Το ταξίδι του Τιμίου Σταυρού του Αγίου Ανδρέα

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/07/2013

(thebest.gr-του Τάκη Γ. Μαρτάτου)-Μετά από 4 ώρες πτήσης αναμένεται η Ελληνική αποστολή που έφυγε από τον Άραξο, να φτάσει στην Αγία Πετρούπολη.


 

Συγκινητική πραγματικά ήταν η ατμόσφαιρα νωρίς σήμερα το πρωί όταν το Τίμιο Ξύλο του Σταυρού του Πολιούχου και Προστάτη των Πατρών Αποστόλου Ανδρέα εξήλθε του νέου ιερού ναού.


 

Το Τίμιο Ξύλο που έχει τοποθετηθεί σε νέα ειδική ξύλινη θήκη που κατασκευάστηκε με αφορμή το ταξίδι του Σταυρού στην Ρωσία, μετέφεραν στρατιώτες και το τοποθέτησαν στη συνέχεια σε κλειστό στρατιωτικό τζιπ με προορισμό το πολιτικό αεροδρόμιο του Αράξου απ’ όπου στις 10 το πρωί αναχώρησε με ειδική πτήση, μαζί με εκκλησιαστική κια πολιτική συνοδεία με προορισμό την Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ).

Πολύς κόσμος δάκρυσε και ανατρίχιασε την στιγμή που το Τίμιο Ξύλο πάνω στο οποίο μαρτύρησε ο Πρωτόκλητος Απόστολος Ανδρέας εξήλθε του ιερού ναού ενώ την ίδια στιγμή οι καμπάνες ηχούσαν χαρμόσυνα και δυνατά ενώ η Μπάντα του Δήμου Πατρέων παιάνιζε. Είναι η 1η φορά στα 33 χρόνια (από το 1980) που ο Σταυρός επέστρεψε από την Μασσαλία στην Πάτρα, που εξέρχεται της πόλεως αλλά και της χώρας για ιερό προσκύνημα.


 

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος που έχει τεθεί επικεφαλής της Ελληνικής αποστολής που μεταβαίνει στη Ρωσία όπου και θα παραμείνει έως και τις 2 Αυγούστου (ο Σταυρός θα μεταφερθεί για προσκύνημα σε 3 χώρες και 4 πόλεις, συγκεκριμένα στη Ρωσία, την Ουκρανία και την Λευκορωσία και τις πόλεις Αγία Πετρούπολη, Μόσχα, Κίεβο και Μινσκ) στο χαιρετισμό του από άμβωνος, ευχήθηκε να πάει καλά το ιερό αυτό ταξίδι και να έχουν καλή παραμονή.


 

Από την Πάτρα στη Ρωσία ταξιδεύουν συνολικά 14 άτομα, ανάμεσα τους οι αρχιμανδρίτες Αμβρόσιος Γκουρβέλος, Θεοδόσιος Τσιτσιβός και Αρτέμιος Αργυρόπουλος, οι δύο διάκονοι Παίσιος και Ιωακείμ και οι π. Νικόλαος Σκιαδαρέσης και π. Δημήτριος Παπαγεωργίου από το νέο ιερό ναό του Αγίου Ανδρέα.

Στην αντιπροσωπεία μετέχουν και άτομα από την Αθήνα ενώ άξιο αναφοράς είναι ότι μαζί με τον Μητροπολίτη Πατρών στα Ρωσικά Ομόδοξα εδάφη μεταβαίνει και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος του οποίου και θεωρείται πνευματικό παιδί ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Αρκετοί ήσαν οι πιστοί που ξύπνησαν νωρίς σήμερα το πρωί και παρέστησαν ευλαβικά στη Θεία λειτουργία αλλά και κατά τη στιγμή της αναχωρήσεως του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, γύρω στις 7.15 το πρωί. Όλοι προσκύνησαν με σεβασμό το Τίμιο Ξύλο και τη χάρη του Αποστόλου Ανδρέα για να λάβουν δύναμη και ευλογία.

Χθες στο κήρυγμα του στη διάρκεια του εσπερινού ο κ.κ. Χρυσόστομος υπογράμμισε ότι η απόφαση για την μεταφορά του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα πάρθηκε μετά από πολλή σκέψη, προβληματισμό και προσευχή στο τάφο του Αγίου στον παλαιό ιερό ναό και πώς ο Άγιος Ανδρέας έδωσε ο ίδιος το σημάδι του για την σημαντική αυτή μεταφορά εκτός Πατρών του Τιμίου Ξύλου του.

Από επισήμους σήμερα το πρωί ήσαν παρόντες η Δημοτική σύμβουλος Βίβιαν Σαμούρη, ο δημοτικός σύμβουλος Σπύρος Πολίτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Πατρινός στην καταγωγή Γ.Γ. Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο εκπαιδευτικός, πρώην Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαίας Ανδρέας Παναγόπουλος, κ.α. Επίσης το thebest.gr εντόπισε την γνωστή ηθοποιό Γεωργία Ζώη.

Ο Δήμαρχος Πατρέων Γιάννης Δημαράς ήρθε μεν στο προαύλιο του ναού του Αγίου Ανδρέα αλλά λίγο καθυστερημένος καθώς η αποστολή είχε φύγει λίγα μόλις λεπτά πριν.

Χθες Τετάρτη 10 Ιουλίου το βράδυ μετά τη συνέντευξη Τύπου στο Patras Palace, για την μεταφορά του Σταυρού στην Ρωσία, παρατέθηκε επίσημο δείπνο στο ρέστωραντ "Ιφιγένεια" στο Κάτω Καστρίτσι. Δείπνησαν περίπου 50 άτομα, ανάμεσα τους και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Άγιος Ανδρέας της Μόσχας καθώς και Πρόεδρος του Οργανισμού Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντιμίρ Γιακούνιν που ήρθε με ομάδα Ρώσων εκ μέρους του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ.κ. Κύριλλου για να παραλάβουν τον Σταυρό του Αγίου Ανδρέα.


 

Μέσα και έξω από τον ιερό ναό την ώρα της αναχώρησης είδαμε και τουλάχιστον 3 τηλεοπτικές κάμερες και φωτογράφους από τη Ρωσία που καλύπτουν δημοσιογραφικά το γεγονός. Επίσης έδωσαν το παρών και η ηγουμένη καθώς και οι καλόγριες της ιεράς μονής Παναγίας Ελεούσας που βρίσκεται στην Πιτίτσα.


 

Πολύτιμη ήταν και η παρουσία και συμμετοχή στον εσπερινό χθες και σήμερα το πρωί στην Θεία λειτουργία του π. Αλεξάνδρου και χορωδών από τον Ρωσικό ιερό ναό της Αγίας Τριάδας στην οδό Φιλελλήνων στην Αθήνα.


 

Τέλος να αναφέρουμε ότι όπως τόνισε ο κ. Γιακούνιν, τα έσοδα από το προσκύνημα των Ρώσων στο ιερό κειμήλιο του Σταυρού του Αγίου Ανδρέα, αναμένεται να δοθούν στην Ελλαδική Εκκλησία, η οποία με τη σειρά της θα τα διαθέσει για τις ανάγκες του ιερού ναού του Αγίου Ανδρέα της Πάτρας (για εργασίες ανακαίνισης στο μέλλον και της ολοκλήρωσης της αγιογράφησης του).


 

*Τέλος να αναφέρουμε ότι η πτήση για την Αγία Πετρούπολη διαρκεί 4 περίπου ώρες. Η μεταφορά του Σταυρού του Αποστόλου Ανδρέα υποστηρίζεται από το Ταμείο «Αποστολή» της Εκκλησίας της Ελλάδος και την εταιρεία Pommel Holdings Inc.


 

Οι φωτογραφίες είναι του Ζήσιμου Σίνου.