Η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής στον Λαγκαδά

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 25/04/2014

(Ι.Μ.Λαγκαδά) Με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα τιμήθηκε η εορτή της Ζωοδόχου Πηγής, εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Την παραμονή της μεγάλης Θεομητορικής εορτής της Παναγίας μας, ο Σεβασμιώτατος  Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης εκόμισε το σεπτό και χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου Ραφαήλ εις τον Ιερόν Ναόν Γενεσίου της Θεοτόκου-Πέντε Βρύσεων , το οποίο και ετέθη προς προσκύνησιν, ευλογία και αγιασμό των παρευρισκομένων πιστών και προσκυνητών και εν συνεχεία μετέβη εις τον Πανηγυρίζοντα περιώνυμο Ιερόν Ναόν της Ζωοδόχου Πηγής της περιοχής της Λητής, όπου και χοροστάτησε εις τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό της εορτής.

Στην ομιλία του προς το πολυπληθές Εκκλησίασμα μεταξύ των οποίων παρέστη ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου κ. Δημήτριος Σαραμάντος, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, αναφέρθηκε εκτενώς στην σημερινή εορτή της Ζωοδόχου Πηγής,  στην μακραίωνη ιστορία του Ιερού Ναού της Λητής και στο Αγίασμα που υπάρχει στο εσωτερικό αυτής, καθώς και την συμβολή που είχε κατά την διάρκεια των Μακεδονικών Αγώνων όπου οι υπόγειες στοές της υπήρξαν καταφύγιο των Μακεδονομάχων και κρυψώνα των όπλων τους, ενώ μετά το πέρας των του Εσπερινού ακολούθησε Πολιτιστική εορτή με την συμμετοχή χορευτικών σωματείων και χορωδιών της ευρύτερης περιοχής της επαρχίας μας.

Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής τελέσθηκε ο Αναστάσιμος Όρθρος και η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου εις τον Ιερό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής- Ασκού.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας παρέστησαν η Βουλευτής των Αν. Ελλ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητος Ασκού κ. Σαπλαμίδης Αναστάσιος, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβουλίου Λαγκαδά, και πολλής κόσμος ο οποίος με ευλάβεια προς τον πρόσωπο της Παναγίας προσήλθε για να παραστεί στις εόρτιες λατρευτικές εκδηλώσεις προς τιμήν Της, καθώς και να ασπασθεί την Θαυματουργό Εικόνα της Παναγίας της Ασκονίτισσας (8ος αι.) η οποία φυλάσσεται εις τον ενοριακό Ναό του Ασκού και που μεταφέρθηκε από πρόσφυγες της Ανατολικής Θράκης στις αρχές του 20ου αιώνα.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε εκτενώς στο Πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου καθώς και στο ιστορικό της ανεγέρσεως του μεγαλοπρεπούς Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας της Βασιλίδας των Πόλεων της Κωνσταντινουπόλεως τονίζοντας ότι η Αγία μας Εκκλησία τιμά ιδιαιτέρως Εκείνη που εδέχθη το «Χαίρε» του Αγγέλου όταν επρόκειτο να δεχθεί το μήνυμα της σαρκώσεως του Υιού και Λόγου του Θεού αλλά και όταν δέχεται πλέον από τον ίδιο Άγγελο το μήνυμα της Αναστάσεως του Υιού της.

Αυτό το πρόσωπο που τιμούμε είναι η Παναγία μας, η οποία αξιώθηκε να υπουργήσει το μυστήριο της Σωτηρίας. Χωρίς Αυτήν δεν θα είχαμε το Σωτήριον Πάσχα Χριστού εάν Εκείνη δεν έλεγε στον Αρχάγγελο το «Ιδού η δούλη Κυρίου. Γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» και κατά συνέχεια αυτού δεν θα είχαμε σωτηρία ψυχής και την κληρονομία  της αθανάτου ζωής εάν η Παναγία μας δεν ήταν η Μητέρα της Αφθαρσίας, η Μητέρα του Φωτός και η Μητέρα του Θεού επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος.

Υπάρχουν άνθρωποι που αξιώνονται από τον Θεό να ζουν αυτή την χαρά και το φώς της Αναστάσεως από τότε και ως της συντελείας του κόσμου. Υπάρχει η προοπτική και η δυνατότητα για κάθε άνθρωπο που θέλει να γνωρίσει, να ζήσει και να βιώσει αυτής της άλλης βιωτής την απαρχήν της αιωνίου.

Τέλος απευθυνόμενος προς όλον τον κόσμο ευχήθηκε κατά πρώτον υγεία ψυχής και σώματος, πλουσία τη Χάρη και την Ευλογία της Θεομήτορος της Παναγίας της Ασκονιτίσης που είναι ότι το πολυτιμότερο υπάρχει από το ξεριζωμένο πολιτισμό της Ανατολικής Θράκης. Ενώ παράλληλα, συνεχάρη όλους τους παρισταμένους για την ευλάβεια και την αγάπη που δείχνουν προς το πρόσωπο της Υπεραγίας Θεοτόκου το οποίο εκδηλώνεται έμπρακτα με τα έργα, τη στάση της ζωής, και με το ταπεινό φρόνημα μας καθώς και με την αγάπη που πρέπει να έχουμε όλοι μεταξύ μας, διότι όλοι είμαστε τέκνα του Αναστάντος Θείου Λυτρωτού.