Ταφικό έθιμο στα Σούρμενα: μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 01/05/2011

Στον ιερό ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ελληνικού (Σούρμενα) τελέστηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γλυφάδας κ. Παύλου. Στη συνέχεια έγινε η ενθρόνιση  της Ιεράς Εικόνος Παναγίας Σουμελά εις μόνιμον προσκυνητάριον, εντός του Ιερού Ναού, δωρεάς της Ενώσεως Ποντίων Σουρμένων.

Ακολούθησε Λιτανευτική Πομπή (φωτο) προς το Κοιμητήριο Ελληνικού όπου ο μητροπολίτης Παύλος τέλεσε Επιμνημόσυνη δέηση (φωτο) υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων προσφιλών προσώπων. Ένα ταφικό έθιμο που στο Δήμο Ελληνικού κρατά 89χρόνια. Πλήθος Ποντίων απ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα  για να τιμήσει και να ζήσει από κοντά το Ποντιακό αυτό έθιμο.

Εκεί ο καθένας πηγαίνει στον οικογενειακό τάφο. Οι νοικοκυρές στρώνουν τραπεζομάντηλα στα οποία ακουμπούν τσουρέκια, κόκκινα αυγά, μεζέδες, ούζο και όλοι μαζί περιμένουν τον ιερέα να τελέσει τρισάγιο. Αρχικά οι ιερείς τελούν τρισάγιο στη εκκλησία του Κοιμητηρίου των Σουρμένων υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των απανταχού κεκοιμημένων Ποντίων. Στην συνέχεια τελείται τρισάγιο σε κάθε τάφο. Οι συγγενείς συζητούν για τα κεκοιμημένα προσφιλή πρόσωπα, θυμούνται τα προτερήματά τους, τις καλοσύνες τους και ό,τι προκαλεί την αίσθηση της ζωντανής παρουσίας των νεκρών ανάμεσά τους. Γιατί η μέρα αυτή αφιερώνεται στην ανάσταση των νεκρών . Είναι μέρα χαράς και όχι πονεμένης ανάμνησης.

Στο τέλος προσφέρουν στον ιερέα και τους παρευρισκόμενους κόκκινα αυγά και τσουρέκια. Και όλοι μαζί ψάλλουν το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ.