Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στα Σπάτα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/09/2013

Με κατάνυξη, κοσμοσυρροή και μεγαλοπρέπεια εόρτασε και φέτος την ετήσια πανήγυρη της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, το Ιερό Προσκύνημα Αναστάσεως Χριστού στα Σπάτα.

        Το παναττικό προσκύνημα του Χριστού εορτάζει ως κύριες πανηγύρεις του την Ανάσταση του Χριστού, την Κυριακή της Σαμαρείτιδος αλλά και την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, η οποία έχει αναδειχθεί ως μιά εκ των μεγαλυτέρων πανηγύρεων στο Λεκανοπέδιο.

 Η ασυνήθιστη εικόνα της πόλης και οι μπλοκαρισμένοι δρόμοι  από τις δεκάδες των πούλμαν και τις εκατοντάδες των ΙΧ σου θύμιζαν άλλες εποχές, ενώ μαρτυρούσαν το μεγάλο εορταστικό γεγονός. Οι χιλιάδες προσκυνητές είχαν σχηματίσει μια μεγάλη ουρά και περίμεναν υπομονετικά ακόμη και μιά ώρα προκειμένου να φθάσει η σειρά τους για να προσκυνήσουν το ζωοποιό υψωμένο Ξύλο του Σταυρού του Κυρίου.

          Στη φετινή πανήγυρη χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό ὁ Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδίδων κ. Χριστοφόρος, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο, ενώ στην συνέχεια προεξήρχε στην ιερή αγρυπνία που ακολούθησε.

          Το πρωί της εορτής χοροστάτησε στον όρθρο και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νιγηρίας κ. Αλέξανδρος.

Οι δύο φιλοξενούμενοι Ιεράρχες απευθυνόμενοι στο πλήθος των προσκυνητών που είχαν κατακλύσει τον Ιερό Ναό και τους περίγυρους χώρους μίλησαν εμπνευσμένα για το βαθύτερο νόημα του Σταυρού και τη σχέση του με την καθημερινή ζωή του ανθρώπου, παρηγορώντας τους πιστούς, ενώ δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον οικείο Ιεράρχη για την τιμή που τους επεφύλαξε.