Η αγωνία της Εκκλησίας και της Πολιτείας για τους άστεγους

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 27/11/2013

Η Εκκλησία της Ελλάδος δίνει τη μάχη με το χρόνο ώστε τις αμέσως επόμενες μέρες να έχει βρεθεί λύση στο πρόβλημα των εκατοντάδων αστέγων που βρίσκονται σε διάφορες μεγάλες πόλεις της Ελλάδος και ιδιαίτερα στην Αττική. «Όπως βρήκαμε λύση για τους ανθρώπους που πεινάνε, θα βρούμε λύση και για τους ανθρώπους που δεν έχουν στέγη», ήταν η φράση συνεργάτη του αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Να σημειωθεί ότι σε όλες σχεδόν τις μητροπόλεις λειτουργούν ξενώνες για αστέγους αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετοί για να λύσουν το πρόβλημα.

 

Σήμερα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη που συγκλήθηκε στην Αρχιεπισκοπή για τους άστεγους και τη φτώχεια, με τη συμμετοχή του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου, του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, του γγ Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γιώργου Σούρλα, του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Κώστα Ασκούνη, του δημάρχου Πειραιά Βασίλη Μιχαλολιάκου και των αντιδημάρχων Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Αθηναίων Αγγελικής Αντωνοπούλου και Θεσσαλονίκης Καλυψώς Γούλα.

 

Στη σύσκεψη αναζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι, ενόψει του επερχόμενου βαρέος χειμώνα και της διογκούμενης φτώχειας. Όπως είπε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν επιμέρους ζητήματα, προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις. Μια από αυτές είναι και η εξέταση της δυνατότητας αξιοποίησης από τους δήμους, κενών και εγκαταλειμμένων κτιρίων για τη στέγαση αστέγων.

Ειδικά, ο δήμαρχος Πειραιά, Β. Μιχαλολιάκος, πρότεινε να δοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ στους δήμους για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Και χαρακτηριστικά πρόσθεσε: «Για τον Πειραιά εγγυώμαι ότι δεν θα υπάρξει κανένας άστεγος και κανένας πεινασμένος».

 

Ο κ. Σούρλας σημείωσε ότι δεν τιμά τη Δημοκρατία να υπάρχουν άστεγοι και πεινασμένοι. Η επόμενη σύσκεψη προγραμματίζεται να γίνει εντός της επόμενης εβδομάδος ώστε να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για το μεγάλο πρόβλημα των αστέγων. Είναι θετικό το γεγονός ότι η πολιτεία στέκεται αρωγός σε αυτή την πρωτοβουλία της Εκκλησίας και σε πολλές περιπτώσεις, μέσω των δήμων θα αναλάμβει δράσεις για την εξεύρεση λύσης.