"Η πρεσβυτέρα είναι η αληθινή σύντροφος, συνεργός, συνεργάτης"

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 04/02/2014

Ειδική εκδήλωση τιμής για τις Πρεσβυτέρες της Τοπικής μας Εκκλησίας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 3/2, στο Πν. Κέντρο «Αρχονταρίκι» του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Κατά τη διάρκεια της εκδηλώσεως ο Σεβασμιώτατος, απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, στην Πρεσβυτέρα Αριστέα Βαΐου, σύζυγο του π. Μιχαήλ Βαΐου και στην Πρεσβυτέρα Ιωάννα Ανανιάδου, σύζυγο του π. Στυλιανού Ανανιάδου, οι οποίες υπηρέτησαν και την Ελληνική Εκπαίδευση ως Δασκάλες.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Σεβασμιώτατος εκφράζοντας τα συναισθήματά του για την εκδήλωση, αναφέρθηκε στις παιδικές προσωπικές και οικογενειακές του μνήμες καθώς επίσης και στη χαρά την οποία γεύεται ως Επίσκοπος σε μια Μητρόπολη με σπουδαία παράδοση προσωπικοτήτων.  Χαρακτηριστικά ανέφερε: «…ομολογώ ότι αυτή η εκδήλωση έχει πλημυρίσει με χαρά την ψυχή μου και με έχει συγκινήσει. Και βέβαια έχω λόγους για αυτό. Γιατί στο πρόσωπο κάθε πρεσβυτέρας, έχω και εγώ τα δικά μου βιώματα στο σπίτι που μεγάλωσα. Από αυτό το σπίτι δεν βγήκα μόνο εγώ, ούτε ο αδελφός μου.

Βγήκανε σειρά από ιερείς και κληρικούς της εκκλησίας, οι οποίοι θέλησαν μάλιστα να ακολουθήσουν αυτό το δρόμο και αναζήτησαν στο πρόσωπο της συζύγου μια πρεσβυτέρα σαν τη δική μας μάνα. Έτσι είναι η ζωή στην εκκλησία. Και χαίρομαι πάρα πολύ γιατί ο Θεός με αξίωσε να υπηρετήσω και να διακονήσω εδώ σε αυτή την Μητρόπολη, που έχει μια μεγάλη παράδοση και στο όνομα των Επισκόπων, που είναι οι προκάτοχοί μου, και στους πνευματικούς, που ακούστηκαν τα ονόματά τους και έχουν χαράξει με την παρουσία τους και έχουν οργώσει αυτή την επαρχία, αλλά και με ιερείς και πρεσβυτέρες που γράφουν τη δική τους ιστορία.»

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Πρεσβυτέρας και το ρόλο στη ζωή της Εκκλησίας λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η πρεσβυτέρα είναι η αληθινή σύντροφος , συνεργός, συνεργάτης. Μετέχει στην ιεροσύνη. Αυτή είναι η πίστη της εκκλησίας μας, αυτή είναι η ορθοδοξία μας που έχει το προνόμιο να διαθέτει εγγάμους κληρικούς κάτι που άλλοι τώρα το αναζητούν. Έτσι λοιπόν οι πρεσβυτέρες και σήμερα συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο. Με τον ίδιο αγώνα, με τον ίδιο κόπο και πόνο και θέλαμε με την ευκαιρία αυτή να δείξουμε την αγάπη μας, την τιμή αλλά και το παράδειγμα προς όλους και όλες».

Αναφερόμενος στις τιμώμενες πρεσβυτέρες, τόνισε τον ουσιαστικό χαρακτήρα της τιμητικής εκδηλώσεως προς το πρόσωπό τους «είναι πράγματι ουσιαστική αυτή η τιμητική εκδήλωση, δεν έγινε τυπικά, δεν είναι απλώς κάτι για να πούμε ότι κάναμε, αλλά είναι από την καρδιά μας. Και χαίρομαι γιατί μαζί με τους συνεργάτες όταν ετοιμάζαμε τις εκδηλώσεις αυτής της χρονιάς αποφασίσαμε να δώσουμε αυτό τον χαρακτήρα στη συνάντηση με τις πρεσβυτέρες. Γιατί τόσα κηρύγματα έχετε ακούσει, τόσα πράγματα γνωρίζετε, ένα ευχαριστώ καμιά φορά πρέπει να το λέμε και να είναι από την καρδιά μας…

Νομίζω ότι η παρουσία τους είναι ευλογία στη ζωή μας και θέλω από καρδίας να τις ευχαριστήσω. Για τους ιερείς γνωρίζουν την αγάπη μου και το σεβασμό που τρέφω στα πρόσωπα και των δύο, γιατί αυτά πάνε και παράλληλα. Δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να ξεχωρίσω. Όταν τιμάς τον ιερέα, τιμάς και την πρεσβυτέρα και τα αντίστροφα. Και απόψε ουσιαστικά η τιμή είναι και στους δύο, γιατί αυτή είναι η αλήθεια. Έτσι βιώνονται τα πράγματα μέσα στην ορθόδοξη οικογένεια, μέσα στην εκκλησία μας και στην παράδοσή μας. Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν για όσα προσέφεραν και όσα προσφέρουν. Και προσεύχομαι στο Θεό να τους χαρίζει υγεία και δύναμη, να συμπορεύονται με τους ιερείς τους».

Τελειώνοντας, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκομένους ιερείς και τις πρεσβυτέρες,  επαινώντας την μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουν για να ανταπεξέλθουν στη σημερινή εποχή, ενώ τόνισε την αξία της ιερατικής οικογενείας που ακόμα και σήμερα αποτελεί πρότυπο για το λαό.

«Και έτσι να πορευόμαστε και όλους εσάς που είστε κοντά μας απόψε. Τους πατέρες και τις πρεσβυτέρες, τις οποίες ιδιαίτερα τιμώ και με αυτή την εκδήλωση και θέλω να ευχαριστήσω από καρδίας για τον αγώνα που δίνουν και αυτές στη σημερινή δύσκολη εποχή. Ξέρω τους κόπους, ξέρω τις δυσκολίες, αναγνωρίζω ότι είναι όντως σήμερα μια πορεία δύσκολη καμιά φορά Γολγοθάς το να πορεύεσαι  με τον ιερέα σύζυγο στη σύγχρονη εποχή. Όμως να έχουν τη χάρη και την ευλογία του Θεού και να ξέρουν ότι έχουν την ευγνωμοσύνη μας και την αγάπη μας.

Και θέλω να θυμάστε πάντοτε ότι ο ορθόδοξος παπάς είναι ζυμωμένος με αυτό τον λαό. Γιατί ο δικός μας ιερέας και η ιερατική οικογένεια δεν ξεχώριζαν τον λαό , δεν ήταν από κάπου αλλού, δεν ήταν αυτοί που είχαν πλούτο ή την δύναμη. Ήταν και είναι ζυμωμένοι με το λαό και γινόταν πάντοτε και είναι και σήμερα πρότυπο για το λαό μας. Έτσι λοιπόν σας καλώ να συνεχίσουμε. Και να πάρουμε παράδειγμα από τις πρεσβυτέρες που τιμήσαμε. Και εσείς οι νεότερες μη χάνετε ποτέ το κουράγιο σας. Σταθείτε, αγωνιστείτε.

Η Χάρις του Θεού αναπληρώνει τα  ελλείποντα και έτσι θα δώσουμε μια μαρτυρία σε αυτή την εποχή, που τη δίνει η εκκλησία μας με πολλούς τρόπους. Και με το πνευματικό και με το ποιμαντικό και με το κοινωνικό και φιλανθρωπικό της έργο. Και εσείς είστε οι πρωτοπόροι, είστε αυτές που γίνεσθε πρώτες εθελόντριες σε κάθε καλό έργο της εκκλησίας μας. Σας ευχαριστούμε, σας ευγνωμονούμε».

Την εκδήλωση παρουσίασε ο π. Χαρίλαος Παπαγεωργίου, Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.