Με συγκίνηση και δάκρυα στα μάτια

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/08/2019

Δισαρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέσθηκε σήμερα το πρωί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Τριάδος Μυρίνης Λήμνου, όπου εναπετέθη σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του εκδημήσαντος Μητροπολίτου Λήμνου Ιεροθέου, συνιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σύρου κ. Δωροθέου Β’ και Κηφισίας κ. Κυρίλλου, με την άδεια και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Λήμνου, Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου, ο οποίος συνηύχετο εντός του ιερού Βήματος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας συνεχώς προσήρχοντο πιστοί, ασπαζόμενοι την δεξιά του και εκφράζοντες την κατ’ άνθρωπον θλίψη τους για τον αιφνίδιο αποχωρισμό τους από τον Ποιμενάρχη τους, αοίδιμο Ιερόθεο, τον Άνδριο, από την γενέτειρα του οποίου Άνω Ρωγό ο Εφημέριός της Αρχιμ. Αντώνιος Χορευτής προσήλθε μεταφέρων χώμα, το οποίο θα εναποτεθεί στον τάφο του. 
Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας και της επιμνημοσύνου Δεήσεως, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ανεφέρθη στους ισχυρούς δεσμούς που τον συνέδεαν με τον εκδημήσαντα Ιεράρχη, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατά την κοινή τους διακονία στα Γραφεία της Ιεράς Συνόδου, όπου τον διεδέχθη ως Υπεύθυνος των Διπτύχων και Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής Θείας Λατρείας, και σφυρηλατήθηκαν κατά τα 30 έτη της Αρχιερωσύνης του, με τις συχνές επισκέψεις του μακαριστού Ιεροθέου στη Σύρο, την Άνδρο και την Τήνο, ο οποίος προς τον αυτόθι Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας προσέφερε δωρεές, άμφια και εκκλησιαστικά κοσμήματα και στον οποίο ετελέσθη από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Τήνου Τρισάγιο, όπως και στη γενέτειρά του νήσο Άνδρο, αλλά και με τις επισκέψεις του ίδιου στη Λήμνο, εξ αφορμής θρησκευτικών και εθνικών εορτών.
Υπεγράμμισε δε ότι, μετά τον αείμνηστο Λήμνου Στέφανο, είναι ο δεύτερος Μητροπολίτης Λήμνου, που μετά 100 χρόνια ενταφιάζεται στο νησί, δίπλα στον προκάτοχό του, πλησίον του ιερού Βήματος του Ναού της Παναγίας Τριάδος, βιγλάτορας εν ζωή και μετά θάνατον απο το ακριτικό νησί της Λήμνου της πίστεως και των εθνικών παραδόσεων.
Σημειώνεται ότι μεταξύ των συνευχηθέντων ήταν και ο τέως Υπουργός κ. Νικ. Σιφουνάκης και η Γ. Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κα Χριστιάννα Καλογήρου, με τους οποίους ο μεταστάς συνεδέετο και οι οποίοι εστήριζαν το εθνικό και θρησκευτικό έργο του στην εσχατιά αυτή του Αιγαίου πελάγους.