Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/06/2013
Ιερείς, νεκροτόμοι νοσοκομείων και νεκροθάφτες περιλαμβάνονται ανάμεσα στους ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών στην Κύπρο, ανεξαρτήτως αν το όνομά τους φαίνεται ή όχι στη διαφημιστική πινακίδα του γραφείου, όπως καταγγέλλουν συνάδελφοί τους οι οποίοι θεωρούν ότι υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό.
Το θέμα επανέρχεται στην επικαιρότητα ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου που θα διεξαχθεί αύριο ενώπιον της επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, υπό τον τίτλο «Νόμος που προνοεί για τη λειτουργία των γραφείων κηδειών και την εγγραφή και οργάνωση των επαγγελματιών λειτουργών κηδειών και ταριχευτών και για άλλα συναφή θέματα».
Στα «συναφή θέματα» περιλαμβάνεται και το θέμα της καύσης των νεκρών, το οποίο προωθείται και στα κατεχόμενα.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών διερωτήθηκαν πώς είναι δυνατόν να επιτρέπει η Εκκλησία είτε σε ιερείς είτε σε άλλα πρόσωπα, τα οποία φέρονται να έχουν πρόσβαση σε εκκλησιαστικούς παράγοντες, να λειτουργούν γραφεία κηδειών μέσα σε νεκροταφεία.
Ανέφεραν, επίσης, πως κάποιοι δεν κρύβονται καν και φτάνουν στο σημείο να διαφημίζουν ότι η Εκκλησία διαθέτει δικό της γραφείο κηδειών, κάτι το οποίο σε κάποιο βαθμό είναι πιθανό να γίνεται και αυθαίρετα.
Όπως μας ελέχθη, στη Λευκωσία υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών οι οποίοι λειτουργούν γραφεία σε κοιμητήρια. Δύο από τα τρία γραφεία ανήκουν σε ιερείς, αλλά είναι εγγεγραμμένα ως επιχειρήσεις στο όνομα των συζύγων ή των παιδιών των ιερέων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση άλλων επαγγελματιών.
Όσον αφορά το θέμα των ταριχευτών, φαίνεται πως ελάχιστοι είναι αυτοί που έχουν σπουδάσει ταριχευτές. αφού πολλοί από όσους κάνουν ταριχεύσεις, έμαθαν τη δουλειά εμπειρικά.
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν υπήρξαν καταγγελίες ότι γραφεία κηδειών σχεδόν άρπαζαν τους νεκρούς μέσα από τα νοσοκομεία στα οποία απεβίωναν και αναλάμβαναν την τέλεση της κηδείας. Όσον αφορά τους συγγενείς, μέσα στον πόνο της απώλειας, δεν μπορούσαν και δεν ήθελαν να ζητήσουν εξηγήσεις.(voria.gr)