Κηφισίας Κύριλλος: Μην εκτίθεστε σε κίνδυνο δοκιμάζοντας την προστασία του Θεού

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 11/03/2020

πηγή orthodoxia.info.gr Ανδρέας Λουδάρος Να τηρήσουν τα μέτρα αυτοπροστασίας και τις οδηγίες των ειδικών και να μην εκθέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο δοκιμάζοντας αν θα τους προστατεύσει ο Θεός, καλεί τους πιστούς με εγκύκλιο του ο μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος σε μια προσπάθεια να επανέλθει η κοινωνική γαλήνη και να διαφυλαχθεί η κοινωνική συνοχή.

«Δεν επιτρέπεται να εκθέτομε τους εαυτούς μας στον κίνδυνο της μη λήψεως των μέτρων προστασίας για την εξάπλωση του ιού, δοκιμάζοντας τον Θεόν αν μας προστατεύσει» γράφει χαρακτηριστικά στους πιστούς ο μητροπολίτης, υπενθυμίζοντας τους την στιγμή που ο Ιησούς αρνήθηκε να πέσει στο κενό όταν ο διάβολος τον προκαλούσε να το πράξει για να αποδείξει πως θα τον σώσουν οι άγγελοι.

«Η στάση του Ιησού αποτελεί υπόδειγμα ταπεινοφροσύνης. Να ακούσει κανείς την φωνή του Χριστού σημαίνει να απεκδυθεί κάθε αίτημα ισχύος, όπως και κάθε ιδεολογικό προσανατολισμό. Ο Χριστός ζητεί να ενωτισθούμε τους λόγους Του. Αρνούμενος ο κόσμος να Τον ακούσει, σφυρηλατεί ένα πεπρωμένο αδυσώπητο και κανένας Θεός δεν θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτό» σημειώνει με νόημα ο μητροπολίτης.

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΚΑΘΗΚΟΝ Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ

Σε μια από τις σπάνιες δημόσιες παρεμβάσεις του, ο μητροπολίτης Κηφισίας αφού ξεκαθαρίζει πως «Η Θεία Κοινωνία είναι Μυστήριο, Σώμα και Αίμα Χριστού και δίδει μόνο υγεία  και ζωή» καλεί τους πιστούς που παρουσιάζουν συμπτώματα ασθένειας ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να μην πάνε στους ναούς τονίζοντας τους πως «Ο σεβασμός στην ζωή των άλλων και την σωματική τους υγεία είναι χριστιανικό καθήκον, που απορρέει από την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, που την διδάσκει ο ίδιος ο Κύριος».

Αξίζει να σημειωθεί η επίκληση του μητροπολίτη Κύριλλου στην «συλλογική πίστη» η οποία όπως τονίζει, χρειάζεται για να ξεπεραστεί η δυσκολία.

Χρησιμοποιώντας ένα ακόμη παράδειγμα από τη ζωή του Ιησού Χριστού, και συγκεκριμένα το θαύμα της θεραπείας του παραλύτου στην Καπερναούμ όπου ο Χριστός αναφέρθηκε στην πίστη όχι μόνο του παραλύτου αλλά και στην πίστη εκείνων που τον μετέφεραν, ο μητροπολίτης Κηφισίας  σημειώνει πως «Εδώ παρούσα είναι μία πίστη συλλογική, που προϋποθέτει συνεργασία, κοινό προγραμματισμό, κοινή ενέργεια. Αυτό μας χρειάζεται και εμάς σήμερα, για να ξεπεράσουμε αυτή την δυσκολία.