«Η Εκκλησία δεν είναι δημόσια υπηρεσία»

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/01/2014

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η εναρκτήρια Ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στο πλαίσιο της Πράξης «Προγράμματα Διά Βίου Εκπαίδευσης για την Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων των Κληρικών και των Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας», παρουσία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β’.


 

Ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, στην ομιλία του τόνισε τα εξής:


 

Είμαι πολύ ευτυχής που βρίσκομαι σήμερα εδώ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στην εναρκτήρια ημερίδα του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως: για την Πράξη που αφορά την «Ανάπτυξη των Κοινωνικών Δεξιοτήτων Κληρικών και Λαϊκών Στελεχών της Εκκλησίας»!


 

Όπως έχει επισημάνει ο Μακαριώτατος σχετικά με το Ίδρυμα αναγνωρίζοντας: τις αυξημένες απαιτήσεις της διακονίας του σύγχρονου κόσμου και την ανάγκη ανταπόκρισης σε όλο και πιο σύνθετα και περιπλοκότερα αιτήματα του ανθρώπου που δοκιμάζεται καθημερινά από ποικίλους πειρασμούς, ηθικά διλήμματα και πρακτικές δυσκολίες έχουμε χρέος να σταθούμε έμπρακτα στο πλευρό των ποιμένων.


 

Να τους προσφέρουμε δυνατότητες συνεχούς κατάρτισης, ενίσχυσης και υποστήριξης στο δύσκολο έργο τους». Για αυτό με το Νόμο Ν. 4115/2013 που φέραμε στη Βουλή και ψηφίσαμε πριν από ένα χρόνο το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάχθηκε στους φορείς παροχής υπηρεσιών Διά Βίου Μάθησης και στους φορείς που παρέχουν πιστοποιημένη επιμόρφωση στο δημόσιο τομέα.


 

Το ΙΠΕ αποτελεί, λοιπόν, το μοναδικό φορέα παροχής πιστοποιημένης επιμόρφωσης σε θέματα ποιμαντικής και λειτουργεί με σκοπό την επιμόρφωση των εν ενεργεία και των προς χειροτονία κληρικών,\ αλλά και των λαϊκών στελεχών, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό καθώς η ποιμαντική εξειδίκευση, αλλά και η Διά Βίου Μάθηση πάνω σε τέτοια θέματα είναι αναγκαία. Παράλληλα, εντάχθηκε η πράξη "Προγράμματα δια βίου εκπαίδευσης για την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της εκκλησίας" στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Υπουργείο Παιδείας "Έκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση", διαμέσου του οποίου το Ίδρυμα ενισχύθηκε με 220.000 ευρώ και έχει στόχο να οργανώσει τις υπηρεσίες του συμβάλλοντας έτσι στη γενικότερη ενίσχυση του συστήματος και των υπηρεσιών της δια βίου μάθησης.


 

Στην προσπάθειά μας αυτή να ενισχύσουμε το Ίδρυμα, αντιμετωπίσαμε την πολεμική πολιτικών δυνάμεων που ζητούσαν την αξιολόγηση των κληρικών σαν να είναι η Εκκλησία Δημόσια Υπηρεσία, την ίδια ώρα που ζητούν το διαχωρισμό Κράτους- Εκκλησίας.


 

Το ζητούμενο όμως είναι για μας να προσφέρουμε στα κληρικά, αλλά και στα λαϊκά στελέχη της Εκκλησίας δυνατότητες συνεχούς κατάρτισης, ενίσχυσης και υποστήριξης στο δύσκολο έργο τους στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε! Η συνεργασία, άλλωστε, Πολιτείας και Εκκλησίας είναι στενή και ο διάλογος διαρκής με στόχο την επίλυση των προβλημάτων.


 

Έχουμε συμπληρώσει 17 μήνες στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων. Σε αυτό το διάστημα πορευτήκαμε με την πίστη ότι χρειάζονται άμεσα θεσμικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Γιατί η μεταμνημονιακή Ελλάδα κτίζεται μέσα από την αναγέννηση της Παιδείας, και η Παιδεία οδηγεί, στηρίζει και προεξοφλεί τη βιώσιμη ανάπτυξη, αφού στοχεύει στην ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, που είναι ο πραγματικός πλούτος της χώρας, δηλαδή οι άνθρωποί της. Από τον Ιούλιο του 2012, όπως είχαμε δεσμευτεί στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης κάναμε βήματα μπροστά σε όλο το εκπαιδευτικό μας σύστημα στο σύνολό του, από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Πανεπιστήμιο.


 

Βήματα όπως:


 

-Η αναδιάταξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης συγχωνεύοντας 104 Τμήματα ΤΕΙ και Πανεπιστημίων και 4 Ιδρύματα


 

-Η Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών μας μετά από 30 χρόνια


 

-Η αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος του Γυμνασίου και του Λυκείου και η ενίσχυση των θετικών επιστημών


 

-Η καθολική εφαρμογή του θεσμού των Ολοήμερων Δημοτικών Σχολείων


 

-Η κατοχύρωση του θεσμού των δημόσιων Προτύπων Πειραματικών σχολείων


 

-Το νέο Γενικό Λύκειο, η ριζική αναβάθμιση του Επαγγελματικού Λυκείου με την καθιέρωση του θεσμού της «Μαθητείας» η δωρεάν δημόσια για όλους Επαγγελματική Κατάρτιση.


 

Όλες αυτές οι αλλαγές, θέτουν τις βάσεις για την ολική αναδιάταξη του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Τα αποτελέσματα της πολιτικής μας θα είναι ορατά σταδιακά τα επόμενα χρόνια.


 

Τις επόμενες ημέρες στην κατάθεση του Νομοσχεδίου, στο σχεδιασμό και την εφαρμογή Εθνικής Στρατηγικής για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία με τη διαμόρφωση αποτελεσματικότερων και ευέλικτων δομών στον εθνικό ερευνητικό ιστό, που ενισχύουν τη διασύνδεση της έρευνας με την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα.


 

Στο πλαίσιο των πολιτικών, όπως είπα και προηγουμένως, συζητούμε και συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία της Ελλάδας, στηρίζοντας το έργο που επιτελεί. Εύχομαι λοιπόν κάθε επιτυχία στην υλοποίηση του έργου που ξεκινά σήμερα, Καθώς και στις γενικότερα στις δράσεις του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως!