δεν φεύγει με ευχολόγια", είναι η φράση που σηματοδοτεί τον δρόμο που θα ακολουθήσει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και την οποία ανέφερε στον ενθρονιστήριο λόγο του.
Νέα σελίδα γυρίζει από σήμερα η εκκλησία της Κύπρου, με την ενθρόνιση του 76ου Αρχιεπισκόπου Νέας Ιουστινιανής και Πάσης Κύπρου, κ.κ. Γεωργίου. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε με τον πλέον επίσημο τρόπο τα καθήκοντά του, ενώπιον κλήρου και λαού.Στην τελετή παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου, υπουργοί, κρατικοί αξιωματούχοι, αρχηγοί και εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων.
 
Σε ότι αφορά τους προκαθήμενους και τους εκπροσώπους άλλων ορθόδοξων Πατριαρχείων και Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, στην τελετή έδωσαν το παρόν τους, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος, αντιπροσωπεία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς επίσης και αντιπρόσωποι της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας.
Την πεποίθηση ότι η διακονία του Αρχιεπίσκοπου Γεώργιου θα είναι «κατά πάντα λυσιτελής και καρποφόρος» ιδιαιτέρως στα εκκλησιαστικά ζητήματα που αφορούν την ταυτότητα και την ενότητα της εκκλησίας και που άπτονται του προορισμού και του νοήματος της ανθρώπινης ύπαρξης, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος στον κατά την προσφώνησή του στην τελετή ενθρόνισης του.
Με μήνυμα το οποίο αναγνώστηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτα, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απήυθυνε χαιρετισμό στην ενθρόνιση του Νέου Προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου. Ο κ.κ. Βαρθμολομαίος, κάλεσε το νέο Προκαθήμενο, να δώσει τον ευατό του στην Εκκλησία, «στον κοινό αγώνα για την προστασία της πίστεως στην παρούσα εποχή».