Ο μητροπολίτης έψαλε τον Εθνικό ύμνο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 15/09/2013

(Ι.Μ.Λαγκαδά) Την Κυριακή μετά την Παγκόσμιον Ύψωσιν του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου, 15 Σεπτεμβρίου ε.έ., ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει τον Άγιο Νικήτα τον Μεγαλομάρτυρα, τον Όσιο Φιλόθεο και τους Αγίους Βησσαρίωνα και Συμεών Αρχιεπίσκοπο Θεσσαλονίκης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίας Παρασκευής-Λαγκαδά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι προ της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Ξηροποτάμου – Αγίου Όρους, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Ιωσήφ εκόμισε το Τίμιο Ξύλο που ευρίσκεται προς προσκύνηση από την περασμένη Παρασκευή στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου – Μελισσοχωρίου, και εν συνεχεία τέλεσε σύμφωνα με το Αγιορείτικο Τυπικό τον Αγιασμό προς ευλογία των κατοίκων της πόλεως του Λαγκαδά.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέσθει προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Μεταξύ του πολυπληθούς Εκκλησιάσματος το οποίο προσήλθε αθρόα για να προσκυνήσει και να λάβει την χάρη και την ευλογία του Τιμίου Σταυρού, παρέστησαν οι Βουλευτές των Αν. Ελλ. κα Σταυρούλα Ξουλίδου, Δη. Μαρ. κα Κατερίνα Μάρκου και Χρυσής Αυγής κ. Πολύβιος Ζησιμόπουλος, ο Δήμαρχος Λαγκαδά κ. Ιωάννης Αναστασιάδης, εκπρόσωποι του Δημοτικού Συμβούλιο Λαγκαδά, οι Διοικητές των Στρατιωτικών Μονάδων, της 34ης Ταξιαρχίας κ. Θεόδωρος Κουλούρης και της 194MLRS κ. Δημήτριος Γούδας, οι Διοικητές των Αστυνομικών Τµηµάτων Λαγκαδά, Σοχού, και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαγκαδά, εκπρόσωποι των φορέων πολιτισμού και της μαθητειώσης νεολαίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και αντιπροσωπείες Πολιτιστικών Συλλόγων κρατώντας ανά χείρας τα παραδοσιακά λάβαρα και την Ελληνική Σημαία.

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας ανεφέρθη εκτενώς στο νόημα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής, στο Συναξάρι του Αγίου Συμεών, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης, ο οποίος υπήρξε ο τελευταίος Αρχιεπίσκοπος της Θεσσαλονίκης πριν την άλωση της πόλεως το 1430. Τόνισε την παρουσία του Τιμίου Σταυρού τις τελευταίες ημέρες από την Ιερά Μονή Ξηροποτάμου στην Επαρχία μας, ευχαριστώντας παράλληλα τον Καθηγούμενο της Μονής π. Ιωσήφ, για την ευγενή καλοσύνη που είχε να ανταποκριθεί στο αίτημα της Μητροπόλεως μας και να κομίσει το Τίμιο Ξύλο, συνεορτάζοντας μαζί μας την Παγκόσμιο Ύψωση του Σταυρού του Κυρίου, ενώ έκανε και ιδιαίτερη μνεία στα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και την συμπλήρωση 90 ετών από γενοκτονία των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τούρκικο Κράτος όπως χαρακτηρίστηκε η σημερινή ημέρα μετά από απόφαση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι η ιστορία δεν είναι αποθήκη ξερών γνώσεων, αλλά πολύτιμος διδάσκαλος για το παρόν και το μέλλον.

Η Ιστορία είναι ζώσα πραγματικότης και ζώσα αλήθεια και αυτοί που την έγραψαν, μη θέλοντας να προδώσουν τα τίμια και τα ιερά της πατρίδος μας αλλά προτιμώντας τον θάνατο, ζουν και μας την διδάσκουν με το φρόνημα και το ήθος τους. Στο τέλος της ομιλίας του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας προέτρεψε το γεμάτο από πλήθος πιστών και προσκυνητών Ιερό Μητροπολιτικό Ναό να ψάλλουν όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο.

Μετά το πέρας της Επιμνημόσυνης Δεήσεως ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας παρουσία των αρχών της πόλης, μετέβησαν στο χώρο του Ηρώου Λαγκαδά, όπου πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη των Θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής.

Το απόγευμα της ιδίας ημέρας το Τίμιο Ξύλο θα μεταφερθεί και πάλι στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου-Μελισσοχωρίου, όπου θα συνεχιστεί το προσκύνημα και θα ψαλλεί ο Εσπερινός, το Απόδειπνο και οι Χαιρετισμοί εις τον Τίμιον και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.