Εκδήλωση για τον Θόδωρο Κολοκοτρώνη στην Ι.Μ.Μαντινείας

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/03/2013

Ι.Μ.Μαντινείας-Μέσα σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε την 27η Μαρτίου στο κτήριο της Παλαιάς Βουλής πνευματικό μνημόσυνο για την επέτειο των 170 χρόνων από τον θάνατο του απελευθερωτού της Ελλάδος Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας, την Ένωση Τριπολιτών Αττικής και τον Σύλλογο  Λεβιδιωτών  «Αλεξ. Παπαναστασίου».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κος Ιωάννης Σμυρνιώτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο βουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, η δημοτική σύμβουλος κα Χριστίνα Ζαμπαθά.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με σύντομους χαιρετισμούς των προέδρων των σωματείων της Ενώσεως Τριπολιτών Αττικής και του Συλλόγου Λεβιδιωτών.

Η συνδυασμένη παρουσίαση κειμένων της εποχής και προβολής εικόνων χωρίστηκε σε τέσσερα μέρη:

Στο πρώτο μέρος παρουσιάστηκε ο θάνατος του Κολοκοτρώνη, η κηδεία του και διαβάστηκαν αποσπάσματα από τους επικηδείους που εκφώνησαν τότε ο Κωνσταντίνος Οικονόμου ο εξ Οικονόμων και ο Παναγιώτης Σούτσος.

Στο δεύτερο μέρος παρουσιάστηκε η μετακομιδή των οστών του Κολοκοτρώνη από την Αθήνα στην Τρίπολη τον Οκτώβριο του 1930 κατά τη διάρκεια των εορτών της Εκατονταετηρίδος από την σύσταση του Ελληνικού Κράτους και η εναπόθεσή τους στη κρύπτη του Μνημείου Αρχιερέων και Προκρίτων.

Στο τρίτο μέρος εξιστορήθηκε το χρονικό της κατασκευής κατά την περίοδο 1952-1970 καθώς και της μεταφοράς του ανδριάντα του Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη το 1971 και τέλος

Στο τέταρτο μέρος έγινε αναφορά στην μετακομιδή των οστών του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη το 1993 από το Μνημείο των Αρχιερέων και Προκρίτων στη κρύπτη που βρίσκεται στο πίσω μέρος του ανδριάντα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με σύντομο λόγο του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου ο οποίος προσκάλεσε στο βήμα τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο ο οποίος με σύντομο και μεστό λόγο έκλεισε την όλη εκδήλωση.