Αγιασμός στο Γυμνάσιο που αποφοίτησε ο Ιερόθεος Ναυπάκτου

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 13/09/2022

Το Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου επισκέφθηκε την Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2022 ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος, ανταποκρινόμενος στην ευγενική πρόσκληση της Διευθύντριας του Σχολείου, κ. Δέσποινας Γεωργιάδη, τέλεσε την ακολουθία του αγιασμού, για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Εξέφρασε τη χαρά του που ήρθε, πάλι, στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο, από όπου αποφοίτησε και ο ίδιος και ευχαρίστησε την Διευθύντρια, τους καθηγητές και τους μαθητές για την πρόσκληση.

Στη συνέχεια είπε ότι υπάρχει μια διάκριση μεταξύ παιδείας και εκπαίδευσης. Η παιδεία μορφώνει και παιδαγωγεί τον άνθρωπο, ενώ η εκπαίδευση παρέχει όλα τα μέσα και τους τρόπους για να προσφέρεται η κατάλληλη παιδεία.

Έτσι, τόσο η παιδεία, όσο και η εκπαίδευση αποβλέπουν στο να δημιουργήσουν έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο. Ποιός, όμως, είναι ο ολοκληρωμένος άνθρωπος;

Ένα παράδειγμα προέρχεται από την αρχαία ελληνική παράδοση. Όταν επισκέπτεται κανείς τους Δελφούς βλέπει ότι αποτελούνται από τρία επίπεδα τρόπου ζωής. Το πρώτο επίπεδο είναι ο βωμός, στον οποίο γίνονται θυσίες στον Θεό. Το δεύτερο, στη συνέχεια, είναι το θέατρο, όπου παίζονταν οι τραγωδίες με την κάθαρση και τα θέατρα. Το τρίτο είναι το στάδιο. Οι αθλητές περνούσαν από μια μικρή σήραγγα που την έλεγαν «κρυπτή» και από εκεί εισέρχονταν στο ανοικτό στάδιο με το φως.

Αυτά τα τρία δείχνουν μια σχέση, αφού συνδέεται η προσευχή, με το θέατρο και με την ψυχαγωγία, ως διαπαιδαγώγηση, και δια της μυστικής πύλης εισέρχεται στο στάδιο, αθλείται το σώμα και ολοκληρώνεται μέσα στο φως.

Όλα έχουν την μυστική έννοιά τους. Για παράδειγμα, στην αρχαία Ελλάδα μεταξύ των αγώνων ήταν και τα λεγόμενα «Ταυροκαθάψια» που σημαίνει «τον ταῦρον καθάπτομαι». Ήταν η συνάντηση του ανθρώπου με τον ταύρο, τον οποίο περνούσε από πάνω. Αυτό σημάνει, ότι πρέπει να βρίσκει τρόπο ο άνθρωπος να υπερβαίνει τα πάθη και να έχει ενότητα.

Έπειτα, επεσήμανε ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής διασπά αυτήν την ενότητα. Πολλοί άνθρωποι θεωρούν, ότι άλλο είναι η Εκκλησία με την Θεία Λειτουργία, άλλο είναι η ψυχαγωγία και άλλο είναι η άθληση του σώματος.

Η παιδεία ολοκληρώνει τον άνθρωπο, ώστε να βλέπει τη ζωή στην ολότητά της. Αυτός είναι ο σκοπός της. Και ευχήθηκε στους μαθητές και τις μαθήτριες να βλέπουν την παιδεία ως διαδικασία ολοκλήρωσής τους.

Στην ακολουθία του αγιασμού παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλης Φωτάκης και ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του Π.Ε.Κ.Ε.Σ. Δυτικής Ελλάδος κ. Απόστολος Βετσόπουλος.

Στη συνέχεια, στο Γραφείο του Σχολείου, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον κ. Δήμαρχο και τους εκπαιδευτικούς για διάφορα θεολογικά, θρησκειολογικά, φιλοσοφικά και κοινωνικά θέματα.

Κατόπιν, ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε το 5ο Δημοτικό Σχολείο που βρίσκεται δίπλα από το Γυμνάσιο, στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα, για να ευχηθεί καλή χρονιά στον Διευθυντή, τους δασκάλους και τους μικρούς μαθητές. Ο Διευθυντής εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και συγκέντρωσε τα παιδιά στο προαύλιο του Σχολείου.

Ο Σεβαμιώτατος μίλησε στα παιδιά για την μεγάλη αξία την οποία έχει η στοιχειώδης εκπαίδευση, η οποία τους δίνει τις βασικές προϋποθέσεις για να προχωρήσουν στην κοινωνία. Εξέφρασε τη  χαρά του για την μη ύπαρξη μάσκας τη φετινή σχολική χρονιά και τόνισε, ότι ο άνθρωπος πρέπει συνεχώς να αποβάλλει τις μάσκες της υποκρισίας στη ζωή του και να εκφράζει μια εσωτερική απλότητα και ελευθερία.

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος πραγματοποίησε επίσκεψη στο 1ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου. Στο Γραφείο της Διευθύντριας, η οποία τον καλωσόρισε με θερμούς λόγους, συναντήθηκε με καθηγητές στους οποίους ευχήθηκε καλή και δημιουργική χρονιά. Επίσης, είχε τη δυνατότητα να επισκεφθεί και τη δεύτερη τάξη του Λυκείου για να συνομιλήσει με τους μαθητές.

Με την ευκαιρία των ευρωπαϊκών αγώνων μπάσκετ τους μίλησε για τον τρόπο που λειτουργεί μια ομάδα με τον προπονητή και τα συστήματα που εφαρμόζει και πώς αυτός ο τρόπος μεταφέρεται στο σχολείο και την κοινωνία. Με αυτή την ευκαιρία τους είπε για την διαφορά μεταξύ της αγάπης, του έρωτα και τις φιλίας.

Ο Υποδιευθυντής του Σχολείου επεφύλασσε μια έκπληξη στον Μητροπολίτη Ναυπάκτου, καθώς είχε βρει στο αρχείο του Σχολείου, που περιλαμβάνει και το παλαιό αρχείο των Παπαστρατείων, το μαθητολόγιο που ανέγραφε το όνομά του και τα στοιχεία φοίτησή του στο τότε Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου.