Εισαγωγή στην εξομολογητική

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 16/05/2014

Ι.Μ.Καλαβρύτων-Mε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου και την συνεργασία του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, την 15η Μαΐου 2014, στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό καί Διακονικό Κέντρο στα Καλάβρυτα η τρίτη συνάντηση, με θέμα το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως,  στα πλαίσια της επιμορφώσεως του Εφημεριακού κλήρου.

Στους συμμετέχοντες ιερείς ομίλησαν ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με θέμα «Το πρόσωπο του πνευματικού πατέρα»,  ο   ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φιλόθεος Νικολάκης, Αρχιερατικός Επίτροπος της Ι΄ Αρχιερατικής Περιφερείας  της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών , με θέμα «Η δημιουργία εξομολογητικής συνειδήσεως» και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Καλαντζής, Εφημέριος του Αγίου Γερασίμου Ιλισίων  με θέμα «Το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως σήμερα» .

Ο π. Συμεών Βολιώτης, στηριζόμενος σε αγιογραφικά και πατερικά κείμενα, ανέπτυξε τρεις, αλληλένδετες μεταξύ τους,  πτυχές του θέματος: Ο λειτουργός του Μυστηρίου της Μετανοίας ως Πατήρ, ως Πνευματικός καί ως Πρόσωπο.  Πατέρας δεν είναι μόνο ο ιερουργός των μυστηρίων ιερεύς, αλλά και εκείνος, ο οποίος έχει το ιδιαίτερο χάρισμα από το Θεό, είτε δια λόγου, είτε διά έργων και δια της εν γένει πνευματικής του εμπειρίας, να καθοδηγεί τα πνευματικά του τέκνα, τους εν Χριστώ αδελφούς του, στην οδό της πνευματικής τελειώσεως. Πνευματικός είναι εκείνος ο άνθρωπος που εμφορείται υπό του Αγίου Πνεύματος. Ο κατά χάριν πνευματικός άνθρωπος   βιώνει αλλοίωση όλης της υπάρξεώς του. Αυτή πλημμυρίζει ακόμα και το σώμα του. Η πνευματικότητα δεν είναι άσαρκη: λεπτύνει τις αισθήσεις του ανθρώπου, ώστε ο πνευματικός άνθρωπος να αποκτά και σώμα οιονεί πνευματικό. Η λήψη του Αγίου Πνεύματος είναι δώρο, χάρισμα και όχι αμοιβή ή αξιομισθία. Είναι δώρο  πού δεν προσφέρεται για την ατομική ικανοποίηση και τον πνευματικό ναρκισσισμό του λαμβάνοντος το χάρισμα. Ο πνευματικός ό,τι λαμβάνει το λαμβάνει για τους αδελφούς του, δια να τους καταστήσει διά του χαρίσματός του μετόχους των θείων χαρισμάτων. Η ιερατική ιδιότητα και ιδιαίτερα το χάρισμα της πνευματικής πατρότητας δε καταργούν το πρόσωπο του ιερέα ως λειτουργού του μυστηρίου της μετανοίας . Η διακονία της μετανοίας  καλείται να φανερώνει, να λαμπρύνει, να αναδεικνύει το πρόσωπο του ιερέα. Τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να συνθέτουν το πρόσωπο του πνευματικού πατέρα είναι :α) η άριστη γνώση, κατά το δυνατόν, της επιστήμης του, β) η διάκριση και η σύνεση, γ) η ταπείνωση και δ) η αγάπη και η υπευθυνότητα. Ο πνευματικός πατέρας, υπογράμμισε ο ομιλητής, θα πρέπει κατά την άσκηση του έργου του να διατηρεί ζωντανό τον εκκλησιαστικό χαρακτήρα του μυστηρίου της μετανοίας.

Ο π. Φιλόθεος Νικολάκης, επεσήμανε ότι η εξομολόγηση είναι η περισσότερο μαρτυρική πλευρά της ποιμαντικής αποστολής του κληρικού. Ανα φέρθηκε στο γεγονός της άγνοιας των σημερινών πιστών γύρω από τα θέματα που αφορούν το μυστήριο της μετανοίας και υπογράμμισε, ότι ιδιαίτερα σήμερα πρώτιστο καθήκον των πνευματικών είναι η καλλιέργεια της εξομολογητικής συνειδήσεως μέσω μιας επανακατηχήσεως των πιστών, πάνω σε βασικά θέματα όπως τί είναι η αμαρτία, η ενοχή, ο λογισμός, ποιές οι προϋποθέσεις της σωστής εξομολογήσεως, πώς οικοδομείται η ζωή της μετανοίας , η οποία δεν είναι ένα παροδικό γεγονός, αλλά ένα συνεχής δρόμος στη ζωή μας που οδηγεί στη Βασιλεία του Θεού.

Ο π. Γεώργιος Καλαντζής, στηριζόμενος σε κείμενα του αγίου Συμεών του Μεταφραστού, αναφέρθηκε σε βασικές πτυχές του μυστηρίου της Ιεράς Εξομολογήσεως και επεσήμανε ότι, παρά τα πολλαπλά σύγχρονα προβλήματα, μυριάδες ψυχές πιστών ευρίσκουν ανακούφιση και λύτρωση στο μυστήριο της μετανοίας. Όταν ο Πνευματικός βιώνει το φωτισμό της θείας χάριτος , τότε ο ουρανός κάνει θαύματα. Ο πνευματικός αλλοιώνεται από την θεϊκή ενέργεια και βλέπει την καλή αλλοίωση  της ψυχής του προσερχομένου εν μετανοία στην εξομολόγηση.

Μετά το τέλος των εμπεριστατωμένων  εισηγήσεων ακολούθησε γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση των εκπαιδευομένων με τους ομιλητές.

ΕΚ  ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ