Αρχιεπίσκοπος: Είναι ανάγκη να ενωθούμε για να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 09/04/2019

Ρεπορτάζ για το Ραδιόφωνο της Εκκλησίας: Μάκης Αδαμόπουλος
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης

Στην ανάγκη συνεργασίας χωρίς διακρίσεις, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε μιλώντας στον 89,5 ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος κατά την αιφνιδιαστική επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα το μεσημέρι στο κεντρικό συσσίτιο της Αρχιεπισκοπής στην οδό Σοφοκλέους.

Τον Αρχιεπίσκοπο συνόδευε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Θεσπιών κ. Συμεών, ενώ τους υποδέχθηκαν ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρήστος Βλάχος υπεύθυνος του συσσιτίου και η κ. Ελένη Κατσούλη, πρόεδρος του Κέντρου υποδοχής Αστέγων του Δήμου Αθηναίων. 

Ο Αρχιεπίσκοπος συνομίλησε με τους εθελοντές και τους υπευθύνους του συσσιτίου και για ακόμη μία φορά παραβρέθηκε κοντά στους ανθρώπους που δίνουν καθημερινά τη μάχη για την επιβίωση και άκουσε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους, ενώ ο ίδιος μοίρασε δεκάδες δέματα φαγητού. 

Ο Αρχιεπίσκοπος μιλώντας στον 89,5 τόνισε πως «πραγματοποιήσαμε μία επίσκεψη σε αυτόν τον χώρο του πόνου και της αγάπης. Είδαμε ανθρώπους που εργάζονται εδώ να δίνουν κομμάτια από τη ζωή τους, τον χρόνο τους, την ελευθερία τους, τον κόπο τους. Είναι άνθρωποι θυσίας και τους θαυμάζουμε. Συγχρόνως, όμως, είδαμε πολύ κόσμο, ο οποίος πεινάει, υποφέρει, μικρά παιδιά, μεγάλοι, ηλικιωμένοι. Πρόκειται για έναν πόνο ο οποίος δεν ελαττώνεται, αλλά αυξάνεται. Για άλλη μία φορά, πρέπει να πούμε ότι είναι ανάγκη να ενωθούμε όλοι μαζί, χωρίς διακρίσεις, για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες και ελπίζουμε ότι θα τα καταφέρουμε». 

Στην άριστη συνεργασία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την Εκκλησία της Ελλάδος αναφέρθηκε και η κ. Κατσούλη η οποία μιλώντας στον 89,5 εξήρε το σημαντικό φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο της Αρχιεπισκοπής τονίζοντας πως «στόχος μας είναι να μη μείνει κανένας άνθρωπος χωρίς ένα πιάτο φαγητό. Η Εκκλησία βοήθησε, ώστε η Αθήνα να κρατηθεί όρθια». 

Η δράση που πραγματοποιείται σε κεντρικό σημείο της Αθήνας (Σοφοκλέους & Πειραιώς), ευαισθητοποιώντας ταυτόχρονα τους πολίτες και προάγοντας τον εθελοντισμό, ήταν ένα όραμα του Αρχιεπισκόπου από το 2009. Σήμερα, πάνω από 2.000 εθελοντές ανεξαρτήτως θρησκευτικής προέλευσης και εθνικότητας συμμετέχουν εθελοντικά στην δράση, η οποία συνίσταται στην δωρεάν διανομή μερίδων φαγητού καθημερινά και 365 ημέρες το χρόνο σε άστεγους, αλλοδαπούς, ουσιοεξαρτημένους και γενικότερα άπορους ανεξαρτήτως φυλετικής ή οιασδήποτε άλλης διάκρισης. Η διανομή φαγητού γίνεται δύο φορές την ημέρα σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και οι μερίδες που προσφέρονται καθημερινά είναι χιλιάδες.