Ραντεβού συμφιλίωσης

Οικουμενικό Πατριαρχείο | Δημοσίευση: 19/05/2019

(kathimerini.gr) Το στίγμα για το περιεχόμενο της επίσκεψης στο Φανάρι του πρωτοσύγκελλου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Συμεών στις 17 Απριλίου είχε δοθεί κατά την επικοινωνία που προηγήθηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ωστόσο, η επιλογή του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου να στείλει στην Κωνσταντινούπολη τον στενό συνεργάτη του για να παραδώσει ιδιοχείρως στον Οικουμενικό Πατριάρχη πρόσκληση επίσκεψης στην Ελλάδα εξέπληξε ευχάριστα τον κ.κ. Βαρθολομαίο.

Την προσεχή Τετάρτη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον κ. Ιερώνυμο. Την ίδια ημέρα, οι αρμόδιες επιτροπές της Εκκλησίας της Ελλάδος θα εισηγηθούν για το ουκρανικό ζήτημα, δηλαδή εάν η Ελληνική Εκκλησία θα αναγνωρίσει τη νέα αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, όπως αποφάσισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Αναμένεται ένα εμβληματικό «ναι». Ο κ.κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί την Πέμπτη στα εγκαίνια –παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου– του Κέντρου Γεροντολογίας και Προνοιακής Υποστήριξης στο Δήλεσι Βοιωτίας, έργου σημαντικού για τον ρόλο και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας, με έδρα τη γενέτειρα περιοχή του κ. Ιερωνύμου.

Ειδικότερα, ύστερα από μακρά περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Φαναρίου - Εκκλησίας της Ελλάδος είχαν ψυχρανθεί, γίνεται ένα σημαντικό βήμα «για να μπουν στην άκρη όσα μας χωρίζουν», όπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμη εκκλησιαστική πηγή.

Η πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών (από τις 15 Απριλίου) δόθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη από τον κ. Συμεών στις 17 Απριλίου, ώστε να προετοιμαστούν το ταξίδι και η φιλοξενία του κ.κ. Βαρθολομαίου στην Αθήνα (θα έλθει την Τετάρτη και θα μείνει στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία»).

«Ευχαριστούμεν προσέτι και διά την λεπτότητα να αποστείλητε ημίν την ως άνω πρόφρονα πρόσκλησιν ουχί ταχυδρομικώς ή άλλως, αλλά αποστέλλοντες ενταύθα τον πολύτιμον συνεργάτην και Πρωτοσύγκελλον υμών Θεοφιλέστατον και αγαπητόν αδελφόν άγιον Θεσπιών κύριον Συμεών, τουθ’ όπερ μεγάλως εκτιμώμεν», ανέφερε ο κ.κ. Βαρθολομαίος στην απάντησή του, στις 24 Απριλίου, στον κ. Ιερώνυμο. Και αποδεχόμενος την πρόσκληση, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εστιάζει και στην αναθέρμανση των σχέσεών του με τον  Αρχιεπίσκοπο Αθηνών: «Μακαριώτατε, αποδεχόμεθα την φιλάδελφον πρόσκλησιν, ευχαριστούμεν και πάλιν και πολλάκις και προγευόμεθα της χαράς της εν ου μακρώ επανασυναντήσεως ημών, ήτις και θα αποτελέση ευκαιρίαν αδελφικής αναστροφής, αναθερμάνσεως των σχέσεων ημών και συζητήσεως αμοιβαίου ενδιαφέροντος θεμάτων επί τω κοινώ αγαθώ».