Το «ψηλότερο» μοναστήρι

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 24/06/2013

Εορτή της Αγίας Τριάδας σήμερα και εορτάζει το πιο δυσπρόσιτο και κατά πολλούς εντυπωσιακότερο μοναστήρι της μοναστικής πολιτείας των Βράχων ή αλλιώς Μετεώρων, η Μονή της Αγίας Τριάδος, που είναι ένα από τα έξι εν λειτουργία μοναστήρια των Μετεώρων.

 

Πάνω σ' ένα πανύψηλο βράχο, βορειοδυτικά της Μονής Αγίου Στεφάνου, είναι κτισμένη η Μονή της Αγίας Τριάδος.

 

Η ανάβαση στη μονή παλιότερα γινόταν με ανεμόσκαλες και με το δίχτυ. Σήμερα η πρόσβαση γίνεται με πεζοπορία και αφού ανέβουμε 140 σκαλιά σκαμμένα μέσα στην πέτρα που έγιναν το 1925, μας οδηγούν με ασφάλεια στην κορυφή του βράχου. Τις τελευταίες δεκαετίες πάντως κατασκευάστηκε και ένας εναέριος μεταφορέας (τελεφερίκ) για τις ανάγκες της μονής, που μεταφέρει και τους προσκυνητές.

 

Ο επισκέπτης - προσκυνητής αντικρίζει από ψηλά τη μαγευτική θέα, την κοιλάδα της Καλαμπάκας με τον Πηνειό Ποταμό, τον Κόζιακα και τα όρη Χάσια.

 

Η Ιερά Μονή της Αγίας Τριάδος θεωρείται το τρίτο αρχαιότερο μοναστήρι των Μετεώρων. Οι πρώτοι ερημίτες πρέπει να έκτισαν εδώ τα ασκηταριά τους στις αρχές του 14ου αιώνα. Η Μονή κτίστηκε το 1438 μΧ. από κάποιο μοναχό Δομέτιο αλλά δεν επιβεβαιώνεται. Για να χτιστεί το μοναστήρι και να ανεβάσουν τα υλικά χρειάστηκαν 70 χρόνια. Πηγή: monastiria.gr