Με λαμπρότητα η πανήγυρις της Παναγίας Τρυπητής στο Αίγιο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 11/05/2013

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος η πολιούχος του Αιγίου «Παναγία Τρυπητή» με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου που συνέρρευσε στο Ιερό Προσκύνημα για να προσκυνήσει την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσει την βοήθειά της και τις πρεσβείες της.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αμβροσίου και την συμμετοχή κληρικών της Μητροπόλεώς μας. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.

Την κυριώνυμο ημέρα τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμίου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Αμβροσίου. Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ . Ιερεμίας.

Το παρών έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Γιώργος Καλαντζής, ως εκπρόσωπος της Κυβερνήσεως, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Μαρίνος Σκανδάμης, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, οι βουλευτές του Νομού μας κ. Αθανάσιος Νταβλούρος, Νίκος Τσούκαλης, Νίκος Νικολόπουλος και Μιχάλης Αρβανίτης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Αθλητισμού κ. Πέτρος Δαδιώτης , οι πρώην βουλευτές κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και κ. Νατάσσα Ράγιου, οι πολιτευτές κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος και κ. Άγγελος Τσιγκρής, ο Πρόεδρος της ΕΡΓΟΣΕ και πρώην Υφυπουργός κ. Κώστας Σπηλιόπουλος, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος με την συμμετοχή στρατιωτικών αγημάτων, φιλαρμονικών των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και άλλων πόλεων, τμημάτων σχολείων και προσκόπων κ.ά.

Η πομπή κατέληξε στην Πλατεία Αγίας Λαύρας όπου τελέσθηκε δέηση και σύντομη ομιλία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε όλους όσους παρευρέθησαν στους εορτασμούς της Παναγίας μας και εξέφρασε τις ευχαριστίες του για όσους στο να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Αιγίου, που είναι έργο του Ερνέστου Τσίλερ και που από το σεισμό του 1995 παραμένει κλειστός.

Στη συνέχεια η Ιερή Εικόνα τοποθετήθηκε σε ανοικτό στρατιωτικό όχημα και διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης επέστρεψε στο Ιερό Προσκύνημα, όπου την Κυριακή του Θωμά θα τοποθετηθεί και πάλι στην κανονική της θέση.