Η Ι.Μ.Σερρών εόρτασε τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/07/2013

Η Τοπική Εκκλησία των Σερρών με αφορμή την επέτειο συμπληρώσεως 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλεως από τη διπλή σκλαβιά στους Τούρκους και στους Βουλγάρους, στις 29.6.1913, στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών οργάνωσε σειρά εκδηλώσεων τιμής και μνήμης με κεντρικό πρόσωπο αναφοράς τον αείμνηστο Μητροπολίτη Σερρών Απόστολο Χριστοδούλου. (1909-1917)

Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουνίου, στο προαύλιο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού των Αγίων Θεοδώρων Σερρών και έλαβαν μέρος οι χορωδίες της Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής του Μαξιμείου Ιδρύματος. Τα μουσικά σύνολα των χορωδιών παρουσίασαν ένα αρμονικό απάνθισμα ύμνων της Εκκλησίας μας και παραδοσιακών πατριωτικών τραγουδιών από την πολύτιμη πολιτιστική μας παράδοση. Ιδιαίτερη και ξεχωριστή ήταν η αναφορά στον κορυφαίο πρωταγωνιστή της περιόδου εκείνης, Μητροπολίτη Σερρών Απόστολο, του οποίου έγινε μία περιεκτική σκιαγράφηση του έργου του, και ακούστηκαν αποσπάσματα από το προσωπικό του ημερολόγιο για την κρίσιμη εκείνη περίοδο. Στο τέλος της λαμπρής εκδήλωσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα συγκλονιστικά γεγονότα που διεδραματίσθηκαν κατ εκείνο το χρόνο στην πόλη των Σερρών. Οι Βούλγαροι κατακτητές, τόνισε ο Σεβασμιώτατος άφησαν πίσω τους μόνο καπνίζοντα ερείπια, πόνο και εκατοντάδες νεκρούς. Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος την προσλαλιά του εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Ακολούθως την Παρασκευή 28 Ιουνίου, το απόγευμα ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Θεολόγος χοροστάτησε στον Αρχιερατικό Εσπερινό που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Κρυονερίτη Σερρών, όπου πριν από 100 χρόνια άκριβώς έγινε η υποδοχή του απελευθερωτή Ελληνικού Στρατού, από τους αειμνήστους πατέρες μας με επικεφαλής τον τότε Μητροπολίτη Σερρών Απόστολο Χριστοδούλου.

Το Σάββατο 29 Ιουνίου , εορτή των Αγ. Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, ημέρα κατά την οποία συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλεως των Σερρών και της ευρύτερης περιοχής , τελέσθηκε πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Σερρών. Στη Θ. Λειτουργία συλλειτούργησαν προσκεκλημένοι του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Θεολόγου, οι Σεβ. Μητροπολίτες Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος, Ιερισσού Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων. Το θείο λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος. Αμέσως μετά τελέσθηκε η Δοξολογία για την απελευθέρωση της πόλεως στην οποία εκτός των Σεβ Μητροπολιτών που συλλειτούργησαν, έλαβε μέρος και ο Σεβ Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος του Γ Γυμνασίου Σερρών κ. Ελένη Κατσαρίδου.

Μετά το τέλος της δοξολογίας πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης προτομής του αειμνήστου Μητροπολίτου Σερρών Αποστόλου (Χριστοδούλου) στο προαύλειο του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού των Αγ. Θεοδώρων. Προηγουμένως ο Σεβ Ποιμενάρχης μας κ. Θεολόγος, αναφέρθηκε με συγκινητικούς λόγους στην προσωπικότητα και το άπαράμιλλο θρησκευτικό και εθνικό έργο του αοιδίμου Μητροπολίτου Αποστόλου. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αειμνήστου Μητροπολίτου από τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Θεολόγο, τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου και τον αρχηγό Γ.Ε.Ε.Θ.Α. Στρατηγό κ. Μιχαήλ Κωσταράκο. Αμέσως μετά τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση υπέρ μακαρίας μνήμης και αιωνίου αναπαύσεως της ψυχής του αειμνήστου Μητροπολίτου.

Τους εφετεινούς λαμπρούς εορτασμούς της πόλεως των Σερρών λάμπρυναν με την παρουσία τους εκτός από τους προαναφερθέντες Σεβ. Ιεράρχες, ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, οι Βουλευτές του Νομού, ο Αρχηγός Γ.Ε.Ε.Θ.Α. κ. Μιχαήλ Κωσταράκος, ο Αρχηγός του Γ Σώματος Στρατού, ο Ταξίαρχος Δ/της της Χ Ταξιαρχίας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών, ο Δήμαρχος Σερρών , όλες οι αρχές της πόλεως και πλήθος λαού.