Πύργος Ηλείας: Εορτή Αγίας Παρασκευής

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 26/07/2022
Ο Ιούλιος όπως ήδη διαπιστώνουμε είναι γεμάτος από εορτές Αγίων! Εορτές στις οποίες συμμετέχει ο πιστός και φιλέορτος λαός μας με πολλή ευλάβεια, πνευματική αγαλλίαση, αλλά και ιδιαίτερη χαρά.  Έτσι με την δέουσα λαμπρότητα και  κατάνυξη αλλά και με το βλέμμα στραμμένο στην  θηριωδία υπανθρώπων εμπρηστών που και πάλι έβαλαν στόχο τις φυσικές μας ομορφιές, εορτάσθηκε το διήμερο 25 και 26 Ιουλίου 2022,   η ιερή και σεβάσμια μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου, στον ομώνυμο Ιερό Ναό στον Πύργο, η ιερή και σεβάσμια μνήμη της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Παρασκευής της Αθληφόρου και θεραπεύτριας των οφθαλμών ψυχής και σώματος.  
 
Οι Θρησκευτικές εκδηλώσεις με τις ευλογίες του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ.κ. Γερμανού, άρχισαν την παραμονή της εορτής, με την τέλεση του Αρχιερατικού Πανηγυρικού Εσπερινού μετ’ αρτοκλασιών και Θείου Κηρύγματος υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανασίου, ο οποίος πλαισιωνόταν από τους Αιδεσ. π. Παντελεήμων Παπαηλιού, π. Γρηγόριο Πάπαρη, π. Νικόλαο Κατσηδήμα και τον π. Άγγελο Ζέζα. Την κυρία ημέρα της εορτής, τελέσθηκε η Ιερή ακολουθία του Όρθρου μετ’ αρτοκλασιών και εν συνεχεία η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά Θείου Κηρύγματος υπό του κ. Παναγιώτου Κουή Καθηγητού Θεολόγου. Κατά τις Ιερές ακολουθίες έψαλλαν οι καλλικέλαδοι Ιεροψάλτες Βασίλειος Πετρόπουλος, Ιωάννης Πετρόπουλος, Λάζαρος Ασμής και Δημήτριος Ζωγόπουλος.  

Η Αγία Παρασκευή δεν ήταν μία συνηθισμένη γυναίκα, αλλά ήταν ένα πνευματικό μετέωρο, ένας βράχος αρετής, ακλόνητος μέσα στον ωκεανό της διεφθαρμένης Ρωμαϊκής κοινωνίας. Η εορταζόμενη ήταν «Δώρο Θεού και καρπός προσευχής», ευλαβών Χριστιανών γονέων  του Αγάθωνα και της Πολιτείας, οι οποίοι την ανέθρεψαν «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου», διακρινόμενη από πολύ νωρίς για την σωφροσύνη και τα ποικίλα χαρίσματά της. Η Αγία Παρασκευή μαζί με τους ευλαβείς γονείς, αφού περπάτησε τον δρόμο της αγιότητος, που είναι ο δρόμος της αιωνίου ζωής, αξιώθηκε στην συνέχεια να γίνει ένα από τα Ιερά θύματα των τελευταίων αρχαίων διωγμών της Εκκλησίας μας. Υπεβλήθη σε φρικτά βασανιστήρια προκειμένου να αρνηθεί τον Ιησού Χριστό, η πίστη όμως και η αγάπη της για τον εράσμιο της ψυχής της ήταν πολύ μεγάλη και ακλόνητη. Αυτή η πίστη χρειάζεται και σήμερα στην εποχή μας και ιδιαίτερα στην Πατρίδα μας που βιώνει τόσες φρικτές και οδυνηρές δοκιμασίες. Αυτή η πίστη θα φέρει την παρηγοριά, την παράκληση την παραμυθία και την ελπίδα, για να προσπεράσουμε τα πολλά εμπόδια και δυσεπίλυτα προβλήματα.  

H Αγία Παρασκευή είναι παράδειγμα για όλους μας! Αλλά προπαντός είναι υπόδειγμα ενάρετου βίου και πίστεως για τις γυναίκες και τις νέες. Σ’ αυτή την εποχή της μεγάλης σήψης και ηθικής διαφθοράς είναι το υπόδειγμα και ο καθρέπτης της γυναικείας αρετής. Παρέδωσε μαρτυρικά την αγνή ψυχή της στον Θεό, δίδοντας παράδειγμα ανά τους αιώνες σε όλους τους πιστούς, πως ακόμα και μπροστά στον πόνο τον σωματικό, αλλά και στον θάνατο ακόμη χρειάζεται να έχουμε ακλόνητη πίστη στον Ιησού Χριστό, ο οποίος είναι η αιτία της υπάρξεώς μας. Είναι μία ακόμη τρανή μαρτυρία και απόδειξη ότι: «ούτε θάνατος ούτε ζωή δυνήσεται ημάς χωρίσαι από της αγάπης του Θεού της εν Χριστώ Ιησού τω Κυρίω ημών…». Αγία ένδοξε Οσιομάρτυς Παρασκευή, χάριζε και σʼ εμάς θάρρος, δύναμη και υπομονή, για να δίνουμε πάντοτε και παντού, μαρτυρία Ιησού Χριστού!

π. Νικόλαος Κατσηδήμας.