Πολυαρχιερατικός εσπερινός στη μνήμη του Φρουρού του Άργους

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 03/05/2011

(ρεπορτάζ-φωτογραφίες Βαγγέλη Μπουγιώτη) 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε κι εφέτος η μνήμη του Φρουρού και προστάτου της πόλης του Άργους, Αγίου Πέτρου, Επισκόπου Άργους, του Σημειοφόρου και Θαυματουργού.
Με την εντυπωσιακή παρουσία χιλιάδων πιστών, που προσήλθαν για να τιμήσουν τον «Μέγα εις την ταπείνωσιν, μέγα εις την αρετήν και την αγιότητα, μέγα εις την γραφίδα και τον λόγον, μέγα ως επίσκοπο της επαρχίας μας και αστέρα ολόκληρης της Ορθοδοξίας» και παρουσία τοπικών πολιτικών και στρατιωτικών αρχών, την παραμονή (2α  Μαΐου) τελέστηκε μέγας πολυαρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Αρχιερέων Μονεμβασίας και Σπάρτης κκ Ευσταθίου, Άρτης κκ Ιγνατίου, Αυλώνος κκ Χριστοδούλου, Πατρών κκ Χρυσοστόμου, Αργολίδος κκ Ιακώβου του και Ποιμενάρχου της Τοπικής Εκκλησίας και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Επιδαύρου κκ Καλλινίκου. 

Αμέσως μετά ακολούθησε η λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων και της Ιεράς Εικόνος του Αγίου, παιανιζούσης της Δημοτικής Φιλαρμονικής Άργους , ενώ το φιλόχριστο πλήθος παρακολούθησε με θρησκευτική κατάνυξη την πομπή. Το παρών τους εδωσαν ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πετρος Τατούλης ο υφ/γος Γιαννης Μανιάτης ο βουλευτής της ΝΔ  Γιάννης Ανδριανός και πολλοί άλλοι.

Οπως και κάθε χρόνο ο προιστάμενος του καθεδρικού ιερού ναού του Αγίου Πέτρου , ο Πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Σελλής (πρόεδρος του Ι.Σ.Κ.Ε.) φρόντισε με κάθε λεπτομέρεια για την καλύτερη διεξαγωγή των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν του πολιούχου του Άργους Αγίου Πέτρου.
 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδος κ.κ. Ιάκωβος, από το 1985, όταν ανέλαβε τα επισκοπικά του καθήκοντα, έθεσε ως πρωταρχικό του μέλημα την εκπλήρωση του πόθου και των προσπαθειών όλων των προκατόχων του, να επανέλθουν δηλαδή εις την πόλη του Άργους τα σεπτά Λείψανα του Αγίου Πέτρου. Ο Θεός ευλόγησε τις συνεχείς προσπάθειες του Σεβασμιωτάτου και με την συνδρομή ειδικών επιστημόνων τα Ιερά Λείψανα περί τον μήνα Αύγουστο του 2008 εντοπίστηκαν εις την Ρωμαιοκαθολική Μονή της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής, εις την Ρώμη.

Με την αρωγή του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δωρίζονται από την Ρωμαιοκαθολική Μονή στον Μητροπολίτη Αργολίδος και έτσι εξασφαλίζεται η επιστροφή των Ιερών Λειψάνων από την Ρώμη εις το Άργος( 19 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2008).
 

Ο Άγιος Πέτρος ο θαυματουργός (852 - 922 μ.Χ)

Επίσκοπος Άργους και πολιούχος Άγιος της πόλης.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη από εύπορη οικογένεια, η οποία διακρινόταν για την ευσέβεια και φιλανθρωπία της. Ελεούσαν τους πτωχούς και δέχονταν στο τραπέζι τους πεινασμένους. Τα παιδιά της οικογένειας, τέσσερα αγόρια και ένα κορίτσι, μεγάλωσαν με το λόγο του Ευαγγελίου και έγιναν καλοί χριστιανοί. Αξίζει να μνημονεύσουμε το γεγονός ότι και οι πέντε ασπάστηκαν το μοναστικό βίο, καθώς επίσης και οι ίδιοι οι γονείς τους.

Ο Άγιος Πέτρος είχε αδαμάντινο χαρακτήρα και διακρινόταν για τη μόρφωση και την ευγλωττία του, καθώς  και για τα φιλάνθρωπα αισθήματά του. Γι΄ αυτό, ο τότε πατριάρχης Νικόλαος Μυστικός, εκτιμώντας τα προσόντα και την αρετή του μοναχού Πέτρου, θέλησε να τον χειροτονήσει επίσκοπο Κορίνθου.

Ο Πέτρος από ταπεινότητα αρνήθηκε και ο θρόνος δόθηκε στον αδελφό του Παύλο. Μόνασε στην επαρχία του αδελφού του,  και όταν  χήρεψε ο  επισκοπικός θρόνος  Άργους, οι Αργείοι τον θερμοπαρακάλεσαν και μπροστά στη επιμονή τους ο Πέτρος υποχώρησε και δέχτηκε να υπηρετήσει τον επισκοπικό θρόνο. Έκτοτε αφοσιώθηκε στο λειτούργημά του και τίμησε τον επισκοπικό θρόνο υποδειγματικά. Η ποιμαντορία του ήταν πλήρης αγαθοεργιών και χριστιανικών πράξεων.

Το 920 μ.χ. μετέβη στην Κωνσταντινούπολη, για να λάβει μέρος σε σύνοδο που είχε συγκαλέσει ο Νικόλαος  Μυστικός επί  αυτοκράτορος   Κωνσταντίνου Πορφυρογεννήτου.

Ο βιογράφος του Αγίου μας πληροφορεί ότι όσο ποίμαινε στο Άργος,  έκανε διάφορα θαύματα - διάσωση του λαού από λιμό, λύτρωση αιχμαλώτων από τους πειρατές, διάσωση κόρης διωκόμενης από κάποιο στρατηγό, θεραπεία δαιμονιζόμενης  γυναίκας κ.α. - και γι' αυτό έλαβε την προσωνυμία του θαυματουργού.

Κοιμήθηκε στο Άργος 70 ετών και τάφηκε στο Ιερό Ναό της  Κοιμήσεως της  Θεοτόκου. Όμως, ο Λατίνος Επίσκοπος Σιγούντο Νάνι πήρε το ιερό λείψανο του Αγίου το 1421 και το μετέφερε αρχικά στο Ναύπλιο και αργότερα στο εξωτερικό.
Η μνήμη του Αγίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου