Μνημόσυνο του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 22/10/2022

Την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας πανηγυρίζει την ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του Οσίου πατρός ημών Χριστοδούλου του εν Πάτμω, η Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, όπως κάθε χρόνο, τίμησε τον εορτάζοντα Άγιο, ο οποίος συγκαταλέγεται μεταξύ των Ευβοέων Αγίων, αφού ασκήτευσε και εκοιμήθη στην γραφική πόλη της Λίμνης, όπου και υπάρχει, έως σήμερα, το Ασκητήριό του.

Η μνήμη του Οσίου Χριστοδούλου εορτάστηκε πανηγυρικά, όπως κάθε χρόνο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου Χαλκίδος, με τον Όρθρο και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ενώ εκκλησιάσθηκε και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος.

Ο Σεβασμιώτατος συλλειτούργησε με τον εορτάζοντα Προϊστάμενο του Ι. Ναού Αγ. Νεκταρίου, Αρχιμ. Χριστόδουλο Μάνια, τους Αρχιμ. Θεοφύλακτο Τσαγκάρη-Προϊστάμενο του Ι. Ν. Ευαγγελιστρίας Κανήθου Χαλκίδος, Μεθόδιο Φουντούλη-Εφημέριο του Ι. Προσκυνήματος Παναγίας Φανερωμένης Ν. Αρτάκης, Δαμασκηνό Παπακωνσταντίνου-Εφημέριο του Ι. Ν. Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος, τον Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιο Μπασδέκη-Προϊστάμενο της Ενορίας Κοιμήσεως Θεοτόκου Βασιλικού και τον Διάκ. Σταύρο Καλαφάτη.

Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο προς τους πιστούς, όπου, ανέλυσε ερμηνευτικά την αναγνωσθείσα ευαγγελική περικοπή (Λουκά 10, 1-15) και εν συνεχεία, με βάση το περιεχόμενο του αποστολικού αναγνώσματος (Γαλ. 5, 22-6,2) ανέφερε ότι οι άγιοι σταύρωσαν εκτός από την σάρκα και τις επιθυμίες τους υπέρ του Χριστού, ένα ήθος που δεσπόζει στη ζωή του σήμερα εορταζομένου Οσίου Χριστοδούλου, ο οποίος ασκήτευσε και στη Λίμνη της Β. Ευβοίας, όπου μέχρι σήμερα σώζεται το ασκητήριό του και συγκαταλέγεται στους Ευβοείς αγίους. Επίσης, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε ευφήμως και στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρό Χριστόδουλο, ο οποίος αγωνίσθηκε για τα δίκαια της Εκκλησίας και του λαού Της, ενώ με πατρικούς λόγους αγάπης απευθύνθηκε εορτίως στον Προϊστάμενο της Ενορίας, π. Χριστόδουλο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και μετά την τέλεση του μνημοσύνου υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, τα οποία μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (97,7 fm), ο π. Χριστόδουλος ευχαρίστησε τους Σεβασμιωτάτους, τους παρευρεθέντες Ιερείς και τους ευσεβείς χριστιανούς για την αγάπη, την παρουσία τους και την προσευχή τους.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ