Βαβέλ θρησκειών στο κέντρο της Αθήνας

Ρεπορτάζ | Δημοσίευση: 06/03/2013

Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότερες θρησκευτικές κοινότητες από ανατολίτικες θρησκείες, δημιουργούν εστίες και βρίσκουν χώρο έκφρασης στην Αθήνα και άλλες πόλεις της Ελλάδας, στα πλαίσια της δυνατότητας που τους δίνει το Σύνταγμα, το οποίο προστατεύει το δικαίωμα κάθε πολίτη να επιλέγει τη θρησκεία του.

Πρόσφατα το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας σε ερώτηση της «Χρυσής Αυγής», έδωσε στην δημοσιότητα λίστα με τις θρησκευτικές κοινότητες στις οποίες έχουν χορηγηθεί άδειες ίδρυσης και λειτουργίας ευκτήριων οίκων. Ονόματα εντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό με τελετουργικά που… ξενίζουν. Οι περισσότερες από αυτές είναι παρακλάδια του βουδισμού και έχουν εντελώς άλλη κοσμοθεωρία από όσα εμείς γνωρίζουμε. Οι χώροι λατρείας των θρησκειών αυτών, δεν βρίσκονται, κάπου… μακρυά, ή σε ειδικούς χώρους, αλλά δίπλα στις πόρτες μας, σε διαμερίσματα πολυκατοικιών κεντρικών οδών των μεγαλουπόλεεων.
Το οδοιπορικό των «Παραπολιτικών» στο κέντρο της Αθήνας, «συνάντησε» και ανακάλυψε πολλά από αυτά τα θρησκευτικά κέντρα, με το έντονο πέπλο μυστηρίου

ΟΙ ΜΠΑΧΑΙ
Στην κορυφή της λίστας αδειοδοτήσεων είναι η «πίστη Μπαχάι» αφού σε πέντε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ρόδο και Βόλο, υπάρχουν εντευκτήριά της. Πρόκειται για μία νεότερη παγκόσμια θρησκεία, που ιδρύθηκε στο Ιράν πριν περίπου ενάμιση αιώνα, από τον Σαγιέντ Άλι-Μουχάμαντ Σιράζι,τον επονομαζόμενο και Μπάμπ. Στου Μπαχάι αντιπροσωπεύονται πάνω από 2.100 διαφορετικές εθνικές και φυλετικές ομάδες αποτελώντας μία ενιαία κοινότητα, απαλλαγμένη, όπως λένε, από σχίσματα ή φατρίες. Ο ιδρυτής της Μπαχάι Πίστης ήταν ο Μπαχάολλα, Πέρσης ευγενής ο οποίος στα μέσα του 19ου αιώνα, σύμφωνα με τον μύθο, εγκατέλειψε τα… εγκόσμια και έφερε στην ανθρωπότητα ένα νέο μήνυμα αγάπης και ενότητας, κάτι που για τους οπαδούς του τον έχει καταστήσει αγγελιοφόρο του Θεού.

Η… ΜΕΓΑΛΗ ΣΦΡΑΓΙΔΑ
Στην πλατεία Βάθης συναντήσαμε το «Κάρμα Κάγκιου», ή «διαμαντένιο δρόμο». Η παράδοση «Κάρμα Κάγκιου», περιλαμβάνει τη μετάδοση των διαλογιστικών ασκήσεων της Ταντραγιάνα "Έξι Διδαχές του Ναρόπα" κι αυτές της "Μαχαμούντρα", της επονομαζόμενης «Μεγάλης Σφραγίδας». Η «Κάρμα Κάγκιου» εμφανίστηκε στην Ελλάδα το 1975, όταν Έλληνες ενδιαφερόμενοι για το Βουδισμό, προσκάλεσαν τον Λάμα Όλε Νύνταλ να διδάξει. Ο Διαμαντένιος Δρόμος διακηρύσσει τον ιδεαλισμό και την φιλία.

Ο ΑΓΙΟΣ… ΝΙΤΣΙΡΕΝ
Στην Μιχαλακοπούλου εδρεύει η θρησκεία του δασκάλου Νιτσίρεν. Πρόκειται για τον ιδρυτή της θρησκείας Nichiren Shu, που γεννήθηκε το 1222 εκεί που σήμερα βρίσκεται η Επαρχία Τσίμπα στην Ιαπωνία. Ο δάσκαλος Νιτσίρεν χειροτονήθηκε ιερέας στο Ναό Σεϊτσότζι όταν ήταν δεκαέξι ετών. Μετά από σημαντική μελέτη και αφού γνώρισε όλες τις σχολές της εποχής του, συμπέρανε πως η Σούτρα του Λωτού αποτελεί το τέλειο αποκορύφωμα της αληθινής διδασκαλίας του Βούδα.
Οι δρόμοι με τα διαμάντια πάντως δεν τελειώνουν εδώ, αφού συναντάμε έναν ακόμη και στον Νέο Κόσμο. Εκεί εδρεύει η Βατζραγιάνα, που δημιουργήθηκε όταν ο Βούδας συνάντησε μαθητές και τους δίδαξε το Διαμαντένιο Δρόμο. Στόχος είναι η πλήρης εξέλιξη του πνεύματος, η αυθόρμητη και χωρίς προσπάθεια κατάσταση της Μεγάλης Σφραγίδας. Ο Διαμαντένιος Δρόμος, μας ενημερώνει, πως προσφέρει στο σύγχρονο κόσμο "αποτελεσματικές μεθόδους που οδηγούν στην άμεση εμπειρία του πνεύματος" όπως εξηγεί μάλιστα ο Λόπεν Τσέτσου Ρίνποτσε.

«ΚΑΡΜΑ ΓΚΥΑΛΤΣΕΝ»
Το βουδιστικό κέντρο της Θεσσαλονίκης Κάρμα Γκυάλτσεν, καλεί όλους όσοι πιστεύουν στην δύναμη των ευχών και το αυθεντικό Ντάρμα του Βούδα σε βραδιές-έκπληξη. Οι βραδιές αυτές, περιλαμβάνουν άσκηση του… Τσενρέζι, αφιερωμένη στους αρρώστους και τα θύματα καταστροφών, προβολές ταινιών, ανταλλαγή δώρων, τσάι, χειροποίητα γλυκά και στο τέλος… κουβεντούλα. Το συγκεκριμένο κέντρο κάνει σεμινάρια και εκδρομές, που περιλαμβάνουν μυήσεις και διδασκαλίες.

Ο «ΧΡΥΣΟΣ ΝΑΟΣ»
Οπαδοί του Σιχ υπάρχουν και στην Κρήτη. Συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο, έχει δημιουργηθεί οίκος σιχισμού. Μια μονοθεϊστική θρησκεία η οποία ξεκίνησε το δέκατο πέμπτο αιώνα μ.Χ. στη βόρεια Ινδία, με επιρροές κυρίως από τον Ινδουισμό και το Ισλάμ. Βασίζεται στις διδασκαλίες του Νάνακ Νεβ και των διαδόχων του. Αυτό το σύστημα θρησκευτικών φιλοσοφιών είναι γνωστό παραδοσιακά με το όνομα Gurmat, δηλαδή οι διδασκαλίες των γκουρού. Ο Σιχισμός απαιτεί την αναζήτηση της σωτηρίας μέσω πειθαρχημένης, προσωπικής περισυλλογής. Ο εγωισμός, ο θυμός, η απληστία, η προσκόλληση και η λαγνεία είναι γνωστά ως "Τα Πέντε Κακά". Ο Χρυσός Ναός είναι η ψυχή της θρησκείας στην πόλη Άμριτσαρ.

Τι λένε οι Θεολόγοι

Δεν είναι λίγοι οι Θεολόγοι οι οποίοι υποστηρίζουν πως πολλές από αυτές τις θρησκευτικές κοινότητες, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος την Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και των πολλών προβλημάτων για να προσεγγίσουν με έμμεσο τρόπο ανθρώπους. «Τα γεύματα, με κουζίνα, Άπω Ανατολής και οι συζητήσεις γύρω από θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο άνθρωπο είναι σε ημερησία διάταξη στις θρησκευτικές αυτές κοινότητες», λέει στα «Παραπολιτικά» Θεολόγος που γνωρίζει τα θέματα αυτά από πρώτο χέρι, δίνοντας μία ακόμα άγνωστη διάσταση. « Πολλά από αυτά τα θρησκευτικά κέντρα συνδέονται με χώρους διαλογισμού όπου ο κόσμος που πηγαίνει προκειμένου να χαλαρώσει από καθημερινά προβλήματα δεν γνωρίζει ότι μπορεί να έχουν κοινωνικοθρησκευτικές προεκτάσεις»

του Σταύρου Παπαντωνίου, εφημερίδα "Παραπολιτικά"