Ο Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ στον Πύργο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 30/08/2022
Στην ενορία του Αγίου Σπυρίδωνος Πύργου, με διήμερες θρησκευτικές εκδηλώσεις στις 28 και 29 Αυγούστου 2022 και με την πρέπουσα εκκλησιαστική ιεροπρέπεια, εορτάστηκε για μία ακόμη φορά η βάρβαρη και άδικη αποτομή της Τιμίας Κεφαλής του Προδρόμου και Βαπτιστού Αγίου Ιωάννου, του μεγαλύτερου και τελευταίου εκ των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης. Πρόδρομος δε ονομάστηκε διότι με το κήρυγμά του και με το έργο του, προετοίμασε και σήμανε τον ερχομό του Ιησού Χριστό στον κόσμο, ενώ παρέμεινε υπόδειγμα ανά τους αιώνας, σε όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς και της ανομίας, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες. Ο Τίμιος Πρόδρομος, ο οποίος ζούσε στην εποχή του Ηρώδου, έφυγε στην έρημο του Ιορδάνου για να ζήσει ασκητική ζωή και μέσα από την ασκητική ζωή να έλθει σε κοινωνία με τον αληθινό Θεό, τον οποίο και ποθούσε, και τον οποίο προσκύνησε όταν ακόμη ήταν στη μήτρα της μητέρας του Ελισάβετ, κατά την συνάντηση με την Παναγία Παρθένο! Το έργο του τιμίου Προδρόμου ήταν η προετοιμασία των ανθρώπων δια της μετανοίας να έλθουν στην επίγνωση της παρουσίας του Θεού, για να τον δεχτούν στη ζωή τους. Έλεγξε μάλιστα σφόδρα τον Ηρώδη, ο οποίος ήταν κυριευμένος από το Πνεύμα της θηλυμανίας, η οποία ήταν η αιτία ζώντος ακόμη του αδερφού του Φιλίππου, να παραπλανήσει την Ηρωδιάδα την γυναίκα του, προκειμένου να την κάμει δική του.
Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, πλαισιούμενος από τους Αιδεσ. π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο, π. Αυγερινό Τσουκαλά, π. Θεόδωρο Γκοτσόπουλο και τον οικείο εφημέριο π. Νικόλαο Κατσηδήμα, χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Γερμανός, ευλογώντας επίσης και τους προσφερθέντες άρτους. Ορθοτομώντας εν συνεχεία τον Θείον Λόγον ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης, αναφέρθηκε εκτενώς στο γεγονός της αποτομής της Τιμίας Κεφαλής του Αγίου Ιωάννου καθώς επίσης στην μεγάλη προσωπικότητα του εορταζομένου Αγίου και στην ασκητική του ζωή, από την οποία πρέπει να πάρουμε παράδειγμα για την δική μας πορεία στην ζωή. Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία τέλεσε ο εξ Ηλείας καταγόμενος Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Αλέξιος Κουρτέσης, Διευθυντής της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, συμπαραστατούμενος από τους Αιδεσ. π. Αυγερινό Τσουκαλά π. Παναγιώτη Κλουκίνα, τον οικείο Εφημέριο. Ο π. Αλέξιος κατά την διακονία του Θείου Λόγου ομίλησε εποικοδομητικά αναφερόμενος εκτενώς στην μεγάλη εορτή και τα πολλαπλά νοήματα αυτής.
Οι ιερές ακολουθίες τελέσθηκαν με την αρμόζουσα ιεροπρέπεια και κατάνυξη στο ομώνυμο ιστορικό παρεκκλήσιο του εορταζομένου Αγίου, όπου και συνέρρευσε πλήθος Χριστιανών, προκειμένου να τιμήσουν τον εορταζόμενο Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο που έστρωσε τον δρόμο της ελεύσεως του Μεσσία και έμεινε στην ιστορία ως ο Προφήτης της Αλήθειας! Μεταξύ αυτών ο εκ της ενορίας καταγόμενος Βουλευτής του Σύριζα κ. Διονύσιος Καλαματιανός, ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Εταιρίας Πύργου «Απόλλων» κ. Αθανάσιος Δασκόπουλος και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ελληνό–Ουκρανικής Φιλίας κ. Μιχάλης Ροδόπουλος.
(Πρεσβυτέρου Νικολάου Κατσηδήμα).