"Να μην ποινικοποιηθεί ο λόγος της Εκκλησίας"

Απόψεις - Άρθρα - Σχόλια | Δημοσίευση: 22/05/2013

(Ι.Μ.Σύρου) Να μην ποινικοποιηθεί ο λόγος της Εκκλησίας τονίζει σε ανακοίνωσή του και με αφορμή το κυβερνητικό νομοσχέδιο «Περί Εχθροπάθειας» (αντιρατσιστικό) ο Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος.

Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του προς τους Εφημερίους της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου
αναφέρει:


"Αγαπητοί Πατέρες, Χριστός Ανέστη!

Εξ αφορμής της ανησυχίας, που καταθέτετε στο ωμοφόριό μας αυτές τις ημέρες, σχετικά με τα όσα λέγονται και γράφονται για το νομοσχέδιο «Περί Εχθροπάθειας» (αντιρατσιστικό) σας επισημαίνουμε τα εξής:

Καθώς η Πατρίδα μας διέρχεται μια δύσκολη κατάσταση, εμφανίζονται και επεκτείνονται και διάφορα αντικοινωνικά φανόμενα, μεταξυ των οποίων και φαινόμενα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας, η συνετή και προσεκτική αντιμετώπιση των οποίων από την πολιτεία αποτελεί ουσιαστικά πράξη αυτοσυντήρησης και επιβίωσης της κοινωνικής ειρήνης και της Δημοκρατίας.

Και είναι προς τιμή της Ελληνικής Κυβερνήσεως το γεγονός ότι, παράλληλα με την αντιμετώπιση των φλεγόντων οικονομικών προβλημάτων, φέρεται να συζητά και να προτίθεται να θέσει σε διαβούλευση το λεγόμενο νόμο «Περί Εχθροπάθειας» (αντιρατσιστικό), τα αρθρα του οποίου, αν και δεν είναι επακριβώς γνωστά, προκαλούν αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, διατυπώνονται φόβοι ότι, μέσω των διατάξεων του νομοσχεδίου είναι πιθανόν να επιχειρηθεί η φίμωση και η ποινικοποίηση του λόγου της αληθείας, που ορθοτομεί η Εκκλησία.

Είναι βέβαιο, όμως, ότι τέτοιες προθέσεις δεν χαρακτηρίζουν τα μέλη της Κυβέρνησης, πολλά εκ των οποίων αναγνωρίζουν και δημοσίως τη μεγάλη συνεισφορά της Εκκλησίας στην κοινωνία.

Επειδή, λοιπόν, δεν γνωρίζουμε ακόμη το ακριβές περιεχόμενο του προς συζήτηση νόμου, ενώ, αντίθετα, γνωρίζουμε την ευαισθησία της Πολιτείας σε θέματα, που αφορούν και την Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι και εκείνοι, που θα εισηγηθούν το νομοσχέδιο, και εκείνοι, που θα κληθούν να το ψηφίσουν, δεν θα επιτρέψουν την ποινικοποίηση του λόγου της Εκκλησίας, που είναι μεν πεπαρησιασμένος προς κάθε αίρεση και αμαρτία, αλλά πάντα αγαπητικός και ιαματικός προς κάθε άνθρωπο, χωρίς διακρίσεις, προς τον οποίο σήμερα προσφέρει αφθονοπάροχα και με όλη της τη δύναμη ηθική και υλική συμπαράσταση.

Να είστε βέβαιοι ότι, όπως και σε παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, η ποιμαίνουσα Εκκλησία αγρυπνεί.

Ως Επίσκοπος και Πατέρας σας, σας διαβεβαιώ ότι εάν επαληθευθούν οι φόβοι, όσων σήμερα διαμαρτύρονται, θα δώσουμε με κάθε σθένος τη μαρτυρία μας για το δίκαιο της Εκκλησίας μας.

† Ο ΣΥΡΟΥ ΔΩΡΟΘΕΟΣ Β΄


Ερμούπολη, 22 Μαῒου 2013