Ο Ηλείος προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 11/06/2021

Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Ηλεία η πρόσληψη του αρχιμανδρίτη Αλέξιου Κουρτέση στη νευραλγική θέση του προϊσταμένου της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Ο νέος προϊστάμενος που κατάγεται από το Σίμιζα Τραγανού του Δήμου Πηνειού,  είναι ένας δραστήριος κληρικός που έως και σήμερα διακονούσε στην ιερά μητρόπολη Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας.

Μάλιστα υπήρξε και αρχιδιάκονος αυτής για πέντε ολόκληρα χρόνια αποκτώντας έτσι μεγάλη εμπειρία κοντά στον οικείο μητροπολίτη κ. Γαβριήλ.

 

Το έργο της Υπηρεσίας

 

Η Θρησκευτική Υπηρεσία εργάζεται για την πνευματική θωράκιση των ελλήνων Αστυνομικών και τα μέλη των οικογενειών τους και προσφέρει ευκαιρίες για τη ψυχική τόνωση, ηθική ενίσχυση και κοινωνική προβολή του έργου των αστυνομικών.Η θρησκευτική υπηρεσία ασκεί ποιμαντική διακονία και στο Πυροσβεστικό Σώμα με επίκεντρο το αρχηγείο και την Πυροσβεστική Ακαδημία.

Την Κυριακή 6 Ιουνίου  τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ συμπροσευχομένου και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας κ. Ευσεβίου.

Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε ο νέος Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Αρχιμανδρίτης κ. Αλέξιος Κουρτέσης, ο οποίος στις 5 Ιουνίου έδωσε τον προβλεπόμενο όρκο και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του, διαδεχόμενος τον μέχρι πρότινος Προϊστάμενο Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο Κιούλο.

 

Στην τελετή παρέστησαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Δήμαρχος Πηνειού Ηλείας, Ανδρέας Μαρίνος με τον οποίο  ο π. Αλέξιος συνδέεται φιλικά επί σειρά ετών.

 

Αστυνομία και Εκκλησία

 

Ο κ. Υφυπουργός στον σύντομο χαιρετισμό του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Είναι σημαντική μέρα σήμερα διότι με την ένταξη σας στο Σώμα, της Ελληνικής Αστυνομίας διασφαλίζεται η συνέχεια της Θρησκευτικής Υπηρεσίας, με ένα υψηλό συντονισμό που δείχνει τη σταθερή θέληση, των γυναικών και ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας να είναι κοντά στην εκκλησία, να προσεύχονται και να έχουν την ανάγκη για την πνευματική σας στήριξη, πατέρα Αλέξιε.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα βρείτε αγάπη, στοργή, διάθεση να ακούσουν τον πνευματικό σας λόγο, και να έχουνε την στήριξη σας, διότι η Ελληνική Αστυνομία είναι μία πολύ μεγάλη οικογένεια, είναι μία οικογένεια η οποία διατηρεί τις πολύτιμες παραδόσεις, τόσο οι ενέργεια όσο και οι εν αποστρατεία.

 

Κατά συνέπεια είσαστε νέος αφιερώσατε τη ζωή σας στην ιεροσύνη θα είσαστε κοντά μας, ανοίγουμε τις αγκαλιές μας, έχετε βαριά κληρονομιά όπως ειπώθηκε από όλους τους παριστάμενους, εκείνο που μπορούμε να σας ευχηθούμε από βάθος καρδιάς, είναι ότι προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη, προσβλέπουμε στην αγάπη σας στο Θεό, την αγάπη σας στο Σώμα που κάθε μέρα όλο και θα ενδυναμώνεται».

 

«Κρίθηκε Άξιος»

 

Ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, στην σύντομη τοποθέτησή του τόνισε μεταξύ άλλων:

«Τιμή μας συνιστά σήμερα και η παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ, στην σεβαστή μητρόπολη του οποίου ανήκει το νέο μέλος της Αστυνομικής Οικογένειας ο Πανοσιολογιώτατος Πατέρας Αλέξιος. Οι ευλογίες σας και οι προσευχές σας, Σεβασμιώτατε, ας καθοδηγούν και ας στέγουν κάθε στιγμή τον Πατέρα Αλέξιο κατά την επιτέλεση του ποιμαντορικού του έργου προς πνευματικό όφελος του συνόλου του προσωπικού του Σώματος». Και ο Αρχηγός συνέχισε:

«Αυτήν την τόσο πλούσια πνευματικά και υλικά πορεία ακολουθεί ο Πανοσιολογιώτατος Αλέξιος Κουρτέσης με την πρόσληψή του στην Ελληνική Αστυνομία, ο οποίος κρίθηκε άξιος για τη συγκεκριμένη θέση. Μετά από μια ευλογημένη ιερατική πορεία, άξια της προσωπικότητάς του, στη Μητρόπολη της Ν. Ιωνίας εντάσσεται στην Αστυνομική Οικογένεια, από όπου θα συνεχίσει να κηρύττει το Λόγο του Κυρίου μας και θα καταστεί Πνευματικός Πατέρας των Ελλήνων Αστυνομικών».

Επιπλέον παρέστησαν στη Θ. Λειτουργία ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Γεώργιος Γιάννινας, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων και Διευθύνσεων του Αρχηγείου, αξιωματικοί του Σώματος, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ενώσεων Αποστράτων.