Ηλείος ο Μητροπολίτης Σαράντα Εκκλησιών

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 17/03/2021

Με συγκίνηση αλλά και αισθήματα μεγάλης χαράς  η Ηλεία πληροφορήθηκε την εκλογή και ανάδειξη υπό της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του εξ Ηλείας έλκοντος την καταγωγή, και συγκεκριμένα από τη Βάρδα, Μεγάλου Πρωτοσύγκελου του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμανδρίτη Ανδρέα Σοφιανόπουλου, σε Μητροπολίτη Σαράντα Εκκλησιών.

Ο κατά κόσμος Παύλος Σοφιανόπουλος γεννήθηκε το 1975 στη Βάρδα. Ο πατέρας του Φώτιος που απεβίωσε το 2015 γεννήθηκε στην Παλαιοχώρα Ηλείας (Νταούτι) και η μητέρα του η κ. Δήμητρα που σήμερα ζει στην Πάτρα, γεννήθηκε στην Ανδραβίδα.

Ο αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Σοφιανόπουλος είναι παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Ο αείμνηστος Φώτιος και η σύζυγός του Δήμητρα που εργαζόταν στο νοσοκομείο του Ρίο, απέκτησαν  6 υπέροχα παιδιά, 4 αγόρια και δύο κορίτσια. Περίπου το 1980 η οικογένεια λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων μετακόμισε στην Πάτρα.

Ο π. Ανδρέας κατά κόσμον Παύλος Σοφιανόπουλος, φοίτησε στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Πατρών όπου διακρίθηκε για το ακέραιο ήθος του, την σοβαρότητα και σύνεση και την επιμέλειά του στα μαθήματα.

Ο π. Ανδρέας συνέχισε τις  θεολογικές του σπουδές σε Αθήνα και Στρασβούργο.

Σήμερα Τετάρτη συνεδρίασε η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

Ο Μέγας Πρωτοσύγκελος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Αρχιμ. Ανδρέας Εξελέγη Μητροπολίτης με τον τίτλο Σαράντα Εκκλησιών.