Μητροπολίτης Χίου: "Άμεση αποχώρηση των τούρκων από την Κύπρο"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 09/05/2022
Σε μία άκρως συγκινητική εκδήλωση η Χίος τίμησε τους σφαγιασθέντες του 1822 στον ιστορικό τόπο του μαρτυρίου, στο Μελανιός όπου πριν 200 χρόνια είχαν σφαγιαστεί 10 χιλιάδες Χιώτες που έψαχναν τρόπο να φύγουν από το νησί.
Πολιτική και πολιτειακή ηγεσία, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου βρέθηκε την Κυριακή 8/5/2022 στο χωριό Μελανιός της βόρειας Χίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αδικοχαμένους Χιώτες σφαγιασθέντες. Το πρωί τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Επιμνημόσυνη Δέηση στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνας Μελανιούς, προεξάρχοντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών & Οινουσσών, Μάρκου. Μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας πραγματοποιήθηκε ομιλία για τις Σφαγές της Χίου από το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Μελανιούς «Η Μέλαινα Άκρα», Ευάγγελο Κ. Φραγκομίχαλο.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Μνημείο Ολοκαυτώματος Μελανιούς όπου πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και μετά κατάθεση στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μελανιούς όπου έγινε ανάγνωση κειμένων για τα γεγονότα των σφαγών από μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης ενώ την Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Χίου του Σύριζα κ. Ανδρέας Μιχαηλίδης. Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν επίσης ο αρχηγός Γ.Ε.Σ. Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουντζούρης, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου Παντελής Βρουλής, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Παντελής Μπουρνιάς, Νίκος Νύκτας, Στέλιος Καμπούρης και Λεωνίδας Αθηνάδης καθώς και Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι της Χίου. Επίσης παρευρέθηκαν οι Χιώτες Πρόσκοποι και το τοπικό τμήμα του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Μητροπολίτης Χίου κ. Μάρκος στον λόγο του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: "Το ωραιότερο λουλούδι που έχουν να καταθέσουν οι θύτες των τρομερών Σφαγών της Χίου, αναγνωρίζοντας το σφάλμα τους, είναι η άμεση αποχώρηση των Τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο".