Επιστολή Καλαβρύτων στην Ιερά Σύνοδο για τα δώρα ιεραρχών σε μουσουλμάνους

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 23/04/2013

πηγή: ierovima.gr

 ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ


  

ΑΡΙΘΜ. ΠΡΩΤ. 418 Αίγιον, 17 Απριλίου 2013
 

Προς την 

Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος 

Ιω. Γενναδίου, 14 

115 21 ΑΘΗΝΑΣ 

Μακαριώτατε άγιε Πρόεδρε, 

Σεβασμιώτατοι εν Χριστώ Αδελφοί, 

Μεγάλην απορίαν προκαλεί εις την ψυχήν μας το γεγονός, ότι αυξάνονται και πληθύνονται συνεχώς τα κρούσματα, συμφώνως προς τα οποία Ορθόδοξοι Ιεράρχαι, ευκαιρίας δοθείσης, προσφέρουν ως δώρον το ΚΟΡΑΝΙΟΝ εις επίσημα πρόσωπα ανήκοντα εις το Ισλάμ! 
 

Το ακατανόητον τούτο θέαμα είδομεν να εγκαινιάζη ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, όστις μάλιστα και απεκάλεσε ως «άγιον» το Κοράνιον! Ηκολούθησεν ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλος, το δε κακόν τούτο «ετρίτωσεν», καθώς ο Λαός μας λέγει, με την περίπτωσιν του άρτι εκλεγέντος Σεβ. Μητροπολίτου Μαρωνείας κ. Παντελεήμονος.
 

Όθεν διαπορούντες και αγανακτούντες συγχρόνως προαγόμεθα, όπως ερωτή-σωμεν Υμάς με το ευθύ τούτο ερώτημα: Εξ επόψεως εκκλησιαστικής επιτρέπεται εις ημάς τους εξ ορισμού υπερασπιστάς, διδασκάλους και φύλακας της ΑΛΗΘΟΥΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και του ιερού Ευαγγελίου, του μόνου και μοναδικού íερού βιβλίου, του περιέχοντος την αυθεντικήν διδασκαλίαν του Ενανθρωπήσαντος και υπέρ ημών Σταυρωθέντος Σωτήρος Ιησού Χριστού, επιτρέπεται, επαναλαμβάνομεν, να προσφέρωμεν ως δώρον το Κοράνιον η έτερόν τι «ιερόν» βιβλίον άλλου θρησκεύματος; Δεν βλάπτει άραγε την ορθόδοξον διδασκαλίαν και παραδοχήν, ότι μία και μοναδική είναι η Αλήθεια, όπως την παρέδωκεν εις ημάς ο Κύριος; Υπάρχουν και άλλα βιβλία «ιερά η άγια», τα οποία είτε αμέσως, είτε εμμέσως δυνάμεθα να προσφέρωμεν ως δώρον; Είναι, ναι η όχι, η Ορθοδόξος Εκκλησία η ταμειούχος της ευαγγελικής Αληθείας; Ημείς οι ‘κατά την εύδοκίαν της Χάριτος, είμεθα, ναι η όχι, εις τύπον και τόπον Χριστού; Μήπως, λοιπόν, δια της ενεργείας ταύτης αυτοαναιρούμεθα;
 

Ταύτα μετά πολλής θλίψεως θέτομεν ενώπιον Υμών, μετά μεγίστου δε ενδιαφέροντος θα άναμένωμεν την Υμετέραν απόκρισιν. Εάν και η Ιερά Σύνοδος απορρίπτη την ενέργειαν ταύτην, θα αναμένωμεν δια τινος Ανακοινωθέντος να καταδικάζεται η τοιαύτη συμπεριφορά, εις δε τον ενεργήσαντα τα τοιαύτα Αδελφόν μας να υποδειχθώσι τα δέοντα προς σωφρονισμόν των υπολοίπων. 

Επί δε τούτοις διατελούμεν ελάχιστος εν Χριστώ Αδελφός.

 


 


 


 


 


 

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ


 


 

Υπογραφή

 


 

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

 


 


 


 


 


 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΙΣ:


 


 

1. Σεβ. Μητροπολίτην Μαρωνείας κ. Παντελεήμονα,

 


 

2. Σεβ. Μητροπολίτας της Εκκλησίας της Ελλάδος,


 


 

δια του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), προς ενημέρωσιν.