Ιερώνυμος: Δεν αντέχουμε άλλους μουσουλμάνους

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 26/01/2011

Είναι πρώτη φορά που ο αρχιεπίσκοπος δηλώνει δημοσίως και μάλιστα ευρισκόμενος στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα δεν έχει χώρο για άλλους μετανάστες. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αθρόα προσέλευση λαθρομεταναστών. Δεν το αντέχει η Ελλάδα» είπε ο αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος  στη συνάντησή του με τον υπουργό Θρησκευμάτων της Συρίας.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, τον Φεβρουάριο, ο κ. Ιερώνυμος είχε δηλώσει: "Τους μετανάστες δεν τους έφερε η Εκκλησία αλλά ούτε είναι αρμόδια να τους διώξει. Έργο της Εκκλησίας είναι να σταθεί πλάι σε όποιον χτυπάει την πόρτα της και θέλει ένα πιάτο φαΐ".

Με τον υπουργό Θρησκευμάτων Μοχάμεντ Απντ συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, ο οποίος πραγματοποιεί για δεύτερη ημέρα επίσημη επίσκεψη στο Πατριαρχείο Αντιοχείας.

Κατά τη συνάντησή του με τον κ. Απντ o Μακαριώτατος αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα των λαθρομεταναστών που αντιμετωπίζει η χώρα μας. «Είναι άλλο πράγμα η συμβίωσή μας με τους Έλληνες με μουσουλμανικό θρήσκευμα και άλλο πράγμα οι νέες συνθήκες που δημιουργούνται στη χώρα μας. Οι μετανάστες που έρχονται στη χώρα μας και είναι κυρίως μουσουλμάνοι ξεπερνούν τους 150.000 κάθε χρόνο» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο αυτή η αθρόα προσέλευση. Δεν μπορεί να το αντέξει η Ελλάδα» σημείωσε.

«Μέχρι τώρα συμβιώναμε μέσα σε ειρηνικό κλίμα με τους Έλληνες μουσουλμάνους, όμως οι νέες συνθήκες έχουν ανατρέψει τις ισορροπίες» επισήμανε. Ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε πως η Εκκλησία καλύπτει τις ανάγκες αυτών των ανθρώπων παρέχοντάς τους τροφή και καλύπτοντας ζητήματα επιβίωσης. Ζήτησε ωστόσο τη βοήθεια της συριακής κυβέρνησης κυρίως στο επίπεδο της εκπαίδευσης των μουσουλμάνων, ώστε να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο.

Από την πλευρά του ο κ. Απντ δήλωσε πως η συριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της στην Ορθόδοξη Εκκλησία, επισημαίνοντας πως «το Ισλάμ δεν έχει να κάνει με φανατισμό και μισαλλοδοξία». «Οι άνθρωποι αυτοί», είπε, «είναι φανατισμένοι και έχουν άλλες επιδιώξεις».

Ο Υπουργός αναφέρθηκε «στο δραστήριο έργο που έχει κάνει ο Αρχιεπίσκοπος», το οποίο «συμβάλλει στην αδελφοσύνη μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών, προσφέροντας φροντίδα χωρίς διακρίσεις σε χριστιανούς και αλλόθρησκους». Αναφέρθηκε δε στην θετική, όπως σημείωσε, πρωτοβουλία της κυβέρνησης να παραχωρήσει χώρο για την ανέγερση τεμένους στην Αθήνα.

Ο Μακαριώτατος συναντήθηκε και με τον Μουφτή της Δημοκρατίας κ. Αχμέντ Πάντερ Αλ Ντιν Χασούν. «Οι θρησκείες δεν είναι όχημα για πολέμους, αλλά για ειρήνη» είπε ο Μουφτής. «Δεν υπάρχει ιερός πόλεμος, γιατί ο πόλεμος ποτέ δεν μπορεί να είναι ιερός» είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος με τους συνοδικούς μητροπολίτες που τον συνοδεύουν (Σύρου, Σιδηροκάστρου) και τους άλλους εκκλησιαστικούς παράγοντες επισκέφθηκαν το Τζαμί Αλ Αμαοϊ. (κτίσμα του 6ου /7ου αιώνος που αρχικά ήταν Βασιλική του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου.)

Χρησιμοποιώντας τα λόγια του Απ. Παύλου ο μακαριώτατος είπε: «Όλοι οι άνθρωποι είμαστε από ένα αίμα, και από ένα γένος. Αυτό θα πρέπει να είναι το μήνυμα της εποχής μας. Κυρίως η αγάπη και ο σεβασμός προς το ανθρώπινο πρόσωπο για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες».