Ο Μητροπολίτης στον Μουφτή και ο Μουφτής στον Μητροπολίτη

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 28/03/2013

 (inkomotini.blogspot.gr)-Σε κλίμα αμοιβαίου σεβασμού πραγματοποιήθηκε στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Κομοτηνής, συνάντηση του νέου Μητροπολίτη Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελήμονα με τον Μουφτή Μέτσο Τζεμαλή, ο οποίος ανταπέδωσε την επίσκεψη του πρώτου, προχθές στη Μουφτεία.

 

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως για αυτή την επικοινωνία με τον Μουφτή, στο πρόσωπο του οποίου βλέπω έναν άνθρωπο που τον διακρίνει η σύνεση και η σοφία», σημείωσε ο κ. Παντελεήμων, συμπληρώνοντας: «Στοιχεία σπουδαία, διότι με αυτά τα χαρακτηριστικά ο σοφολογιότατος δίνει την παρουσία του, η οποία στο πλαίσιο της συνεργασίας μας δείχνει ότι όπως μέχρι τώρα, έτσι και στη συνέχεια, Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι θα ζούμε όμορφα, μονοιασμένοι και αγαπημένοι, για το καλό του τόπου μας».

 

Παράλληλα, ο Μητροπολίτης, υπογράμμισε τη σημασία της ειρηνικής συνύπαρξης Χριστιανών και Μουσουλμάνων στην περιοχή: «Να συνεχίσουμε να δίνουμε μαρτυρία σε άλλους λαούς, να έρθουν στη Θράκη και να μαθητεύσουν από αυτή την άριστη και καλή σχέση και συνεργασία μεταξύ μας». 

 

Από τη μεριά του κ. Τζεμαλή ευχήθηκε «ο Θεός να δίνει βοήθεια στον Μητροπολίτη στα καθήκοντα του», καθώς και «να έχουμε υγεία και τη στήριξη του Θεού, χωρίς την οποία δεν κουνιέται ούτε μύγα».

Ο Μουφτής δώρισε στον Μητροπολίτη ένα κείμενο της Συνθήκης (Αχτιναμέ) των Ιεροσολύμων του 639 μ.Χ., ανάμεσα στον Χαλίφη Ομάρ και τον Πατριάρχη Σωφρόνιο, η οποία όριζε τον σεβασμό των Χριστιανών, καθώς οι Άραβες θεωρούσαν τα Ιεροσόλυμα ως Ιερή Πόλη, ενώ έτρεφαν και εκτίμηση προς τον θεσμό της μοναχικής ζωής και σεβασμό προς το πρόσωπο του Χριστού ως προφήτη.