Εόρτιες εκδηλώσεις για Κύριλλο και Μεθόδιο

Εκκλησία της Ελλάδος | Δημοσίευση: 14/02/2013

(Ι.Μ.Λαγκαδά) Με Ιερά Αγρυπνία, η οποία τελέσθηκε μέσα σε κατανυκτικό κλίμα, επ᾿ ευκαιρία της εορτής της Κοιμήσεως του Αγίου Κυρίλλου, εις την Ιερά Μονή Παντοκράτορος – Μελισσοχωρίου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννου, άρχισαν οι εόρτιες εκδηλώσεις προς τιμήν των Αγίων ενδόξων Ισαποστόλων και Φωτιστών των Σλάβων Κυρίλλου και Μεθοδίου, στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Το τρέχον έτος 2013 η Ιερά μας Μητρόπολη επ᾿ευκαιρία της συμπληρώσεως 1150 ετών από τον εκχριστιανισμό των Σλάβων το έχει αφιερώσει ευλαβώς εις τους Αγίους Αυταδέλφους Κύριλλο και Μεθόδιο και με μια σειρά από λατρευτικές και εόρτιες εκδηλώσεις θα τιμηθεί ιδιαιτέρως αυτή η ιστορική επέτειος αλλά και οι δύο Θεσσαλονικείς Άγιοι, οι οποίοι με το έργο τους και την ιεραποστολική τους δράση έγιναν οι αίτιοι της απαρχής της ευρύτερης Σλαβικής γραμματείας και του εκχριστιανισμού των Σλάβων.

Προς της ενάρξεως της Ιεράς Αγρυπνίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας,  εκόμισε τα σεπτά και χαριτόβρυτα Λείψανα των Αγίων Κυρίλλου και Μεθοδίου, τα οποία ετέθησαν προς προσκύνησιν, ευλογία και αγιασμό των παρευρισκομένων πιστών.

Εν συνεχεία άρχισε η Ιερά Αγρυπνία, κατά την διάρκεια της οποίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννος προέβει στην κουρά του δόκιμου μοναχού Ιουλιανού, στον οποίο εδόθη το όνομα Μεθόδιος προς τιμήν του Αγίου Μεθοδίου.

Κατά την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας αναφέρθη εκτενώς στον βίο των δύο Αγίων Ισαποστόλων Κυρίλλου και Μεθοδίου και στις επικείμενες εόρτιες εκδηλώσεις της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Απευθυνόμενος προς τον νέο μοναχό τον προέτρεψε να φυλάτη ως πολύτιμο μαργαρίτη την σημερινή μεγάλη ευλογία που έλαβε εισερχόμενος στις τάξεις των μοναχών, ενώ παράλληλα του ευχήθηκε να έχει την ευλογία των Αγίων, ζώντας σύμφωνα με το φωτεινό τους  παράδειγμα, μιμούμενος τις αρετές τους και ακολουθώντας τον δρόμο εκείνον που εβάδισε ο Κύριος αίρωντας τον Σταυρό. Τον συνέστησε να έχει τελεία υπακοή στο γέροντά του τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος π. Κύριλλο Κεχαγιόγλου. Ενώ τόνισε ότι η μοναχική ζωή είναι μία λαμπρά πανήγυρις όταν καταφέρνει κανείς να την ζει πραγματικά, γιατί μέσα από αυτήν, απελευθερώνεται από το πανηγύρι της ματαιότητος προ του θανάτου, διότι ο αληθής μοναχός όπως επισήμανε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας,  νεκρώνει τον εαυτό του για τον κόσμο της αμαρτίας και της πλάνης και ζει μόνο για τον Χριστό.