Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης ο Κουρκουρής

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 05/07/2022

π. Τιμόθεος Ηλιάκης: Άγιος Αθανάσιος Αθωνίτης ο Κουρκουρής. Μια ιστορική παλιά εκκλησία στο Θησείο. Βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα δυτικά του ναού του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας, κοντά στον σταθμό του ηλεκτρικού στο Θησείο, στην άκρη του κήπου, σε υπερυψωμένο χώρο. Έλαβε το όνομα Κουρκούρης η Κουρκουρής από κάποιο μεταγενέστερο Ιδιοκτήτη του κτήματος, όπου βρίσκεται η εκκλησία. Η παράδοση αναφέρει ότι η εκκλησία κτίστηκε από τον άγιο Αθανάσιο τον Αθωνίτη, μετά τον ερχομό του από την Κρήτη (10ος αι.) και αφιερώθηκε στον Άγιο Αθανάσιο Αλεξανδρείας, πλην όμως αυτό δεν είναι ακριβές. Η εκκλησία είναι των χρόνων της Τουρκοκρατίας και ίσως να κτίστηκε από κάποιον αγιορείτη μοναχό. Υπάρχει εντοιχισμένη επιγραφή ότι είναι κτίσμα του 1750.

Ο περιηγητής John Cam Hobhouse και μετέπειτα λόρδος Broughton, φίλος και συνταξιδιώτης του Βύρωνα, αναφέρει ότι «στην εκκλησία του Αγίου Αθανασίου προς την πλευρά του "Αρείου Πάγου, είδε την κυλίστρα, όπου πήγαιναν οι παντρεμένες Αθηναίες και αφήνονταν να γλιστρήσουν στην κατωφέρεια, για ν' αποκτήσουν, όπως πίστευαν, αρσενικά παιδιά» (Καμπούρογλου).

Επί Τουρκοκρατίας, έρημη και καμαρωτή, ανεμοδερνόταν υπερήφανη στη θέση της, έξω από τα τείχη της πόλης. Από τα χρόνια του Καποδίστρια όμως, η προνομιακή θέση της προσέλκυσε τους φιλόδοξους εμπόρους γης. Στην τοποθεσία αυτή είχαν σχεδιαστεί να ανεγερθούν, τα Ανάκτορα, η Ακαδημία, το αρχαιολογικό Μουσείο αλλά και η Λαχαναγορά, σχέδια που δεν πραγματοποιήθηκαν Έτσι ο ναΐσκος μεταβλήθηκε σε παρατηρητήριο σημαντικών ιστορικών στιγμών που βίωσε η ελληνική πρωτεύουσα.( Αθηναϊκά )